Eurolliga

El vet rus reobre la porta a l’Spar Girona a l’Eurolliga

Bàsquet. La FIBA farà fora avui el Iekaterinburg i el Dinamo Kursk dels quarts i l’Eurolliga aparta el CSKA, el Zenit, l’Unics i el Lokomotiv Kuban

La guerra a Ucraïna està precipitant els esdeveniments com un efecte dominó en l’esport. Ahir també va ser el torn pel bàsquet i l’Eurolliga es va pronunciar clarament per apartar de la competició els seus quatre participants (CSKA Moscou, Unics Kazan, Zenit Sant Petersburg –de l’Eurolliga– i Lokomotiv Kuban –de l’Eurocopa–) com a pas previ per deixar-los definitivament fora.

Avui serà el torn de la FIBA, que farà fora automàticament els tres equips participants en les seves competicions, l’Eurolliga i l’Eurocopa. En l’Eurolliga rebran el Iekaterinburg, el gran favorit al títol, i el Dinamo Kursk. Tampoc podrà jugar el BC Prometey, per raons òbvies. L’expulsió dels equips russos i l’apartament de l’ucraïnès ja no té marxa enrere i, igual com ha passat en l’Eurolliga, la fugida de les jugadores que no són del país ha estat automàtica i no podrien jugar en cas que la decisió es revertís.

La FIBA es reunirà demà amb caràcter d’urgència per prendre una decisió sense precedents: què fer amb el format de la competició. Aquí l’Spar Girona estarà molt pendent de tot el que s’està parlant, perquè si el criteri és cobrir la baixa dels dos equips russos –que a més s’enfrontaven entre si en els quarts– s’obriria la porta a l’equip gironí per jugar els quarts de final de l’Eurolliga i no haver de jugar la segona competició, l’Eurocopa. L’Spar va quedar darrere del Dinamo Kursk i, per tant, seria el següent equip a entrar. L’altra possibilitat que tenen sobre la taula ara mateix a la seu de la FIBA a Zuric és que els sis equips classificats pels quarts deixant els russos fora –Perfumerías Avenida, USK Praga, l’equip francès del BLMA, el Fenerbahçe turc, el Sopron hongarès i el Beretta Familia Schio italià– poguessin jugar en una sola seu una final a 6.

Xavi Pascual, cap a casa

La fugida massiva de Rússia ja està afectant tots els equips. Després de l’espantada de diumenge de Shengelia, Grigonis, Lundberg i Voigtmann del CSKA, ahir s’hi van afegir Hackett, Pangos, Clyburn i el tècnic Itoudis. Des de Sant Petersburg també ho faran avui el tècnic de Gavà i ex Barça Xavi Pascual i el seu ajudant Iñigo Zorzano, que deixaran Rússia juntament amb Carter, Loyd, Baron, Frankamp, Poythress, Ponitka i Mickey. Ja havien marxat Kuzminskas, Gudaitis i Napier. Tampoc ha estat diferent a l’Unics amb l’adeu de Canaan, John i Lorenzo Brown i Bratley.

La Penya: beneficiada i perjudicada

Tota la situació que està vivint el bàsquet europeu també ha afectat directament el Joventut. Els de Carles Duran estan immersos en la lluita per acabar en la primera posició de l’Eurocopa. Fins ahir eren líders i tenien dues victòries d’avantatge respecte dels seus immediats perseguidors: Partizan i Lokomotiv Kuban. L’expulsió de l’equip rus faria que els serbis, que havien perdut contra els russos, tinguessin una derrota menys i la Penya, que havia apallissat el Lokomotiv, tindria un triomf menys. Això fa que el Partizan estigui ara mateix a una sola victòria del Joventut, que no té marge d’error. Ha de jugar a la pista del Metropolitans a París, a Andorra i rebre el Wroclak polonès i el Lietkabelis lituà. D’altra banda, l’expulsió de l’Unics podria facilitar el seu camí cap a l’Eurolliga. Perquè la Penya jugui la màxima competició ha de guanyar l’Eurocopa. També hi podria ser si arriba a la final i entre els 8 millors de l’Eurolliga no hi ha Unics i Mònaco, els dos equips que van entrar via Eurocopa el curs passat. Com que l’equip rus ha quedat exclòs, ara només està pendent que l’equip francès no jugui els quarts de final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)