Espanyol

Un nou nivell d’exigència

Espanyol. Jugar l’Europa League obligarà a eixamplar la base competitiva de la plantilla. El club deixa clar que no farà cap bogeria i la base estructural continuarà sent la gent del planter

Els efluvis de la il·lusió encara estan calents. L’espanyolisme està paint l’èxit d’una classificació per a Europa. Una fita que s’ha cuinat a foc lent però a còpia de constància. Un projecte que va començar amb molts dubtes després de la marxa del gran referent: Gerard Moreno. Però el destí, o l’encert, o més ben dit una barreja de tot, ha fet de la necessitat virtut. L’Espanyol ha superat molts obstacles pel camí. La pèrdua del seu referent golejador ha portat un nou futbolista referencial: Borja Iglesias. El gallec ha superat les xifres del seu predecessor amb 17 gols en lliga. Però ha fet el que semblava impossible: fer-se un lloc al cor dels aficionats. El panda ha captivat la parròquia blanc-i-blava amb la seva bonhomia i proximitat. No va ser casual que fos un dels futbolistes més aclamats sobre la gespa.

Rubi i el planter

El plat europeu té molts altres ingredients per entendre aquesta catarsi col·lectiva entre grada i afició que es va produir la tarda de dissabte. Joan Francesc Ferrer, Rubi, és una peça estructural. És l’arquitecte del projecte des de la banqueta. Un tècnic que ha cregut en el que feia i ha instaurat un nou llenguatge futbolístic. El maresmenc ha superat les turbulències de mitja temporada, en què una part de l’entorn va arribar a demanar la seva dimissió. Ara mateix, i vist amb perspectiva, tota una heretgia. El preparador català ha fet de les estretors virtuts i un dels aspectes més importants de la regeneració que ha aplicat a la plantilla és la producció de futbolistes del planter. Ha creat patrimoni per al club i ara futbolistes com ara Melendo, Marc Roca, Adrià Pedrosa, Lluís López, Darder i Puado tenen més valor que no fa un any. És la política del planter. Una aposta gens cosmètica sinó decidida. I és que molts d’aquests jugadors són eix vertebrador de l’equip. Un creixement sostingut i que ha tingut baixes de consideració al llarg de la temporada, com les de David López i Pablo Piatti, lesionats de gravetat.

Nou escenari

Ara l’Espanyol viurà l’any que ve a Europa. Si passa la fase prèvia, que s’ha de jugar a partir del 25 de juliol (un fet que capgirarà la planificació esportiva i ajornarà la gira per la Xina), el nivell d’exigència serà més gran. “Hem de posar-nos mans a l’obra perquè passem a un altre nivell. Tothom buscarà fer millor equip”, va avisar Rubi tot just després del partit. Un missatge directe a oficines i també clar quan es posava la nota de final de curs. “Li poso un 10 amb tot el que hem passat: pressupost, reducció de massa salarial, l’estat de negativitat que hi havia a l’inici...” I és que la classificació europea exigirà més a l’Espanyol. Lluitar per tres competicions obliga a fer un equip més equilibrat, i el que és més urgent, amb més profunditat de banqueta. Només cal mirar aquesta temporada. Quan l’Espanyol va patir més va ser amb la disputa de la copa combinada amb la lliga. Aquí va encadenar nou derrotes en deu jornades. Eliminats de la copa, l’equip va remuntar el vol amb només dues derrotes en les últimes 17 jornades. Tot i això, el club no té previst sortir de la línia d’actuació i de pressupost marcada fa un any amb l’arribada del nou director general executiu, Roger Guasch. Es farà alguna venda i es continuarà apostant pel planter i algun reforç puntual que pugui arribar. Poques revolucions. Un extrem que certifica el mateix vicepresident, Carlos García Pont: “No hi ha cap intenció de fer coses radicals, la intenció es mantenir el que es pugui, una estructura d’equip.” Avui començaran a posar fil a l’agulla per dissenyar el projecte però la prudència serà la norma de la casa. No es farà cap bogeria però s’accelerarà algun fitxatge de qualitat.

Wu Lei s’operarà de la clavícula aquesta setmana

Wu Lei ha estat el reforç d’hivern més profitós de l’Espanyol. El xinès, al marge de ser un reclam econòmic al seu país, ha demostrat sobre la gespa que és un futbolista profitós. El davanter ha acabat la lliga amb 1.065 minuts disputats i 12 titularitats. El futbolista va arribar amb una lesió a la clavícula esquerra. Tot i això, ha jugat els partits amb l’Espanyol amb aquesta dolença. L’entitat tenia previst operar-lo ja fa 15 dies per arribar en condicions a la pretemporada que s’havia de jugar a la Xina. El plans inicials van canviar amb la victòria contra l’Atlético de Madrid. Un triomf que mantenia viva la flama per entrar a Europa.

Ara Wu Lei passarà per la sala d’operacions aquesta mateixa setmana per avançar, en la mesura del possible, la seva recuperació i que estigui disponible com més aviat millor per començar la pretemporada. Una fase de preparació que s’haurà d’avançar tres setmanes respecte als plans inicials de l’equip. I és que la primera eliminatòria, que haurà de jugar l’Espanyol, té com a data el 25 de juliol. Els futbolistes tornaran un mes abans a les sessions d’entrenaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)