Espanyol

Javi López

Capità de l’Espanyol

“Si fos qüestió de sort seríem líders”

“Estem en una posició que és d’Europa i el que volem és mantenir-la o millorar-la i per fer-ho hem de pensar en el partit a partit”

“Ha canviat la mentalitat de l’equip i de la institució. Després de tants anys parlant de crisi, ara estem en el procés de fer grans coses i un resultat dolent com el del Sánchez Pizjuán ens empipa”

A Mario Hermoso el que hem de fer és cuidar-lo i fer les coses molt bé perquè ell no vulgui anar-se’n d’aquí
Al final quan parlo d’ambició i il·lusió és això. Estem seguint el tècnic. Rubi no ens diu les coses perquè sí, sinó que les creu
Borja Iglesias és un gran tipus. Ha arribat sense fer soroll i s’ha guanyat el vestidor amb el seu treball i companyonia
El que hem fet fins ara no és per sort o casualitat, és fruit del treball. Hi ha una gran preparació dels partits

Javi López (Osuna, 1986) afronta la novena temporada a l’Espanyol. És el capità i l’home que més temps fa que és a l’equip. Una veu privilegiada que coneix les interioritats de l’entitat més bé que ningú. Enguany s’ha tornat a reinventar, una vegada més, i el seu protagonisme és indiscutible: és el sisè jugador amb més minuts de la plantilla i un titular habitual amb Rubi. En aquesta entrevista parla del moment de l’Espanyol i com veu el futur pròxim. Paraula de capità.

Al juliol deia que era el moment de fer grans coses. És així?
Crec que estem en el procés. Ja estem fent grans coses. Ha canviat la mentalitat de l’equip i de la institució. Després de tants anys parlant de crisi econòmica, social o esportiva, ara estem fent grans coses perquè tothom està en una mateixa línia. És la mentalitat de tota la institució, hem canviat el xip. No ens donen per vençuts. Un resultat dolent, com el del Pizjuán, ens empipa.
Com s’ha fet aquesta metamorfosi, i més veient que el bloc és el mateix del curs anterior?
Hi ha un gran treball col·lectiu al darrere: des de la part dels despatxos, la institucional i l’esportiva. Ara els jugadors només hem de pensar a jugar a futbol. Després hi ha l’arribada del tècnic, que és el punt final. Ens ha transmès ambició des del primer dia amb unes eines per fer el que fem al camp. Tot això conforma el canvi que hem experimentat.
Rubi els agafa a principi de temporada i els diu: només hi ha cinc equips millors que nosaltres. S’ho han cregut?
[Riu] Sí, és cert. Al final quan parlo d’ambició i il·lusió és això. Estem seguint el tècnic. Es veu al terreny de joc i en els resultats. No ens diu les coses perquè sí. Ell és el primer que se les creu. Els missatges que dona són positius i per construir millor.
A principi de curs vostè reclamava confiança en la plantilla ja que si eren jugadors de primera no era per casualitat.
L’equip està preparat per jugar de diverses maneres perquè tenim els jugadors per fer-ho. Podem jugar per dins, per fora, defensar o atacar en llarg i en curt. Ha passat un terç de lliga i el que hem fet fins ara no és per sort ni per casualitat. Hi ha una gran preparació dels partits.
I la sensació és que l’Espanyol podria tenir més punts.
Sí. Si ens posem a analitzar, hi ha partits a fora de casa que els podríem haver guanyat i ens falten aquests punts per estar més ben classificats. Si parlem de sort, seríem líders clarament.
Aquest any, després de moltes temporades sense anar a Europa, s’aconseguirà la fita?
Hem de mirar 26 jornades més endavant i no sabem on anirem. El que sí que li puc garantir és que no renunciarem a res i per fer-ho, encara que sembli un tòpic, hem d’anar partit a partit. Estem en una posició que és d’Europa i el que volem és mantenir-la o millorar-la.
Renovarà si juga 20 partits. Ja ha passat l’equador i sembla que ho aconseguirà.
No m’agrada parlar d’això. Si m’agradaria? És clar. El meu somni és retirar-me a l’Espanyol i només portar aquesta samarreta.
Rubi deia que el veia més pendent d’atacar que de defensar.
És veritat. M’he considerat una persona responsable i he tingut entrenadors que em repetien que el meu objectiu principal era defensar. Potser estava massa capficat a defensar. Rubi m’ha tret responsabilitat en aquesta parcel·la i el que vol dels laterals és que ataquem més. Ja s’ha vist aquesta temporada que tiro més cap amunt i he participat en jugades que han acabat en gol.
El seu problema és que es preocupa massa dels altres, del grup, que de vostè?
Soc així. Aquesta és la meva forma de ser i encara més des que soc capità. Potser en moments puntuals això m’ha pogut condicionar. Cal posar-ho tot a la balança, però amb els anys en vas aprenent.
Fa uns anys li costava dormir a la nit per la situació de l’equip. Ara deu dormir bé, no?
Ara dormo més tranquil. Em sento molt feliç. Estic on vull estar. Tinc una família meravellosa i en el pla esportiu tots els periquitos estem contents de com està anant la temporada.
Del seu periple com a capità és el seu moment més plaent?
He passat per diverses etapes i ara s’estan donant diverses situacions perquè aquest sigui el millor moment com a capità.
L’Espanyol va molt bé però el 2010, amb Pochettino, també es va començar molt bé i l’equip va baixar en la segona volta. Veu que pot ser un any regular?
Crec que sí, però la clau i la mentalitat és mantenir el nivell i la guàrdia alta. Està molt bé tot el que hem fet però ara el que és important és el següent partit. Els equips et van coneixent i cada enfrontament serà més difícil. Hem d’estar encara més concentrats i motivats que en aquest primer tram de lliga.
Estava vivint un bon moment però sempre ha estat sota sospita. Com ho ha viscut?
Ningú m’ha regalat res ni vull que m’ho regalin. Estic orgullós del que he fet. Soc un professional i sé com està muntat tot això. Mai m’he deixat influenciar per tot això, si ho hagués fet faria molts anys que no estaria a l’Espanyol. La meva família s’ha pogut veure afectada perquè no saben de què va tot això. Jo ho he positivitzat. M’ha fet més fort. Mai m’he deixat portar. No m’ho he pogut permetre mai. M’he retroalimentat d’això.
Ho va passar malament l’any passat?
Sí. Però quan vaig jugar vaig estar en un bon nivell. Tant al gener com després amb David Gallego, al final. Estic satisfet amb el futbol que vaig oferir. No soc de tirar-me elogis però així ho vaig sentir i ho sento. Soc una persona molt autocrítica i m’exigeixo molt i a vegades això em porta a ser molt maniàtic i de vegades se’m gira en contra.
Crida l’atenció que molts jugadors que no comptaven l’any passat ara estiguin portant el pes de l’equip. Aquesta ràbia els està motivant?
Al llarg dels anys comptes per a uns tècnics i per a d’altres no. Són moments però, per sort, si estem a primera és per alguna cosa. Els futbolistes passem exàmens des dels deu anys. Si no tinguéssim el nivell cap jugaria a primera, i menys a l’Espanyol. Tenim el nivell.
Això demostra que aquest equip donava per a més, no?
[Respira] Aquestes van ser unes declaracions que va fer l’anterior tècnic i no em vull escalfar.
Doncs no s’escalfi. Parlem de coses positives. El bloc defensiu s’ha aguantat?
L’equip està defensant molt bé i els dos últims anys havia mostrat una gran solidesa defensiva i enguany també la tenim. Ara el que passa és que defensem més amb la pilota. És diferent.
Borja Iglesias ha entrat amb bon peu?
El Panda [riu]. No havia seguit la seva evolució però tothom diu meravelles d’ell.
L’ha sorprès?
A qui li ho preguntaves et deia: “Farà gols, tranquils.” I és el que està fent. No m’acaba de sorprendre perquè és el que em van dir i, al marge d’això, fa una gran tasca defensiva. Està fent el que feia en altres categories: fer gols, i me n’alegro.
I ha caigut bé al vestidor.
És un gran tipus i van ser clau unes paraules de Granero a les xarxes socials valorant la seva feina després d’un partit contra el Vila-real on no li van sortir les coses. Ha arribat sense fer soroll i sense estridències. S’ha guanyat el vestidor amb la seva companyonia i treball.
I la gent ja no se’n recorda de Gerard. Ha parlat amb ell?
Sí, i tant. Parlo molt amb ell i ara sé que està en una situació delicada però té tot el meu afecte. No descobrirem ara Gerard. Les temporades que ha fet aquí eren per anar a la selecció espanyola. És un gran davanter, però el Vila-real no troba el seu millor joc i tothom en surt perjudicat dins de l’equip.
Parlant de selecció. Hermoso hi ha anat però David López fa bo el que té al seu costat.
Tots els jugadors que estan en la zona d’influència de David en surten beneficiats. David és un jugador molt intel·ligent i és un dels futbolistes amb més capacitat tàctica amb qui he jugat. És un fora de sèrie. Espero que li arribi el premi perquè s’ho mereix. Fa tres temporades que juga a un alt nivell i en la pròxima haurien de ser-hi ell i Mario.
Hermoso es quedarà com a mínim fins al juny?
Doncs no ho sé. Surten moltes coses a la premsa i el mateix Mario no sap res. Ell és un jugadors ambiciós i de mentalitat positiva. No pensa en res. Però el preu de sortida que té, si són certes aquestes xifres, el fa ser un jugador molt assequible (el Madrid té una clàusula de recompra de 7,5 milions).
No descobreixo res, ell ha dit que vol continuar.
Sí, és cert que el Madrid l’ha format, però l’Espanyol li ha donat l’oportunitat de jugar a primera. Allà és casa seva (el Madrid) i ara nosaltres el que hem de fer és cuidar-lo i fer les coses molt bé perquè ell no vulgui anar-se’n.
El seu desig com a capità és que la plantilla es quedi així fins a final de temporada?
Si es fixen en jugadors de l’Espanyol és positiu i vol dir que ho estem fent bé, i que es parli que equips com el Madrid volen Mario això vol dir que estem ben situats en el mercat. Esperem que no es toqui res i ningú marxi. I si ve algú, que sigui per millorar el nivell.
Rufete i Tamudo estan obsessionats que no els falti de res. Noten el seu escalf?
Sí, de tots, s’estan desvivint per nosaltres i perquè tinguem les millors condicions per treballar. S’han reunit diverses vegades per saber les nostres necessitats i inquietuds per poder millorar. S’està intentant fer canvis i això és positiu.
Mirant el calendari, venen dos partits calents: Girona i Barça.
Dos derbis. Ja sabem el que ens hi juguem i els sentiments que hi ha en aquests partits.
I Stuani no fa amics…
[Riu] Stuani és un gran amic fora del camp, dins ja és una altra cosa. Tinc moltes samarretes d’ell de després del partit. És un gran jugador i golejador. Ara el partit que centra la nostra atenció és el partit contra Girona. És el més important. No mirem el partit del Barça. No serveix de res i queda molt lluny. La mentalitat que ens situarà a dalt és pensar en el pròxim partit, no més enllà.
El Sánchez Pizjuán va ser un ambient molt fort. És una llàstima que Cornellà no estigui tan ple, i més de la manera com està l’equip?
Si la temporada segueix així seguiran venint i viurem ambients macos com el que es va viure al Pizjuán. Un dels nostres principals objectius és enganxar l’afició i que visqui coses maques amb nosaltres. Seria una bogeria reunir 30.000 periquitos. Ja ho hem fet i tornarà a passar. És a les nostres mans.
Quina importància té tenir jugadors del planter en l’onze?
Hi ha més identificació quan surts del planter, i és un plus. Fa molts anys que defenses aquest escut des de petit i això et marca.
A Sergio García el volien jubilar i està jugant a un nivell espectacular, no?
És un futbolista diferent. Els millors jugadors amb qui he compartit vestidor són ell i Gerard Moreno. Sergio té un talent innat i natural.
La creu és Roberto Jiménez?
Ell és un jugador amb molta personalitat i experiència. Aquesta situació és fotuda però estic convençut que s’aixecarà.
I Marc Roca?
Està en un gran nivell i esperem que continuï així. No m’ha sorprès. Ja ho va demostrar en el seu primer any quan va trencar la famosa porta. L’any passat ho va passar malament.
Va parlar molt amb ell?
Sí que vaig tenir moltes xerrades amb ell i espero que l’hagi ajudat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)