Lliga femenina

BERNAT CANUT

ENTRENADOR SPAR GIRONA

“L’estiu va ser complicat”

“Estic content per l’actitud i la mentalitat guanyadora que va tenir l’equip en la supercopa”

El tècnic català comenta que just abans de començar la pretemporada se’ls va escapar una jugadora americana puntal

Patrocini
Les coses no van anar com el club ni jo volíem. No vam lligar una americana que havia de ser un dels puntals de l’equip

Bernat Canut (La Seu d’Urgell, 1989), ha iniciat una nova etapa a Girona, després d’entrenar durant cinc temporades el Cadi La Seu. El tècnic català valora el moment de l’equip després de guanyar el seu primer títol -la supercopa- contra el València i d’afrontar una setmana clau amb la fase prèvia de l’Eurolliga contra el Villaneuve.

Ha sentit respecte per afrontar una nova etapa a Girona?
Si respecte és prendre responsabilitats, llavors sí. Tenia ganes d’un canvi i va sortir l’opció de Girona, que em va agradar molt.
Quan va ser?
Cap a la primavera, quan acaba la temporada. Jo no tenia cap pressa i estava valorant altres opcions. Un cop la competició va acabar, llavors ens vam asseure i vam lligar la meva arribada a Girona.
Arriba amb objectius marcats?

L'Uni Girona sempre vol estar i competir per tots els títols amb els equips grans. Ara mateix, entenem com a grans el València i el Salamanca. A partir d'aquí, tenim el hàndicap que l'any passat no es va assolir la classificació directa per l'Eurolliga Pel club sempre és una il·lusió i un repte participar-hi.

Ha pogut aixecar el primer títol, la supercopa. Com es va viure la final?
La vam viure tal com l’esperàvem. Una final igualada on hi va haver tres moments: el primer i últim quart del Girona i el tram mitjà, en què va dominar el València. Són moments d’alts i baixos, amb moltes jugadores que encara no són capaces de mostrar una constància amb el treball defensiu i ofensiu. Estic content per l’actitud i la mentalitat guanyadora que va tenir l’equip ja des del partit contra l'Araski.
Li han agafat la mida al València.
Jugar contra elles sempre és i serà complicat. Més enllà de les seves baixes, no m’agrada fer comparacions perquè segurament elles han pogut fer una bona pretemporada malgrat les lesions. Nosaltres no hem tingut una preparació gens fàcil.
Com ha anat la confecció de la plantilla?

L'estiu va ser complicat. Les coses no van anar com el club i jo volíem. Ens vam adaptar a les circumstàncies, vam arribar gairebé al final de la temporada sense tenir lligada una americana que havia de ser un dels puntals de l'equip. Va ser un hàndicap important, a nivell purament esportiu, que ens va caure a sobre. Si se'm permet dir-ho, vam haver de posar pegats al pla inicial que teníem.

Contra el Barça s’ha vist que serà un any exigent. Com veu la lliga?
El Barça n'és un i l’altre és el Múrcia, que han apostat fort per jugadores de talent i amb experiència. La lliga serà complicada, tothom et competeix si no tens un bon dia. A més a més, ens hem de preparar cada partit amb poc temps de marge.
L’objectiu és guanyar-la?

A mi m'agrada mirar a curta distància. Després de la derrota contra el Barça, només visualitzava l'entrenament següent per afrontar el partit de València. Ara tenim un nou repte amb un viatge molt complicat i aquesta tarda tenim una sessió important per preparar el partit d'anada de l'Eurolliga. Encara queden molt lluny els objectius de la lliga, entre els quals hi ha la copa.

Quin serà l’estil del Girona de Bernat Canut?

Pot sonar com un tòpic, però volem tenir una defensa agressiva i intentar córrer amb un joc alegre a l'atac. És el que volen tots els entrenadors. Sí que és cert, però, que tinc un bagatge de cinc anys i ja es pot reconèixer el meu estil. M'agrada jugar amb moltes possessions, per tant, amb molts tirs en els primers segons. En defensa, a poc a poc, vull instaurar la meva idea, de la qual en la supercopa ja se'n van poder veure pinzellades. Està tot agafat encara amb pinces, però estem en el bon camí. Ens falta treball i més convivència.

Creu que es tardarà per veure la millora?

La sort que tenim és que disposem de jugadores de talent i amb experiència. Això fa que l'equip pugui créixer gairebé partit a partit i sense entrenar-se. Ara mateix, fem només una sessió seriosa a pista abans de cada partit i utilitzem molt el vídeo. L'entrenament ens ha de servir per ser millors i anar creixent. Ara bé, el calendari no ens permetrà tenir tres entrenaments seguits, tant de bo que sí...

No se’l veu content amb el calendari?

Com tots sabem, és molt forçat. Hi ha una quantitat de partits molt elevada, amb les finestres FIBA i sense aturada de Nadal. Amb la prèvia de l'Eurolliga, ja ajornem un partit de lliga... És bastant exagerat i les jugadores que combinen estiu i hivern sempre estan a la línia vermella de la lesió. És una cosa que no podem evitar gaire, però tothom s'hi esforça.

I està content amb la plantilla?
Bé, potser no era la idea inicial que teníem, però sí que creiem que pot ser competitiva. I una cosa que és important és que tenim un molt bon grup humà. Això és molt imprescindible per saber connectar entre nosaltres. És un puntal.
La cohesió del grup.
Exacte. Jo crec que això és el pal de paller de qualsevol grup. Ho he volgut instaurar des del primer dia. El bàsquet és un esport i és veritat que ens hi guanyem la vida, però també hi ha moltes emocions i hem de ser feliços fent el que fem. Cada dilluns al matí ens ha d’agradar el nostre treball, si no serà molt difícil que ens deixem anar i que ens comuniquem entre nosaltres. Per mi és la lletra A de l’abecedari.
Amb el moviment de banqueta que fa, com es troba el millor rendiment?
El treball és anar minimitzant els mals moments de joc. Hem d’augmentar el minutatge del bon nivell. És una cosa comuna. El Salamana i el València també van tenir mals moments. Ara mateix les sensacions es mouen per ratxes. Ho anirem millorant.
El preocupa el percentatge de tres?
Sí, i tant. És un dels punts que em preocupa. No només l’encert, sinó que estem tirant pocs triples. N’hem de tirar més. Contra l’Araski -16- i contra València -15- en vam tirar pocs. Hauríem d’anar cap als 20 i 23 triples. Tenim la gent per fer-ho, ara falta la confiança.
I les pèrdues en el joc?

També, però això ja és una altra de les coses que s'expliquen perquè l'equip encara no està conjuntat. Hi ha jugadores que encara no es coneixen. Hi ha les pèrdues no forçades i les altres per falta de comunicació i de no intuir el que farà la companya. Han de passar dies i setmanes per anar veient la millora.

Ara arriba la fase prèvia d’Eurolliga. És el partit més important fins ara?
És molt important i ara ho és més perquè es el següent. Per arribar bé a aquest partit, era fonamental fer una bona supercopa. Eren els millors entrenaments per arribar bé a aquesta cita. El partit del Villaneue serà molt intens i l’ambient molt calent. Ens estem preparant mentalment per arribar preparats. No volem pensar en el partit de tornada a Fontajau.
Contra un Villaneuve exigent.
Sí, molt. El Villeneuve és un equip molt físic i amb una base de jugadores franceses de qualitat. Tenen potència i força. Estan liderades per tres peces que els donen un gran salt qualitatiu, la Burke, la interior Diallo i la base belga, Ben-Abdelkader. Intentarem minimitzar el joc d’aquestes tres jugadores i millorar el nostre.
Nota pressió per classificar-se?
La pressió la tenim tots plegats. Staff, jugadores i club. Tots a la mateixa barca. Més que pressió hi ha il·lusió de totes les parts i això és el que em dona esperança, perquè l’equip en té ganes. És una cita important per al club i per a elles. Per tant, anem-hi!
És una obligació del club, ser a la fase de grups?
Aquesta no és la meva feina, ho ha de respondre el club. Fa anys que l’equip competeix amb els equips de dalt i ara feia un parell o tres d’anys que es classificaven directament. La supercopa ens ha donat una empenta i si fem les coses bé, tindrem moltes possibilitats d'entrar-hi.
Ara noms concrets... Rebekah Gardner és el gran actiu?
Sí, és molt important. Més enllà del potencial i el talent que té, és la manera de treballar, la seva humilitat. Sempre pensa en la millora de tot el conjunt, i poder tenir això al vestidor és un luxe per a qualsevol equip i entrenador.
És important el pas endavant de les dues bases, Flores i Cornelius?
Ara totes dues tenen un paper complicat perquè el més fàcil és fer una comparació amb la Laia Palau, que ha estat una mestra del lideratge i la direcció en les últimes dues dècades. La Laia i la Laura han de fer un pas endavant. Estic convençut que amb confiança totes dues el faran. Bradford no jugarà de base, això segur.
I la figura del pivot. Labuckiene i Tolo seran les grans.
Sí. La Labuckiene és una jugadora que em té atrapat. Mai té cap excusa per treballar i sacrificar-se. Valoro moltíssim el seu dia a dia, ens està donant molt. D'altra banda, l’aposta del club pel recanvi de Reisengerova és Tolo. Té experiència i una mentalitat molt bona. Va arribar la mateixa nit del primer partit de supercopa i ningú hauria dit que era el primer partit. És una jugadora gran que ens serà la referència amb el joc interior.
Tolo donarà un altre aire a l’equip?
Sí, però jo englobaria els quatre estils que tenim de grans. La Maria, la Irati, la Labuckiene i la Tolo. Per jugar ràpid, les necessitem totes quatre a punt. No poden arrossegar gaires minuts perquè han de saber que des del segon u han d’estar al cent per cent. Confio molt en les quatre. La combinació de totes elles ens ha de donar la frescor per no anar fatigades a la pista.
S’ha marcat objectius personals?

La veritat és que no. Ara mateix estic fent d'entrenador i en gaudeixo molt. Cada dia aprenc i quan es tanca una porta, se n'obren dues més. Aquí a Girona estic molt content i vull donar tot el que tinc perquè la gent vingui i xali de bon bàsquet. Del que passarà en el futur, no en tinc ni idea.

Fontajau ha de ser clau?

Espero que sí. Que ens ajudi moltíssim. El primer partit de lliga ja es va notar. Amb la Seu era molt complicat venir a Fontajau i ha de ser el mateix aquest curs. Animo a tota la gent que continuï donant-nos suport. Nosaltres intentarem seduir-los amb el nostre joc i així crearem un vincle entre afició i equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)