Espanyol

El govern xinès posa fre al creixement blanc-i-blau

Entrebancs. El club blanc-i-blau reconeix que les noves restriccions de la Xina alentiran el salt de qualitat anhelat en el projecte de Chen Yansheng

L’ambiciós projecte de Chen Yansheng ha topat amb una limitació més important que el límit salarial que imposa la LFP i que ha fet tant la guitza en el mercat de fitxatges. La Xina ha tret una ordenança que limita la inversió de les empreses fora del país, futbol inclòs. I ahir l’Espanyol va admetre per primer cop que la mesura del govern xinès alentirà el creixement esperat per l’entitat periquita.

“Ens afecta en el fet que el creixement que podríem tenir serà més lent, cosa que no vol dir que no estem fent passos per seguir el creixement i ser un dels clubs importants en aquest país.” El vicepresident de l’Espanyol Carlos García Pont va reconèixer que la mesura de la Xina tindrà conseqüències. El dia 18 passat, el govern asiàtic va engegar una iniciativa per fomentar la indústria estatal sota el lema Una ruta, un cinturó i limitar les inversions a l’estranger, pel risc d’endeutament i per la devaluació de la moneda, el iuan, que ha baixat prop d’un 6%. Els mandataris orientals entenen que hi ha una exagerada inversió lluny del país i han decidit posar-hi fre fins a nova ordre, cosa que afecta hotels, cinemes, la indústria de l’entreteniment i el futbol. En aquest últim punt és quan l’alarma s’encén a l’entitat periquita, que veu com li tallen les ales quan tot just començava a volar. Cal recordar que el consell d’estat de la Xina va impulsar l’entrada de capital xinès en clubs europeus, convertint alhora l’esport rei en assignatura obligatòria a les escoles del país.

Més de 140 milions ja

Rastar Group és el conglomerat d’empreses xineses que es va apoderar de l’Espanyol a final del 2015 i que fa un any, a través de l’ampliació de capital, va aconseguir més del 99% de les accions. El pla de Chen Yansheng tenia dues fases. La primera, l’actual, era arreglar l’economia d’una entitat en què es va trobar un deute que multiplicava per tres el pressupost, amb uns terminis de pagament a hisenda inviables, sense liquiditat, deutes amb els jugadors i un expedient de regulació temporal al club. El magnat xinès va arribar a un pacte amb l’erari públic i ja ha invertit més de 140 milions per sanejar els comptes. Tot plegat va permetre fer un salt en la vessant esportiva, doblant la massa salarial del primer equip i construint un projecte a les ordres de Quique Sánchez Flores. Mr Chen, fins i tot, es va aventurar a parlar de la Champions en tres anys. Ara es troba amb una limitació insalvable, amb el club intentant esbrinar encara fins a quin punt afectarà el creixement. “L’aval de Chen Yansheng és la seva història. Del no res va crear un gran grup empresarial, amb paciència i fent les coses bé. És el mateix que està fent aquí, sap que per fer-ho bé cal temps.” Com afectarà?

Afectats a tot el Vell Continent

L’Espanyol no és l’únic equip que s’ha posat les mans al cap amb la nova llei del consell d’estat xinès. Es calcula que hi ha prop de trenta clubs europeus amb capital xinès, amb el Southampton d’últim exemple, comprat per 220 milions d’euros. En la lliga espanyola, el Granada també té amos xinesos i hi ha diners invertits en l’Atlético, la Real Sociedad o el Rayo. A Itàlia, dos gegants com el Milan i l’Inter estan en mans dels xinesos, com passa en la Premier amb el West Bromwich Albion, l’Aston Villa, el Birmingham i el Wolverhampton. Es preveuen vendes a causa de les limitacions a l’hora de créixer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)