Espanyol

Teràpia de xoc davant la por

El club blanc-i-blau anuncia la destitució de Quique Sánchez Flores i el director esportiu Jordi Lardín

El risc del descens i el distanciament amb els jugadors acceleren la decisió a falta de cinc partits

Òscar Perarnau va prendre ahir la primera gran decisió des que es va convertir en director general esportiu, al juny. Cinc partits sense fer un gol i tan sols dues victòries en 17 partits van dur l’Espanyol a tirar ahir pel dret i apostar per la teràpia de xoc a menys de 48 hores de visitar el Girona, amb les destitucions de Quique Sánchez Flores i Jordi Lardín. El club periquito ha vist com l’amenaça del descens apareixia a l’horitzó i ha optat per sacsejar l’equip fent pujar l’entrenador del filial, David Gallego, per a les cinc jornades que queden.

L’afició de l’Espanyol, que ha desertat de l’estadi, va xiular quan la megafonia va dir el nom de Quique Sánchez Flores i no s’havia arribat al minut 10 i ja li demanava que marxés. Un cant que es va estrenar precisament fa una volta en la desfeta amb el Girona i s’ha sentit tres cops més de d’aleshores. El 0-1 de l’Eibar va ser el cinquè partit sense marcar, amb un punt de 15, i de nou la sensació d’equip enfonsat que se’l mengen els nervis i la falta de confiança. Els jugadors van fer teràpia de grup sense el cos tècnic en l’entrenament de l’endemà per buscar una reacció interna, una autogestió un cop veien l’entrenador superat i conscient que no seguiria la pròxima temporada. De portes cap endins la negociació amb l’Stoke, amb qui va arribar a un principi d’acord que es va trencar per qüestions econòmiques al gener va caure fatal. Ho van interpretar com a falta de lleialtat i compromís dins del canvi d’actitud detectat des de l’estiu. Perarnau té una comunicació constant amb els tècnics, però també amb els futbolistes, i el missatge no devia ser gens positiu. Un còctel perillós, així que ahir al vespre ho van tallar de soca-rel: adeu al madrileny.

La mala dinàmica de l’equip, que tan sols ha guanyat un partit fora de casa i té números en l’apartat golejador propis del descens, havia conduït a diverses situacions límit. Per una banda, l’afició ha vist com l’ambiciós projecte de Chen Yansheng es frenava en sec l’estiu passat amb les restriccions del govern xinès a la inversió estrangera i un mal càlcul en la massa salarial, que tirava per terra la planificació dels fitxatges. Ni es va retenir peces clau com Diego Reyes ni s’ha fet cap alta que hagi suposat un salt de qualitat, així que el pla de tres anys s’ha estroncat. Primer era el top 10, que es va aconseguir fa un any amb el vuitè lloc, i el segon era superar-ho per lluitar per Europa, obligació en un tercer capítol que no existirà. Tampoc en aquest exercici s’ha estat mai a prop de les places europees. La classificació feia mal, en terra de ningú, i el joc ho empitjorava, conservador i gens atractiu. Una mescla que va donar pas a xiulets i al pitjor percentatge d’ocupació de l’estadi a primera, gairebé sempre menys de mitja entrada.

La necessitat de planificar

Així, els aficionats periquitos devien estar pendents ahir del partit del Deportivo, situació que no s’havien imaginat viure quan es parlava de somni europeu. El 0-0 va deixar el coixí sobre el descens en vuit punts amb 12 per disputar-se . “Al vestidor no se n’ha parlat en cap moment en la temporada, però caldrà estar alerta”, avisava Quique dimecres. Amb els seguidors d’esquenes i un vestidor amb moltes peces cansades de córrer molt i generar poc amb la pilota, la sensació de final d’etapa era palpable, fins al punt que l’entrenador i la direcció esportiva havien augmentat els contactes en les últimes setmanes perquè eren conscients que un tercer any, amb la reducció de pressupost prevista i tantes parts en contra, era mala peça al teler. Massa tensió. Però el madrileny també havia deixat clar que si no tenia un projecte engrescador en alguna altra banda –que no té–, tampoc perdonaria ni un euro. I que no tenia pressa. Alhora tècnics que Perarnau tenia en cartera avisaven que tenien propostes i volien decidir. Els fitxatges, a quin tipus de perfil s’havien d’ajustar? Una pregunta que no es podia demorar gaire, així que es va optar per la teràpia de xoc.

La por al descens ha derivat en pànic veient que el Deportivo millorava i l’Espanyol era un cadàver esportiu, tal com mostra a cada partit. Els fitxatges no han suposat cap salt de qualitat, així que la guillotina va tenir un segon cap a tallar: Lardín. El director esportiu estava molest en veure com es filtrava que s’havia contactat amb possibles relleus, i el temor se li va confirmar ahir. La bona feina en el futbol de base amb Àngel Morales no ha tingut continuïtat amb el primer equip i cap dels nouvinguts s’ha convertit en intocable, a banda de conflictes com l’adeu de Pau, amb les amenaces d’enviar-lo a la banqueta, que van generar tensió amb l’entrenador i van obligar-lo a fer marxa enrere. “Farem el millor Espanyol de la història”, va prometre en la presentació, fa un any i mig, quan va rellevar un Ángel Gómez a qui Quique va menystenir i marginar des del primer moment. L’etapa del madrileny es cobrarà dos directors esportius, sense oblidar el conseller delegat Ramon Robert, protagonista del seu fitxatge i marcat per l’error de càlcul en la massa salarial, així com la promesa d’Europa en contra del criteri de Quique, que ha protestat reiteradament per ser l’únic portaveu que deia la veritat. Fins ahir. Teràpia de xoc per la por al descens.

LA LLOSA

Cinc partits sense saber fer un gol i tan sols dues victòries en els últims 17 duels

STOKE CITY

Els jugadors es van reunir sense el cos tècnic dijous i va quedar clara la falta de sintonia

TERCER ANY

Les dues parts feia setmanes que havien intensificat les converses per a un adeu a l’estiu

L’EPITAFI

“Farem el millor Espanyol de la història.” La promesa inviable de Jordi Lardín

SACSEJADES

Dos directors esportius i el conseller delegat han caigut en l’etapa Quique
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)