ACB

Mirotic, fins quan?

El Barça inicia la defensa del títol amb el gran rival de sempre i la incògnita de com acabarà la rebaixa de sou del montenegrí, que podria tenir l’opció de marxar a final del curs

Aquesta tarda al Palau Olímpic s’aixeca el teló d’una nova edició de l’ACB, la primera sense l’Estudiantes. La Penya, l’únic club amb el Madrid que ha jugat sempre a l’elit, rep el Bilbao en la reedició del darrer partit del curs passat, en què els bascos van evitar el descens a la LEB Or. El Joventut afrontarà el repte de tornar a la copa, al play-off i arribar lluny a Europa, tot i que l’estrena serà sense Tomic, Birgander, Bassas i Zagars. Carles Duran farà debutar el jove letó Helmanis, únic pivot pur. Demà serà el torn dels altres dos equips catalans. El Barça, controlant el mercat per si cal un recanvi per a Abrines, rep el Múrcia de Sito Alonso, que ha fet una bona pretemporada. Després de perdre la Lliga Catalana i la supercopa, el Barça no pot començar amb mal peu. Tot això en una temporada marcada pel desenllaç incert de la negociació de la fitxa de Mirotic. L’estrella montenegrina podria arribar a un acord per rebaixar-se la fitxa però aconseguint una sortida al final de cada curs. A hores d’ara té contracte fins al 2025. El rival del Barça serà, com els últims anys, un Madrid reforçat amb dos ex-Barça com Heurtel i Hanga, amb reforços de talent com Williams-Goss (Lokomotiv) i Yabusele (Villeurbanne), ja sense Felipe Reyes –retirat– i pendents de Carroll, que va dir que continuaria però és al seu ranxo a Utah.

El Baxi visita el Saragossa de l’exmanresà Jaume Ponsarnau, ajudat per Aleix Duran. Els manresans tornaran a ser un equip dur en defensa i amb conceptes clars en atac. L’ACB, que tornarà a veure’s en exclusiva per Movistar fins al 2023, tindrà el Baskonia i el València com a grans aspirants a donar la sorpresa.

Prioritat: l’Eurolliga

Han estat campions de copa i lliga i subcampions de l’Eurolliga. El segon any del projecte Jasikevicius té un objectiu clar: tocar el cel del Vell Continent dotze anys després. El Barça sap que torna a apuntar un cara a cara amb el Madrid. Ho farà mantenint el trident d’or Calathes, Higgins i Mirotic. Amb l’aler ja s’ha allargat el contracte dins la rebaixa de fitxes a l’equip, amb el base grec es farà aviat i amb el montenegrí s’haurà d’arribar a un acord forçat. Però això no ha de ser cap impediment perquè el Barça sigui el gran favorit al títol. L’arribada de Sanli, campió d’Eurolliga amb l’Efes, dona més qualitat a la posició de 5, on hi havia Pustovyi; Laprovittola ha agafat el pont aeri per cobrir la marxa de Westermann; Jokubaitis posposa el salt a l’NBA per cobrir l’adeu d’un altre que ja volia jugar als Estats Units (Bolmaro), i Hayes és l’home de confiança de Saras, arribat del Zalgiris, on jugava amb ell. La baixa per lesió d’Abrines pot ser un maldecap en la posició de tres perquè Hayes acostuma a anar al 4, on ja hi ha Mirotic, Smits i Oriola. Sergi Martínez no és Abrines. Davies i Kuric, dues garanties al servei de l’equip.

El planter de bandera

Marxen Neno Dimitrijevic i Xabi López-Arostegui, arriba Guillem Vives, torna un Pep Busquets més madur i es consolida Joel Parra. Això és la Penya. Amb el planter com a bandera. Amb el planter cada vegada més consolidat. El tècnic, Carles Duran, a qui només li queda aquest any de contracte, afronta el repte de superar el llistó de l’any anterior i al costat s’aposta per Dani Miret, tècnic amb ADN Penya. Amb el mateix pressupost però més exigència. Al vaixell verd-i-negre on ja hi havia de la casa Bassas, Zagars, Ribas, Ventura o Parra, s’hi afegeix ara Vives, que torna set anys després amb un rol top i haurà de fer un pas respecte a València. La segona etapa de Brandon Paul es preveu decisiva per a l’èxit del curs de la Penya. Està sorprenent Andrés Feliz, que ha fet el salt des de LEB Plata amb el Prat, mentre que la grata sorpresa és Willis, un jugador polivalent amb energia que ve a cobrir la marxa de Morgan. L’estrella, però, continua sent Ante Tomic, ara lesionat, cada vegada més com a casa a Badalona. Brodziansky sembla que pot ser el comodí clau.

Amb Pedro, tranquils

El millor fitxatge de l’estiu al Nou Congost ha estat, sens dubte, la renovació de Pedro Martínez per dos anys. El tècnic fa jugar l’equip amb un segell propi i ho fa en connexió total amb el director tècnic, Xevi Pujol. Tot i la marxa de peces clau (Vaulet, Eatherton, Janning o Hinrichs), el Baxi s’ha reinventat. I Pedro treu suc d’una sèrie de jugadors que pocs equips ACB segurament fitxarien: Sylvain Cisco Francisco, Steinbergs, Valtonen, Maye, Berzins o Joe Thomasson. La sorpresa ha estat l’arribada d’Ismael Bako –que jugava al Villeurbanne–, que veu Manresa com el lloc per fer el salt a la seva carrera. El secunda Chima Moneke, sinònim d’espectacle que arriba de l’Orleans francès. El Baxi manté peces d’identitat manresana: Rafa Martínez, el capità Jou, Dani Pérez –ja recuperat–, Sima i Dani García. El factor clau del Baxi, però, tornarà a ser la seva gent. Amb el retorn del públic, guanyar al Nou Congost serà missió impossible i els rivals hauran de suar sang per sortir-ne vius.

Pau Gasol, sí o no?

Una vegada el mateix Barça ha descartat qualsevol possibilitat de fitxar Marc Gasol, ara tothom està centrat en la decisió que prengui el seu germà Pau. El curs passat va jugar els últims dos mesos, després d’haver estat dos anys sense jugar per lesió. Però tot i que semblava que seria el seu punt final ara diu que s’està plantejant què fer. L’únic que té clar és que si juga només serà al Barça. Saras continua pendent.

Partits més curts

Una de les novetats del curs serà que l’ACB ha decidit que hi hagi menys temps morts. Fins ara els partits duraven una mitjana de quasi dues hores. Com a màxim ara hi haurà 10 temps morts. Fins al curs passat n’hi podia haver fins a 15 entre els dels entrenadors i la publicitat. Els tècnics tindran dos temps morts en els primers 20 minuts i tres després del descans, amb un màxim de dos en els últims cinc minuts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)