Espanyol

Espanyol

Primera divisió

I ara a què juguem?

L’Espanyol camina com un zombi i l’únic interès esportiu passa per assegurar la permanència com més aviat millor

Preocupació al club per com la mala imatge actual pot afectar el gran traspàs de l’estiu

L’Espanyol camina per la lliga com un zombi. L’última mostra d’aquesta cadència sense llum ni rumb en el seu futbol es va poder apreciar a Riazor. Un altre capítol d’un equip per a qui la lliga és una tortura sense fi. El primer que vol arribar al maig és Quique Sánchez Flores. Els focs d’artifici del seu discurs ja no s’aguanten i la seva marxa frustrada a l’Stoke, el passat mes de desembre, s’està confirmant com el punt d’inflexió per desendollar tots els mals. Quique va perdre ascendència sobre la plantilla arran de la seva fugida frustrada. Des d’aquell moment, el joc de l’equip més que millorar ha seguit rodolant cap avall i mostrant signes d’una involució preocupant. Als despatxos de la ciutat esportiva i de Cornellà són conscients que els resultats i la classificació actual no es corresponen al potencial existent. Però el que més amoïna, de cara a l’estiu, és com pot afectar el baix rendiment general a l’hora de fer un traspàs important. Cal recordar que l’Espanyol necessita ingressar 17 milions d’euros per quadrar els números que Rastar va registrar en el seu projecte quinquennal fins al 2020. La depreciació dels millors actius pot ser un torpede a la configuració futura de la plantilla. I és que ara mateix pocs futbolistes estan brillant a excepció de dos: Diego López –abans ho feia Pau– i Gerard Moreno. Porter i davanter, de manera regular, estan salvant l’Espanyol d’una depressió més severa. La resta de futbolistes estan donant una versió de si mateixos molt per sota del que poden donar. Un fil que està lligat a la manca d’un pla de joc. Els futbolistes que van sortint en roda de premsa no acaben de trobar quin és el punt a corregir per començar a canviar la dinàmica de resultats. Ahir, Óscar Duarte es va limitar a dir que la “sort” els era esquiva per explicar la manca de contundència a l’àrea rival. Camins idèntics explorats en passades intervencions per altres companys.

Resumir el moment de joc en la manca de fortuna és la coartada perfecta per no parlar d’altres coses com la tensió creixent entre un entrenador que pensa ja a girar full i buscar altres projectes de futur i una plantilla que no sent la mateixa devoció que fa un any enrere pel seu preparador. El desgast de Quique Sánchez Flores a la banqueta blanc-i-blava ha estat meteòric. D’un primer any il·lusionador i amb perspectives de futurs a un segon any amb una regressió en el joc i aroma de passat.

L’Espanyol de Quique s’aguanta per un fil molt prim. El tècnic viu sense xarxa de salvació des de fa temps i el millor aixopluc per evitar la vergonya passa pels resultats. Els blanc-i-blaus han encadenat tres empats que tenen un denominador comú: un marcador immerescut. Sense jugar a res es van rescatar tres punts que només serveixen per surar sobre el descens amb més marge. I és que ara aquesta és la realitat de l’Espanyol: evitar el patiment del descens. “Hem de ser realistes amb el que hi ha. No podíem perdre contra un rival directe”, va dir Diego López en referència a l’últim punt aconseguit a Riazor. El gallec, que va baixar amb el Vila-real el curs 2011/12, sap millor que ningú que equips aspirants a cotes altes fan figa quan el descens els agafa per sorpresa i aquí és on l’Espanyol no pot caure. I segurament no hi caurà perquè la distància amb els de sota és considerable, però el joc de l’equip cada cop s’apropa més a la misèria dels equips en descens.

I ara el Madrid

Els futbolistes són conscients de totes aquestes coses i saben per on poden aconseguir un xic de tranquil·litat per a ells i per a l’afició. En l’imaginari de tots ells encara és present el bon partit (l’últim) contra el Barça. Sota una pluja intensa i el camp ple de bassals l’Espanyol va tenir entre les cordes els blaugrana, que es van salvar gràcies a un gol de Piqué a set minuts del final. Una diana que va equilibrar el gol inicial de Gerard Moreno. Dimarts arriba el Madrid. I ara el millor aliat dels blanc-i-blaus no serà la pluja sinó la probable neu que caurà el dia del partit. Una bona imatge combinada amb un bon resultat podria silenciar les crítiques i la mala maror. I és que ara mateix l’única opció per il·lusionar-se amb aquest Espanyol és fer un bon paper contra els blancs. Aquesta és l’última frontera que volen traspassar els periquitos i demostrar que no estan morts. “El Madrid és una oportunitat per sumar i és el que estem buscant des de fa temps. Hem de sortir convençuts que podem sumar i donar-nos una alegria a nosaltres i la nostra afició”, deia ahir el central Óscar Duarte. Ara el grau d’exigència ja és mínim en un equip que va a la deriva però que no pot acomodar-se ni fer-se l’orni. El descens es presenta encara llunyà però la seva figura es pot convertir en real depenent de les properes combinacions de resultats sense oblidar que el proper desplaçament és al Ciutat de València contra el Llevant, un altre rival directe que lluita pel descens. I és que fugir de l’infern és l’única realitat de l’Espanyol. Un equip que va ser dissenyat per a fites més elevades però que s’haurà d’acabar conformant amb la vulgaritat d’un curs perdut.

TORTURA EN LA LLIGA

L’Espanyol s’ha de conformar amb la vulgaritat i la taula de salvació és el Real Madrid

DIEGO LÓPEZ

Ja parla d’evitar el descens; ell va baixar amb el Vila-real la temporada 11/12

El descens es torna a situar a nou punts

L’Espanyol s’ha acostumat en aquestes últimes jornades a mirar de reüll el que fan els equips de la zona baixa. La mala dinàmica en lliga, set jornades sense guanyar, no li obre una altra porta. El partit clau de la jornada era el duel entre el Leganés i Las Palmas, que va acabar amb empat a zero. El porter canari va evitar el triomf dels madrilenys amb tres bones aturades. Aquest resultat fa que la zona de descens es torni a situar a nou punts.

D’altra banda, l’Athletic Club, amb els mateixos punts que l’Espanyol (28), rep avui (16.15 h) el Màlaga a San Mamés. Els bascos, que també estan signant una lliga desastrosa, necessiten guanyar el cuer per no crear-se més complicacions de les necessàries. L’altre partit clau pel descens és el duel de dilluns (21 h) que jugarà el Llevant contra el Betis al Ciutat de València. El conjunt granota, rival dels homes de Quique Sánchez Flores diumenge, té ara 20 punts i és el primer equip que es manté fora de la zona de descens, que marca Las Palmas amb un punt menys, 19.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)