Espanyol

Fent neteja del passat

Involució. L’Espanyol està fent una profunda reestructuració de la plantilla. Una manera de fer que xoca frontalment amb les mesures preses en els últims dos estius amb Chen Yansheng

Fer més amb menys. És el mantra de capçalera que té al cap Chen Yansheng. Així ho està traslladant personalment al director general corporatiu, Roger Guasch; al director general esportiu, Òscar Perarnau, i també al tècnic, Joan Francesc Ferrer, Rubi, en les reunions que tindrà en els pròxims dies amb tots ells. La base de l’Espanyol ha de ser més racional i acurada. Res de grans fitxatges. Pocs i calculats i amb un retorn a mitjà termini evident. Aquestes noves formes ja es van fer evidents des del gener. La sortida de Javi Fuego al Vila-real va respondre a aquesta nova política esportiva, que està íntimament enllaçada amb l’econòmica. Quique Sánchez Flores llavors es va contrariar per la marxa del mig asturià. Els números donaven la raó al club en la seva nova dieta de reduir les despeses del primer equip. La tendència continua al llarg d’aquest estiu. Gerard Moreno va marxar fa uns dies a canvi de 20 milions d’euros (12 al comptat i els vuit restants en dos pagaments el juliol del 2019 i 2020). La llista continua amb la sortida de Marc Navarro per dos milions d’euros al Watford i amb la recent rescissió de contracte de José Manuel Jurado. Un futbolista que cobrava en el seu darrer any de contracte tres milions d’euros.

Aquesta nova política de buscar guanys i rebaixar el deute de Rastar ha portat a apujar els abonaments per primera vegada en nou anys. La gestió del club ha topat frontalment amb la parcel·la social. Uns socis que es veuen cada vegada més bandejats i que veuen com el nou president els tracta més com a clients que no pas com a aficionats amb sentiments. Chen Yansheng no entén d’aquestes coses. Només mira balanços per intentar rendibilitzar la seva inversió i, de retruc, fer de l’Espanyol una entitat que no perdi diners. Ans al contrari, que els guanyi. Ara el procés és dolorós. El jerarca va donar una treva de dos anys en què la política del club va ser invertir, expandir-se pel que fa a la inversió esportiva. Així, l’estiu del 2016 el club va invertir en fitxatges una quantitat de 16 milions d’euros, amb les arribades de Roberto, David López, Diego López, Diego Reyes, Demichelis, Javi Fuego, Jurado, Piatti, José Antonio Reyes, Leo Baptistão i Álvaro Vázquez.

L’estiu següent, el club blanc-i-blau va continuar amb aquesta estratègia i l’esforç principal va ser assegurar-se els futbolistes més destacats de l’any del debut de Chen. Es va obtenir la propietat de Pablo Piatti (1,3) es van comprar tots els drets de Leo Baptistão (3,5); es va signar un contracte elevat a Diego López per tenir-lo en propietat, o el repatriament de Sergio García i Sergio Sánchez. Es va fer un esforç per portar Darder, per qui s’hauran de pagar vuit milions d’euros en dos terminis, aquest juliol i el de l’any vinent. Naldo també va arribar traspassat a canvi de 2,5 milions d’euros, o el contracte de llarga durada a Esteban Granero fins al 2020 assumint la fitxa que cobrava a la Real Sociedad. En total, una despesa de 7,5 milions d’euros però disfressada en fitxatges molt alts. Un fet que va fer disparar de valent una massa salarial ara desbocada i també motivada per les exigències de Quique Sánchez Flores de disposar d’una plantilla de 25 efectius per afrontar en condicions la lliga i la copa. Una gestió que se li va tornar en contra ja que la competència interna no es va millorar sinó al contrari, pel seu enfrontament amb diversos futbolistes de pes dins del vestidor.

Al final, els resultats no van ser els esperats i el club va fer una discreta lliga que va arribar al moment més àlgid amb les dosis de maquillatge que li va aplicar David Gallego per sumar 13 punts en els últims cinc partits.

Aquest estiu la situació serà més modesta. Ara mateix el club s’ha centrat en les vendes esmentades de Gerard Moreno i Marc Navarro. Unes sortides que han deixat al comptat 14 milions d’euros i que serviran per tancar l’exercici el 30 de juny amb superàvit. L’any que ve l’esforç haurà de ser notable. Caldrà vendre per 30 milions per mantenir el full de ruta pautat pel Group Rastar. En aquest univers de recessió econòmica, l’Espanyol haurà de fer de la necessitat virtut. El problema és que el club necessita potenciar encara més l’operació sortida. Vol fer caixa amb Aarón Martín i acostar-se als deu milions d’euros que demana pel lateral i té entre cella i cella rebaixar encara més la massa salarial i homes com Roberto, Hernán Pérez i Piatti són candidats a marxar; com també ho seria Granero, però el mig no hi està disposat ja que tot just va arribar fa una temporada. Però el mercat és llarg i tot pot passar.

La indefinició amoïna Rubi, que vol disposar dels seus millors jugadors per fer una bona campanya i, de retruc, els seus millors actius estan neguitosos per la marxa del club i estan forçant per sortir de l’entitat, vist l’horitzó esportiu cap a on camina l’entitat.

SERGIO GARCÍA, EL “FITXATGE” QUE ÉS MÉS A PROP

Les cares noves hauran d’esperar fins entrat el mes de juliol. Un dels grans protagonistes serà Borja Iglesias. El davanter gallec és el primer candidat a ocupar el lloc de Gerard Moreno però caldrà negociar amb el Celta, amb qui li queda un any de contracte, i una clàusula de 10 milions d’euros. El futbolista està convençut que l’Espanyol ha de ser el seu destí. Però serà una operació a foc lent. A falta de cares noves, el fitxatge que està més a prop és la renovació de Sergio García. El davanter veurà com els seus emoluments es rebaixen un 40 per cent. Té coll avall renovar però encara hi ha uns serrells relacionats amb els objectius i clàusules diverses per fer efectiu un any més opcional en cas d’arribar a una sèrie de partits, però les parts són optimistes.
En fitxatges es van gastar 16 milions el 2016 i 7,5 el 2017. Ara no s’ha invertit
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)