Més bàsquet

Bàsquet

País petit, bàsquet gran

Doncic, que avui (10.20 h, La 1) s’enfronta a l’Espanya de Ricky, és un mirall per als joves d’una nació amb la mitjana de llicències de bàsquet més gran d’Europa amb 2 milions d’habitants

Lakovic i Lorbek, llegendes eslovenes, expliquen la implicació de Luka: “És un exemple per a tots”

Eslovènia té 2 milions d’habitants en 20.273 km². És, junt amb Lituània, el país europeu amb més cistelles per metre quadrat. El bàsquet és l’esport rei. I no és casualitat que en surtin estrelles del món de la cistella. Des de la independència del país, el 1992, vam veure el creixement del bàsquet a Eslovènia primer amb Jure Zdovc i després amb Marko Milic, el primer d’anar a l’NBA, el 1996 (Suns). Després els primers anells de l’NBA, amb Beno Udrih i Raso Nesterovic (Spurs) el 2004/05. De jugar europeus van passar al seu primer mundial el 2006. Boštjan Nachbar destacava, però Erazem Lorbek es va convertir, amb 25 anys, en el primer de formar part del cinc ideal d’un gran campionat –Eurobasket 2009–. Lorbek explica el que pot suposar: “L’efecte Doncic el viurem més en els pròxims anys perquè hi ha una generació de joves que s’està enganxant molt al bàsquet perquè se segueix el bàsquet europeu i l’NBA.”

El 2017 va venir la culminació: Eslovènia, campiona d’Europa en superar Espanya (92-72) –rival d’avui (10 h)– en semifinals i Sèrbia en la final (93-85). Un tal Luka Doncic tenia només 18 anys i, tot i que l’estrella va ser Dragic (35 punts) i el base va fer-ne 8, ja apuntava el que seria. El seleccionador de llavors, Kokoskov, podria, curiosament, ser nou assistent als Mavs (NBA) avalat per Doncic. I des de llavors número 3 del draft darrere Deandre Ayton (Suns) i Marvin Bagley (Kings). I liderant uns Mavs –5ns 42-30– quedant eliminats pels Clippers.

Un dels qui millor coneixen Doncic és una altra llegenda del bàsquet eslovè, l’exjugador del Barça Jaka Lakovic i extècnic ajudant de la Penya ara màxim responsable del Ratiopharm Ulm alemany, club que no li ha permès formar part de l’staff tot i ser el millor amic del seleccionador Aleksander Sekulic (tècnic del Nymburg). Lakovic, que era tècnic assistent a l’Europeu que van guanyar el 2017, explica alguns secrets de la figura eslovena: “Luka ha donat una lliçó incorporant-se només dos dies després de ser eliminat del play-off , cosa que no va fer cap NBA, i no ha demanat tracte de favor a ningú; és un exemple increïble per als mitjans, la selecció i els aficionats.” Del paper de Luka a l’equip fa una reflexió: “És un líder nat, però la resta dels jugadors porten el bàsquet a la sang i el que han fet és fer un pas enrere en els seus rols pel bé comú, com Dragic, que acabava de ser l’MVP al campionat del 2017.” Lakovic explica com s’està veient l’explosió d’Eslovènia al país: “Doncic és un mirall per als petits, hi ha més febre de bàsquet que mai i el país està enganxat a la selecció. A Eslovènia el nivell de coneixement del bàsquet és alt.”

2
jugadors
únicament han aconseguit en uns Jocs Olímpics fer un triple doble: Alexander Belov (1976) i LeBron James (2012).
36,5
punts
de mitjana té fins ara Doncic en el campionat. Els 48 punts contra l’Argentina es van quedar a cinc del rècord que té el brasiler Oscar Schmidt.
117
punts
de mitjana porta Eslovènia en els Jocs sense haver disputat cap pròrroga. No passava des del Dream Team dels Estats Units a Barcelona 1992, que en va tenir 118.
8
punts
va anotar Doncic a la final de l’Eurobasket del 2017, amb 7 rebots i 2 assistències en 23 minuts de joc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)