Espanyol

Felicitat incompleta

L’Espanyol torna a Europa amb un empat agredolç contra el Ferencváros

Javi López es va fer un gol en pròpia porta, als 10 minuts, però els locals van redreçar el rumb en una segona part on van merèixer la victòria

Espanyol 1 ferencváros 1

FERENCVÁROS:Dibusz, Botka (Lovrencsics, 66’), Blazic, Dvali, Heister; Siger, Kharatin, Ihnatenko (Frimpong, 85’); Nguen, Zubkov, Isael (Signevich, 64’). ESPANYOL:Diego López, Naldo, Bernardo, Dídac Vilà (Adrià Pedrosa, 66’); Melendo (Calleri, 55’), Marc Roca, Pol Lozano, Granero; Matías Vargas (Campuzano, 73’), Wu Lei. GOLS:0-1 (10’) Javi López en pròpia porta; 1-1 (60’) Matías Vargas.ÀRBITRE:Nikola Dabanovic (Montenegro) va mostrar targeta groga a Ihnatenko (40’).PÚBLIC:Primera jornada del grup H de l’Europa League al RCDE Stadium. Uns 18.125 espectadors van veure el partit en directe.
Els blanc-i-blaus superen el rècord històric de l’Ajax a Europa

Dotze anys semblen una eternitat. És el temps que separa la final de Glasgow del 2007 amb el partit d’ahir contra el Ferencváros. L’Espanyol ha tornat a ficar el peu a Europa i el seu nou estadi, inaugurat el 2009, podia presumir d’un torneig continental. Un salt de qualitat per a un Espanyol que posava fi a una sequera massa perllongada sense disputar competició internacional. L’espanyolisme deixava enrere una dècada grisa i crepuscular per viure una realitat a tot color. Un dia per recordar i per explicar als nets com aquella jornada inaugural del 2 d’agost del 2009 contra el Liverpool. Tota una nova generació de seguidors blanc-i-blaus tenia, per fi, el plaer de gaudir d’un partit europeu del seu equip. Les emocions estaven a la grada. No era un duel qualsevol. L’aura sentimental del partit s’havia de corroborar a la gespa. Un partit on l’Espanyol va anar de menys a més. De nou, a contracorrent, per un gol en pròpia porta de Javi López. La millora va ser evident durant tota la primera part, però la punteria va fallar i no va ser possible fer del retorn a Europa una festa completa. El regust agredolç és evident. L’Espanyol continua en construcció i segueix sense guanyar cap partit a casa aquesta temporada. De moment dues derrotes en lliga i l’empat d’ahir. El consol és la ratxa de 22 partits sense perdre a Europa. Un rècord que tenia l’Ajax de Louis van Gaal i que ara té l’Espanyol en solitari.

David Gallego va remenar el seu onze donant entrada a homes menys habituals com ara Bernardo, en l’eix de la defensa, i Pol Lozano a la medul·lar. El Ferencvàros va entrar en el partit amb més dinamisme. Zubkov va avisar amb un primer xut que va enviar Diego López a córner i després va fer una altra rematada a l’exterior de la xarxa. A la tercera va arribar el gol. Pilota llarga que caçava Isael que centrava la pilota a l’àrea. Javi López es tirava al terra i es feia el gol en pròpia porta. Galleda d’aigua freda i cop moral per al capità, el més veterà de l’equip, que veia com el seu debut a Europa començava amb mal peu. Era el símptoma més evident d’un Espanyol que va començar el partit destarotat. El conjunt hongarès, amb molt poc, havia tret un magnífic avantatge. La falta de comunicació de la defensa blanc-i-blava havia passat factura. Només havien passat 10 minuts, però l’Espanyol necessitava reaccionar. Naldo i Bernardo, dos centrals de perfil més estàtic, no trobaven el seu lloc i veien com la mobilitat de Isael i Nguen era una tortura constant. L’Espanyol encara no havia mossegat el seu rival, que vivia molt tranquil. Calia augmentar la producció ofensiva per posar en problemes al Ferencváros. Wu Lei s’inventava una bona jugada que acabava amb un xut ajustat que enviava Dibusz a córner. Era l’únic xut dels deixebles de Gallego entre els tres pals. Un equip massa volàtil en atac que, malgrat les constants arribades, no trobava un rematador clar. Ni Wu Lei, que queia amb massa facilitat en fora de joc, ni Vargas són davanters de referència. I això ho notava l’Espanyol a l’hora de concretar les seves accions de gol. La lesió de Ferreyra i les precaucions amb la progressió de Calleri, ahir suplent, obligaven a jugar sense un davanter normal. Una jugada paradigmàtica posava en relleu aquest dèficit. Melendo filtrava una pilota per a Wu Lei, però la passada enrere del xinès no trobava rematador. Tot i això, l’Espanyol acabava la primera part amb un nivell alt i demostrant que amb més força al davant la defensa hongaresa es podia desfer i propiciar la remuntada.

L’Espanyol va tornar del descans amb la por al cos. Una falta del Ferencváros per ben poc no acaba en el segon gol, però Diego López ho evitava. Isael elevava els nervis de la graderia amb un falta bombejada que picava al travesser. Es repetia la mala dinàmica dels primers minuts. Incòmode durant massa moments del partit. Matías Vargas trencava l’angoixa ambiental amb una gran jugada per la banda. Assistia per a Wu Lei, que trobava resposta en els guants de Dibusz. Gallego donava entrada a Calleri, un futbolista de referència dins l’àrea per orquestrar la remuntada. Però qui va capgirar el signe del partit va ser Matías Vargas, un futbolista essencial ara mateix per a l’Espanyol; un jugador de caràcter que va signar l’empat després de fer una primera rematada al pal i una segona, amb l’ajuda del porter, que va acabar dins. Embogia el RCDE Stadium, que s’enganxava al partit. L’Espanyol tancava al darrere el Ferencváros, que patia de valent per aguantar l’empat. Pedrosa feia una jugada sensacional per banda esquerra i Wu Lei no rematava la pilota per centímetres. L’Espanyol posava setge a la porteria hongaresa. Granero rematava una pilota al travesser en plena ebullició ofensiva dels barcelonins. Malgrat la insistència blanc-i-blava, el gol del triomf no va arribar i l’Espanyol va acabar amb la sensació de ser superior al rival, tot i que se li van escapar dos punts.