Eurolliga

La cosa anava de debò

Triomf contundent de l’Spar Girona en l’estrena a la bombolla de Schio

La defensa deixa el conjunt letó sense cap argument des de l’inici (13-2), i quan apareix l’encert en el tir exterior es dispara la diferència

Spar Girona 82 TTT Riga 52

SPAR GIRONA:Vasic (7), Eldebrink (12), Araújo (19), Gray (15), Reisingerová (3) –cinc inicial–; Elonu (7), Palau (2), Labuckiene (6), Oma, Soler i Ferrari (11). 19/35 de 2, 7/17 triples (3 Ferrari i 2 Eldebrink i Araújo), 23/28 tirs lliures, 37 rebots (12 Araújo), 16 assistències (5 Palau) i 106 de valoració (30 Araújo).TTT RIGA:Thomas (15), Drammeh (9), Pilabere, Brumermane (3), Laksa (2) –cinc inicial–; Huff (7), Korzane, Pavelsone, Jakobsone (14) i Udodenko (2). 11/45 de 2, 5/20 triples (2 Jakobsone i 1 Thomas, Drammeh i Huff), 15/18 tirs lliures, 43 rebots (19 Huff), 9 assistències i 30 de valoració (14 Huff).PARCIALS:14-6, 21-22 (35-28), 22-12 (57-40) i 25-12 (82-52).

Alfred Julbe qualificava de molt dolent l’últim partit de lliga, divendres, en el tercer triomf en sis dies i en una compareixença en què explicava com Laia Palau, recordant que “venia la setmana més important”, mirava d’aixecar els ànims al vestidor. La declaració d’intencions anava de debò: la d’ahir i contra un rival que va tenir el triple per aigualir la festa a Fontajau després d’un 14-1 de parcial l’1 de desembre, és una versió competitiva que no té res a veure amb la que s’aproximava a l’avorriment que l’equip estava oferint les darreres setmanes.

El Riga suma 0-4 i ja no té res a fer. Bé, sí que pot guanyar demà a l’Schio i donar a l’Spar Girona la classificació per als quarts de final de l’Eurolliga per primer cop en tres participacions. Un accés que l’equip s’acabarà jugant demà passat i que, amb la victòria d’ahir i en paraules del tècnic, implica acostar-se tant com sigui possible al seu màxim; el concepte amb què Julbe treballa des del 2 de novembre a Fontajau. I si amb el talent individual que hi ha –ull, ahir Maria Araújo, amb 30 de valoració– l’Uni és capaç de mantenir el to col·lectiu, l’afició –l’equip, amb Laia Palau al capdavant, li va enviar un missatge en acabar el partit– pot començar a sentir-se com la d’una dels vuit millors de l’Eurolliga.

Fonamental

La defensa al primer quart (14-6) va ser brillant, dificultant molt les línies de passada del perímetre letó. Tant, que la primera cistella en joc (13-4 Huff) era a 1:50 per acabar i els primers punts des de 4,60 a 4:28 (8-2). Al davant, Chelsea Gray anotava des del primer atac i enllaçava tres cistelles (7-0) abans que Araújo comencés el seu millor partit des que va fitxar per l’Spar Girona (11-2 de tres i 13-2 fallant l’addicional). Només el rebot (11-16 amb 8-8 al cèrcol gironí) impedia que el marcador reflectís la diferència. L’equip gironí tenia aclaparat el letó, amb Palau assistint Elonu de zona a zona (18-6) i enfilant ella mateixa la màxima amb la dreta a 8:20 del descans (20-6).

Eldebrink de 6,75 responia el primer triple del Riga (23-9), però Jakobsone repetia i Huff i Drammeh també de tres (29-21) ajustaven el resultat en els pitjors minuts de l’Uni, espès en atac i malvivint d’accions esporàdiques fins al descans (35-28 Ferrari trepitjant el triple).

Encara més

La pausa va provar a l’Spar Girona, que sumava 7/11 tirs lliures al descans i que va anotar els nou primers al tercer quart. Una altra molt bona posada en escena en defensa i la primera cistella en joc de Vasic en una suspensió marca de la casa amb addicional establien una nova màxima (48-32 a 5:34), que Labuckiene en les continuacions ampliava (53-34). Eldebrink, al límit de la primera possessió de l’últim quart, l’arrodonia i, llavors, apareixia Ferrari amb dos triples (63-40 i 68-45). Araújo amb el quart al darrer parcial (71-49) després que Thomas fes la darrera cistella en joc del seu equip a 6:54 del final, i Júlia Soler per Sonja Vasic a tres minuts per acabar, la rúbrica.

Assistència de Palau a Elonu, de la zona defensiva a sota el cèrcol letó (18-6)
És una bona manera de començar, en la primera bombolla van ser molt competitives i era un partit complicat
Destaco la d’estar a prop en defensa i no deixar-se anar. En atac ens hem deixat encomanar i ens hem precipitat a l’inici. Però content
És un bon missatge per dir que estem aquí per intentar al màxim passar amb els vuit millors de l’Eurolliga

La diferència a favor més àmplia en catorze victòries

Els 30 punts de diferència d’ahir suposen el triomf més ampli de l’Uni en l’Eurolliga, incloent-hi la prèvia d’aquest curs contra el Sepsi (76-54). L’equip gironí suma catorze victòries en partits de la fase regular, quatre en el seu debut europeu el 2015/16 la més àmplia de les quals seria el 72-62 sobre l’AGÜ Sport en què ja hi jugava Chelsea Gray –al novembre deixava l’Uni per un contracte quatre cops superior i deixant en cost zero el seu pas per Girona–. El curs passat, de les set victòries –sis a casa i una fora, la primera en les dues edicions que havia disputat i en la darrera jornada– la més àmplia va ser el 79-61 del desembre contra el Dynamo de Kursk, en què encara hi havia Marta Xargay i Roberto Íñiguez –un mes després cap dels dos era a l’equip rus–. En la bombolla gironina del mes passat, l’Uni va guanyar el Riga de dos (79-81) i de quatre l’Schio (85-81).