ACB

Un Olentzero anticipat

El Girona encaixa la tercera derrota seguida a l’ACB, la més àmplia de les set, a mans del Baskonia, que aprofita el mal inici blanc (22-3) per deixar el duel decidit en el descans (55-23)

Baskonia 95 Girona 68

CAZOO BASKONIA:Thompspon (5), Kotsar (11), Giedraitis (3), Hommes (21), Kurucs (12) –cinc inicial–; Howard (11), Raieste (5), Henry (8), Díez (11) i Enoch (8). 15/28 de 2, 19/36 triples (4 Hommes i Kurucs, 3 Howard i Díez, 2 Henry i 1 Thompson, Giedraitis i Raieste), 8/10 tirs lliures, 36 rebots (9 Enoch), 24 assistències (7 Thompson) i 118 de valoració (22 Hommes).BÀSQUET GIRONA:Taylor (9), Colom (5), Miletic (2), Garino (2), Gasol (16) –cinc inicial–; Fjellerup (16), Vila (6), Figueras (6), Oriola, Franch (4), Hanzlik i Sorolla (2). 22/41 de 2, 5/24 triples (Taylor, Colom, Gasol, Vila i Franch), 9/12 tirs lliures, 33 rebots (10 Gasol), 20 assistències (3 Taylor, Colom, Oriola i Franch) i 80 de valoració (24 Gasol).PARCIALS:27-12, 28-11 (55-23), 14-25 (69-48) i 26-20 (95-68)

L’Olentzero és el personatge de la tradició basca que porta els regals coincidint amb el solstici d’hivern, i ahir al Buesa Arena el Girona va interpretar el paper d’aquest carboner mitològic previ al cristianisme. Perquè la posada en escena del conjunt blanc –10-0 i 12-0 amb el triple de Quino Colom a 6:35 per acabar el primer quart entremig– l’aprofitava el Baskonia per enllestir el triomf en la primera meitat, gràcies al gran encert en el tir exterior: 55-23 amb 12/19 triples. El 0-14 en el tercer quart després de veure’s 35 per sota (60-25) tallava la progressió però no evitava la tercera derrota seguida per als d’Aíto, la més àmplia de les set a l’ACB –l’anterior era el 89-63 a la pista de l’Obradoiro en la jornada 3, la tercera de les quatre desfetes amb què començava la trajectòria en la lliga– i un toc d’atenció per a l’equip i el gruix dels seus jugadors, retratats en primer pla quan la intensitat que tant els reclama el tècnic brilla per la seva absència.

El Baskonia sumava 5 partits en 9 dies, venia d’enllaçar quatre derrotes –tres en l’Eurolliga i la del Nou Congost– i no va fer un lleig al present gironí. I iguala el seu rècord de triples (19) amb aportació de 8 dels 10 jugadors; tret de Joan Peñarroya, tots ho intenten –al Girona n’hi ha quatre 0/2 i un 0/1. Aíto no s’explicava un inici tan tou. Són dues faltes en el primer quart, les dues de Miletic en el primer minut i mig –la primera en atac– i sis pèrdues, després de les quals els locals van anotar 11 punts. Fins i tot en un temps mort dels locals a 6:20 per a la mitja part (34-15), el veterà tècnic canviava de cop els seus cinc homes a pista.

Carbó

El primer temps mort gironí va ser a 5:45 per acabar el primer quart, amb 12-3 en el marcador i els locals anotant fàcilment. Fjellerup en suspensió va ser qui va trencar el 12-0 posterior al minut i, de fet, l’argentí és qui va salvar els mobles en atac en la primera meitat amb 10 punts (n’havia fet 14 en el 60-27). Franch també des de 6,75 m (2/8 en el primer quart el Girona, 5/9 el Baskonia) va rebaixar la primera diferència de 20 (25-8), però entre la precipitació visitant i la clarividència ofensiva dels blaugrana la distància aniria en augment en el segon quart, amb 7/10 –0/8 triples en el parcial–. I això que el Girona va veure que era millor deixar-ho estar, perquè en el primer minut i mig va enllaçar cinc intents fallits.

Miletic, que va fer la tercera a 9:15 per acabar el tercer quart, i Taylor van perdre una pilota a mig camp en una passada sense cap rival a prop. Un regal que Hommes –va acabar amb 4/4– aprofitava per anotar el seu tercer triple (60-25). El tercer triple gironí va ser d’Èric Vila (60-33), que completava un 0-12 assistit per Gasol, autor del 60-39 en un dels pocs un contra un a la pintura que va poder jugar. Díez (3/4) tallava el 2-18 (65-43) i el president del Girona amb esmaixada i assistència a Pol Figueras permetia tancar el tercer quart 69-48. L’últim era un tràmit marcat per l’intercanvi que serviria a Howard (3/10) per estrenar-se de lluny (84-56), com Gasol (89-61) i Taylor (92-68) després.

27
punts
és la diferència més alta per la qual ha perdut el Girona a l’ACB, després del 89-63 contra l’Obradoiro.