Espanyol

futbol

Espanyol

Una pel·lícula de terror

L’Espanyol deixa escapar una victòria que tenia a la butxaca en els deu últims minuts i segueix alimentant els dubtes

El guió encara podia haver estat més dramàtic. Pau va aturar un penal a Viera en el temps afegit

las palmas 2 Espanyol 2

ESPANYOL:Pau, Víctor Sánchez, Óscar Duarte, Mario Hermoso, Aarón, David López, Darder, Granero (Jurado, 78’), Baptistão (Piatti, 61’), Sergio García (Marc Roca, 69’), Gerard Moreno. LAS PALMAS:Lizoaín, Michel, Lemos, Bigas, Dani Castellano, Javi Castellano, Vicente (Toledo, 79’), Jonathan Viera, Tana (Oussama, 69’), Rémy, Calleri. GOLS:0-1 (19’) Gerard Moreno; 0-2 (40’) Gerard Moreno; 1-2 (80’) Rémy; 2-2 (88’) Calleri.ÀRBITRE:Sánchez Martínez (murcià) va mostrar targeta groga a Lemos (23’), Gerard Moreno (33’), Víctor Sánchez (36’), Tana (39’), Javi Castellano (58’) i Granero (77’).PÚBLIC:16a jornada de lliga a l’estadi de Gran Canària. 14.020 espectadors van veure el partit en directe.
L’ànima periquita es desfà: 4 punts dels últims 18 en joc fan saltar les alarmes
Era un duel per buscar un bàlsam a la desesperació i els de Quique van sortir-ne més tocats

L’Espanyol afrontava un caixa o faixa a Gran Canària i es va trobar amb un partit més plàcid del que s’esperava. Això és el que semblava després dels dos gols de Gerard Moreno, en la primera part. El partit semblava liquidat, però els blanc-i-blaus es van dedicar a jugar amb la seva fatalitat. En els últims deu minuts, Las Palmas va retallar la distància fins anul·lar l’avantatge de l’adversari. Semblava un impossible després de veure els mèrits d’uns i altres. I encara sort, perquè l’Espanyol, de degustar el seu primer triomf a domicili de la temporada, va estar a un tres i no res de perdre un altre partit. Pau López va aparèixer per rescatar un punt i aturar una pena màxima a Viera. El pitjor de tot és la forma com va perdre l’Espanyol. Els de Quique Sánchez Flores buscaven una reacció positiva i necessària per evitar més dosis de dramatisme abans de Nadal. Perdre era seguir alimentant les sensacions negatives i no albirar l’abisme. Un pou sense fons que conduiria els blanc-i-blaus a lluitar per evitar el descens. L’Espanyol no podia ser, de nou, un equip aspirina. S’havia desplaçat a Las Palmas buscant un remei al seu mareig existencial. El conjunt local havia de ser la millor biodramina. No hi havia millor adversari per guanyar confiança i consistència que el cuer de primera divisió. Un equip encara més desballestat anímicament que els catalans. Però l’Espanyol ja havia fet llufa amb anterioritat contra equips menors, i tot podia passar. I és que ara mateix el gran problema de l’Espanyol és el seu estat mental. Una angoixa existencial que s’ha anat alimentant en els últims partits. La targeta de presentació era clara: només 3 punts dels últims 15 en joc, ara 4 de 18. Una trajectòria que està devorant l’ànima periquita i fa que els futbolistes rendeixin per sota de les seves possibilitats. L’Espanyol no va merèixer perdre ahir, però el futbol no entén de mèrits, sinó d’encerts i errors. Era un duel per buscar un bàlsam a la desesperació, però l’Espanyol, tot i el punt, surt de Las Palmas amb l’ànima més perforada i carregat de pors. La pel·lícula va ser de terror. És el guió que hauria signat qualsevol al seu pitjor enemic. Elevar-lo fins a la confiança per després tornar a colpejar-lo i deixar-lo mig estabornit a terra. Sortir de la depressió, fer un glop de felicitat i després canviar-te el millor vi per un got de vinagre. Així és l’amargura i la penitència blanc-i-blava que veu com el seu destí aquesta temporada passa per lluitar per evitar el descens. No li queda cap més camí. Parlar d’altres coses és vendre fum. Cal posar-se ràpidament en situació per evitar mals majors, i el calendari no convida a la calma. Divendres arriba l’Atlético de Madrid, el segon de la lliga. Mala peça al teler.

Però més enllà de la tristor existencial, l’Espanyol s’havia regirat els budells per buscar una reacció, i tot això passava per sacsejar l’onze inicial.

Canvis en l’onze.

Quique Sánchez Flores va trencar el seu immobilisme fent canvis significatius en l’onze. Aquest posat ja deixava pistes que el partit d’ahir no n’era un de qualsevol. El madrileny és poc amant de moure les seves estructures mentals, però la confiança eterna en certs jugadors l’havia portat a un punt límit en què no li quedava més marge que apostar per altres cares. El primer, l’entrada d’Óscar Duarte. El costa-riqueny estrenava titularitat al costat de Mario Hermoso a l’eix central. Un fet que desplaçava David López a la medul·lar. El santcugatenc, després de jugar tot el curs passat i part de l’actual com a central, tornava al seu lloc natural. Era una vella aspiració de Quique Sánchez Flores des de feia temps. La darrera temporada ho va provar contra l’Eibar, però l’equip va arribar al descans perdent per 0-3. Malgrat la remuntada i empat agònic, David López no va tornar a jugar més a la medul·lar fins ahir a Gran Canària. Les variacions tàctiques van anar més enllà, amb la primera titularitat de Granero en la lliga. El damnificat era Piatti, que està lluny del rendiment que va mostrar el curs anterior. Les modificacions també van afectar Jurado. Baptistão va jugar per la banda i l’acompanyant de Gerard Moreno a l’atac era Sergio García. Falete tornava a la titularitat després de la seva lesió a Eibar. Aquestes variacions tàctiques van donar més presència i consistència a l’Espanyol a la medul·lar i van permetre més comoditat als davanters per trepitjar àrea. Així l’Espanyol va marxar amb un còmode avantatge gràcies a dos gols de Gerard Moreno. El pitxitxi blanc-i-blau, que ja suma set gols, encara va estar a punt de signar un hat-trick, però el seu xut va marxar massa desviat.

L’Espanyol havia fet tota la feina en els primers 45 minuts i es va dedicar a gestionar l’avantatge després de la represa. Las Palmas ho intentava sense encert, i Baptistão va tenir a tocar el tercer però el seu xut va sortir massa mossegat. La història del partit semblava escrita, però Rémy va retallar la diferència i els nervis van fer que l’Espanyol es comportés com un adolescent en la primera cita. Els dubtes eren totals i Las Palmas va olorar la sang. Calleri va fer l’empat a dos minuts del final i Viera, que havia estat víctima d’un penal fet per Jurado, va veure com Pau López li aturada el xut i salvava un punt. Un empat trist que manté activades les alarmes. Un cercle viciós molt perillós.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)