Espanyol

futbol

Espanyol

Una guspira molt perillosa

Crisi social. L’agressió ideològica de diumenge posa en relleu el conflicte i la tensió que s’estan coent des de fa temps a les graderies de Cornellà. Uns fets que torpedinen la convivència

Diumenge 18 de febrer. 20.50 h. Sector 108 del RCDE Stadium. Un soci de l’Espanyol decideix desplegar una estelada. A un altre seguidor, el suposat agressor, que no és soci de l’Espanyol, no li agrada el que veu i es dirigeix cap al jove de l’estelada de manera despectiva. Insults, escopinades i agressions que van acabar amb el portador de l’estelada amb una cella oberta i, com a dany col·lateral, l’avi del noi, de 84 anys, va rebre un cop de puny a les costelles. Violència en un camp de futbol i amb l’agreujant de motius ideològics. El jove agredit ja va presentar la denúncia pertinent a la policia i tant ell com la seva família tenen decidit donar-se de baixa com a socis de l’Espanyol.

Precedents

No és la primera vegada que passa en els últims temps. Molts socis, la gran majoria de tarannà catalanista, han renunciat a anar al camp per por o incomoditat; altres han preferit agafar una modalitat de carnet, el RCDE Fan, per veure algun partit puntual al llarg de la temporada tot conservant el número d’antiguitat de soci esperant anys millors. Altres han tirat pel dret i s’han donat de baixa directament en veure que la seva integritat física estava en perill. L’agressió de diumenge és una guspira que delata la tensió que es viu a l’Espanyol en els últims anys. Una convivència que s’ha anat erosionant de manera preocupant a causa d’un sector minoritari de seguidors que estan imposant la seva llei a còpia d’intimidar la resta de companys de localitat si no combreguen amb la seva ideologia. Fins ara tota aquesta situació s’ha viscut amb silenci i la gran majoria de la tensió s’ha produït fora de l’estadi. Però la situació de calma tensa era evident amb la guerra de banderes en què s’ha convertit la graderia de Cornellà. Una situació que a principi de temporada el club va intentar solucionar impulsant un camp només blanc-i-blau. A aquesta iniciativa s’hi van sumar diversos col·lectius del club, i la posada en escena va resultar desdibuixada pels grupuscles que hi ha arreu de l’estadi que no van respectar el pacte. Encara més, en els últims derbis a Cornellà la proliferació de banderes espanyoles és més que notable.

Compromís del club

El cas de les banderes, vist amb perspectiva, sembla un element més naïf vist el que va passar diumenge, en què es va traspassar la línia vermella. Es va passar a la violència física per un assumpte purament ideològic. No era una baralla més i així ho va entendre el club, que a primera hora del matí va fer un comunicat en què condemnava qualsevol acte de violència i mostrava el seu compromís més ferm per erradicar aquests actes de l’esport, i enfocava l’agressió com un dany col·lateral de la situació política que viu el país: “Desitgem que la pau social s’imposi d’una vegada per totes a Catalunya i que, en concret, totes les conseqüències de la situació política present quedin sempre ben allunyades del món del futbol i de l’esport.”

El club ha portat el cas al comitè de disciplina de l’entitat. Aquest òrgan ha recopilat tota la informació policial que li ha arribat a través dels Mossos d’Esquadra i la seguretat privada i ha identificat un agressor (F.C.F.), que no és soci de l’entitat i ha confirmat l’existència de dues víctimes de lesions. El club va més enllà i es personarà com a acusació en el procediment judicial que s’iniciï fruit de l’acció violenta ocorreguda i denunciada. L’entitat també s’ha posat a la total disposició de les víctimes i els hi oferirà assistència legal i representació lletrada en el procés a fi i efecte de rescabalar el dany sofert. I és que la intenció final és determinar “les oportunes responsabilitats i proposar i determinar, si és procedent, l’expulsió immediata com a socis de l’entitat d’aquelles persones que puguin ser identificades com a causants de qualsevol acció violenta”, deia l’entitat en la nota.

En qualsevol cas, l’Espanyol, com a entitat, té molta feina a fer per cohesionar el seu teixit social i, de retruc, per no perdre socis pel camí. Ara mateix a l’horitzó se li planteja un repte amb pronòstic incert. “Per desgràcia, els violents sempre són els mateixos. Hi ha gent que està provant de posicionar el club d’una manera política”, deia ahir l’expresident Joan Collet a RAC1, i hi afegia: “Són 300 o 400 i són un perill. Volen fer un club a la seva imatge i semblança, prefereixen un Espanyol petit però que sigui com els agradaria.”

L’AGRESSOR

F.C.F no és soci de l’entitat i el club es personarà com a acusació en el procés judicial

AJUDA ESPANYOL

L’entitat oferirà assistència legal a fi i efecte de rescabalar els dany soferts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)