Eurolliga

Els diners fan la felicitat

Bàsquet.L’Uni torna a jugar cinc anys després a Fontajau contra el Iekaterinburg (20.00 h, Esport 3), l’equip més ric, amb més talent i més intimidador del bàsquet continental

La d’avui (20 h, Esport 3) serà la segona visita del cuirassat rus Iekaterinburg a Fontajau. En l’Eurolliga del 2015 les russes, liderades per una sobrehumana Diana Taurasi (36 punts i 7/10 triples), van haver d’esforçar-se de valent per no cedir davant l’ímpetu gironí. L’única supervivent d’aquell partit és Chelsea Gray, en una de les nits en què més va enamorar l’afició de l’Spar Girona. Aquell dia l’equip va tocar la glòria en un dels millors partits de l’era Ortega a Fontajau.

Cinc anys després el retrobament, en plena pandèmia, constata que el poder econòmic (14 milions de pressupost) i hegemònic del campió de les dues últimes edicions de l’Eurolliga es manté intacte i fins i tot reforçat amb una plantilla que fins i tot posa en evidencia alguna de les creences de Julbe sobre el bàsquet femení: “L’única diferència amb el masculí és que no hi ha esmaixades.” Doncs bé, els que van presenciar l’escalfament del Iekaterinburg contra l’Schio de dimarts van haver de fregar-se els ulls en veure la poderosa Jonquel Jones (26 anys, 1,98 m) va posar a prova els cèrcols de Fontajau com si fos Anthony Davis. Jones, amb tot, no és de les més conegudes, tot i que a la WNBA ja és una de les grans figures a Connecticut, on va arribar després d’un intercanvi amb les Sparks precisament pels drets de Chelsea Gray. El 2019 als EUA les mitjanes parlen per si soles: 14,6 punts, 9,7 rebots i 2 taps.

L’MVP

Al costat de Jones, en el joc interior de l’equip, s’hi situa la referent de la WNBA, Breanna Stewart (26 anys, 1,93 m), MVP i campiona en les finals d’aquesta última temporada en les Storm, franquícia en què aquestes últimes temporades ha anotat més de 24 punts per partit i ha pescat més de 8 rebots amb un encert en la línia de tres de gairebé el 40%. El Iekaterinburg la va “robar” al seu gran rival rus, el Kursk, a cop de talonari.

Alba Torrens

L’alera de Binissalem (31 anys, 1,90 m) és la jugadora més coneguda a Europa. Amb cinc títols a l’Eurolliga (quatre amb l’equip rus), ha recuperat el seu millor nivell i exerceix de líder sobre la pista en una vertadera selecció mundial amb jugadores de tots els països.

Connexió Chicago

El cinc titular d’aquest dream team vingut del fred el completen les dues jugadores exteriors de les Chicago Sky, les americanes amb passaport hongarès Courtney Vandersloot (31 anys, 1,73 m) i Allie Quigley (34 anys, 1,78 m). La primera va repartir 10 assistències i va anotar 13,6 punts per partit en la bombolla de Florida. Ha estat cinc vegades la millor assistent a la WNBA. Quigley, tres vegades All-Star, és considerada la millor triplista de la lliga (44,2% el 2019).

Les armes de l’Uni

Tot i el potencial del rival, que va guanyar el primer partit contra l’Schio (83-61) sense despentinar-se, Julbe no es resigna a ser espectador: “És evident que és una oportunitat per aprendre de les millors tant en l’aspecte col·lectiu com en l’individual, però nosaltres també tenim jugadores que la toquen.”

En una nit màgica de Laia, Chelsea, Vasic, Eldebrink, Elonu i companyia pot passar de tot, però Julbe té clar que qualsevol possibilitat de fer pessigolles a les russes implica “ser encertats des de fora”. ”A dins –hi afegeix– intimiden molt, però hem de veure com podem minorar les seves qualitats. El que és clar és que haurem de fer un partit excepcional.”

Julbe, que precisa que el partit clau, però, és el de divendres contra el Famila Schio, reconeix que encara està en fase d’immersió en el bàsquet femení mundial. “L’Alba la conec i l’he pogut felicitar per la seva trajectòria, però vaig descobrint altres jugadores a mesura que passen les setmanes.”

LA PRÈVIA

Haurem de fer un partit excepcional i tenir molt encert de fora ja que és un equip que intimida molt
Són grans jugadores, però nosaltres també en tenim que la saben tocar
Alfred Julbe
Entrenador de l’Spar Uni
Patrocini

Basquet. Eurolliga fem. Grup C

Pos. Equip P J G P PF PC
1 Iekaterinburg 2 1 1 0 83 61
2 Spar Girona 2 1 1 0 81 79
3 TTT Riga 1 1 0 1 79 81
4 Famila Schio 1 1 0 1 61 83
  Quarts   Eurocopa
Darrera actualització: 01-12-2020 22:45:02

Méndez, l’home tranquil

L’entrenador de Vigo Miguel Méndez (1967) s’ha convertit en el pilot des de la banqueta del gran transatlàntic rus i el seu tarannà, a banda dels coneixements, han portat l’equip a dominar Europa en els últims tres anys. Méndez va començar a entrenar a Vigo el 2000 substituint la llegendària Anna Junyer. En el seu primer any, amb Alba Torrens, va ser campió de lliga i el següent va aixecar la copa. El 2011 va portar el Rivas de Madrid a la final de l’Eurolliga –derrota contra el Ros Casares d’Íñiguez i Laia Palau–. A Itàlia, a l’Schio, va continuar fent-se un nom en el bàsquet continental amb tres lligues seguides. A Rússia té com a assistent el primer entrenador de les Chicago Sky, James Wade.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)