Espanyol

El mètode David Gallego

Canvis. El nou tècnic s’allunyarà del seu antecessor buscant més protagonisme amb la pilota. La seva intenció és potenciar les transicions ofensives tot mantenint l’equilibri defensiu

David Gallego es va plantar a Montilivi només amb un entrenament amb el primer equip. Dijous a la nit li havien comunicat que s’hauria de fer càrrec de l’Espanyol després de la destitució fulminant de Quique Sánchez Flores. “Cap problema, compteu amb mi”, va ser la seva resposta. Directe, sense artificis, va acceptar la proposta de dirigir l’equip els últims cinc partits de lliga. El seu periple a les banquetes de primera no podia començar de millor manera. Triomf a Girona en un partit que només va preparar des de la pissarra. Poc més podia fer amb un únic entrenament previ al partit. Tres conceptes clars i dues idees bàsiques per esmorteir el joc de bandes del Girona. En aquella xerrada de poc menys d’una hora, el nou tècnic blanc-i-blau va dibuixar els fonaments del que serà la seva filosofia fins a final de curs.

El primer pas és retornar la il·lusió al vestidor i elevar l’autoestima d’un grup ferit i acomplexat. Gallego es comportarà com un entrenador de perfil baix. Sap que el futbol és dels futbolistes i la seva única tasca és implementar un sistema de joc adient per expandir les fortaleses de la plantilla. Apostarà per un equip equilibrat: assenyat en defensa però més profund en atac. Sap que una de les claus per millorar les prestacions de l’equip radicarà en les transicions defensa-atac. Aquí és on l’Espanyol ha perdut el fil de la temporada. 26 gols amb Quique Sánchez Flores eren un balanç paupèrrim i la font principal de tots els mals. Per fer aquesta metamorfosi donarà més importància al control dels partits mitjançant la pilota i no des de la contenció. Serà un Espanyol que intentarà ser més protagonista, més actiu durant els noranta minuts. No viure de la passivitat i de l’error del contrari sinó que intentarà l’efecte contrari: provocar i estimular l’error de l’adversari.

El paper de Darder.

David Gallego creu que la plantilla té un repertori prou ampli per mostrar un futbol diferent al que es feia, i aquí tindran un paper protagonista Sergi Darder i Gerard Moreno. Tots dos futbolistes ja van ser uns altres a Montilivi. El mig va brillar per moments en la creació i seves van ser les dues assistències de gol. Gallego sap que Darder és un futbolista més de creació i de poc físic per replegar i pressionar. Per destacar necessita estar en contacte amb la pilota i a camp rival. Aquí és on el balear pot mostrar el seu tret diferencial i trencar les defenses rivals amb la seva visió de joc.

L’altra pota del mètode Gallego serà la incidència de Gerard Moreno. El de Santa Perpètua es va retrobar amb el gol després de 510 minuts de sequera. El tècnic vol crear un ecosistema on el pitxitxi blanc-i-blau estigui més a prop de la porteria i evitar que es desgasti de manera recurrent baixant fins a la zona de construcció per iniciar jugada ofensiva. Vol que la pilota li arribi neta a la zona d’atac per aprofitar la seva qualitat en els darrers metres. I per això, minimitzarà les pilotes llargues i buscarà una construcció del joc més elaborada, i aquí també tindran un paper important Jurado, Granero o Melendo. A més també buscarà més presència dels laterals a camp contrari.

Tots aquests canvis hauran de ser a contrarellotge i el primer entrenament normal serà aquest matí a dos quarts d’onze a la ciutat esportiva Dani Jarque. Allà començarà a plasmar tot el que va explicar a la pissarra sobre el terreny de joc i també posant cura en les jugades d’estratègia. Gallego sap que tindrà poc marge de maniobra, i això l’obligarà a actuar amb sentit comú i condensar la informació amb petits canvis quirúrgics però prou importants per veure una evolució en el joc de l’Espanyol. Va passar la primera prova amb nota i ara li queden quatre partits per netejar la imatge de l’equip i per restablir l’autoestima d’uns futbolistes que han llençat pràcticament una temporada a la brossa.

NOU REGISTRE

No viurà de l’error del contrari sinó que intentarà l’efecte contrari: provocar-lo

“Gallego desborda entusiasme i il·lusió”

Javi López no volia referir-se a Quique Sánchez Flores ni mirar al passat. “No entrarem a valorar les opinions que va manifestar; això no ens porta enlloc”, però va anar més enllà: “Vam fer un gran partit contra el Girona. Hem demostrat que som un gran equip i que podem anar a qualsevol camp a competir. Vam aconseguir la segona victòria a domicili, ens feia falta pel que fa als punts però també en l’àmbit de les sensacions. Ara només volem acabar de la millor manera el curs en els quatre partits que queden.”

D’altra banda, el capità va ser molt explícit sobre què ha suposat l’arribada de David Gallego: “Ha arribat amb molta il·lusió i desborda entusiasme”, deia el lateral, que es desfeia en elogis cap al nou inquilí de la banqueta. “Va arribar sent molt positiu i canviant la mentalitat. Ens va dir que teníem moltes coses bones i estava convençut que guanyaríem el Girona. Està feliç pel lloc on està i ho vol donar tot pels jugadors.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)