Espanyol

Una celebració des de la distància i la resignació

Espanyol. El club blanc-i-blau està avui d’aniversari. Una efemèride marcada per la pandèmia i que posa en relleu la importància dels aficionats per dotar de sentit les entitats esportives

L’Espanyol està d’aniversari. Avui l’entitat blanc-i-blava, un referent esportiu de Catalunya i de l’Estat, arriba a aquesta magna efemèride: 120 anys. El 28 d’octubre del 1900 Àngel Rodríguez signava l’acte de fundació del club a la Universitat de Barcelona. L’Espanyol començava a caminar fins al dia d’avui, en què veu com 120 anys després, i malgrat alguns girs del destí, continua dempeus. El dia d’avui és el tret de sortida a un any de celebracions que s’allargaran fins al 27 d’octubre del 2021. Tot i això, la jornada més especial, pel seu significat de camí iniciàtic, és aquest 28 d’octubre. Els actes començaran aquest matí amb una visita a la tomba del fundador, Àngel Rodríguez, al cementeri de Sant Gervasi. El club també ho aprofitarà per inaugurar la llotja Àngel Rodríguez i presentar públicament el bust del fundador que presidirà aquesta rebatejada llotja que fins ara portava el nom de sala Presidents.

La força de l’afició

Del simbolisme del fundador a la força i el sentit de pertinença que representa l’afició. Un club, en certa manera, és com una llengua, que està morta sense parlants. Les entitats esportives necessiten l’escalf dels aficionats per sobreviure. Ara mateix, en plena pandèmia, aquesta sensació d’orfandat és majúscula amb un estadi buit. Per això agafa especial volada l’ofrena floral a l’estàtua de l’afició que hi ha davant de l’RCDE Stadium. De fet, i des de la seva inauguració, aquesta ofrena ja és tota una litúrgia per al club. Enguany aquest acte tindrà una significació encara més especial per la pandèmia. La Covid-19 ha engolit les ganes de celebració d’uns aficionats que veuran aquestes celebracions des d’una distància dolorosa que no els permet estar en comunió amb la seva família blanc-i-blava. El club ha remogut cel i terra per facilitar la participació d’alguns aficionats en els actes del dia d’avui, però les restriccions sanitàries ho han impossibilitat. Uns protocols que també han barrat el pas als capitans del primer equip masculí. David López, Diego López, Adrián Embarba i Leandro Cabrera volien formar part d’aquesta ofrena en representació dels jugadors, però LaLiga no ho permet per no saltar-se els estrictes protocols que tenen instaurats. Tots quatre faran un vídeo que penjarà el club a les seves xarxes socials.

Nova samarreta

El 120è aniversari es tancarà amb el partit que jugarà l’Espanyol contra la Ponferradina. Un duel en què els futbolistes blanc-i-blaus estrenaran una samarreta commemorativa amb detalls del trencadís de Gaudí; el logotip del 120è aniversari i un disseny desestructurat que recorda la samarreta del centenari.

El plat fort haurà d’arribar al final de la jornada, en què els blanc-i-blaus buscaran el triomf contra la Ponferradina. Tres punts que han de quedar-se a casa per continuar alimentant les possibilitats d’ascens i sostenir el lideratge. De fet, el que més desitgen els fidels seguidors blanc-i-blaus és veure com el seu equip celebra el 121è aniversari de nou a primera divisió, el seu lloc natural per història, on ha jugat 85 temporades; va ser un dels fundadors de la lliga i és un dels cinc clubs que més anys han jugat a primera.

Més enllà d’això, el club també ha preparat més actes que s’aniran desenvolupant al llarg d’aquesta temporada de celebració. L’entitat està preparant una edició especial d’un llibre commemoratiu del 120è aniversari coordinat per l’historiador David Tolo. El llibre es publicarà al juny i l’últim capítol (desitjat) és l’ascens de l’equip a primera. També hi haurà la publicació de postals commemoratives del 120è aniversari i segells amb imatges històriques del club, així com marxandatge relacionat amb l’efemèride dels 120 anys. El club també oferirà l’estampació del logotip oficial dels 120 anys a les samarretes de competició de la temporada. La cosa no acaba aquí i també es prepararan una sèrie de vídeos de píndoles històriques que es distribuiran durant els mesos vinents mitjançant les xarxes socials i els canals oficials del club.

Una celebració des de la distància i amb altes dosis de resignació, però no en el sentit que deia el bolero. La distància no és l’oblit, sinó les ganes de tornar i de sentir. És el batec d’una afició que sent el club des de molt a prop però que ara ho viu amb una pantalla pel mig. Com un presoner a qui no donen ni un permís per fer un vis-a-vis.

Omplir els balcons amb la blanc-i-blava

La pandèmia ha obligat a viure la celebració d’aniversari del club des de la distància i sense la possibilitat de celebrar els actes amb la resta d’aficionats, i també amb la impossibilitat d’entrar a l’estadi. Davant d’aquesta situació i respectant totes les mesures establertes per les autoritats, la Federació Catalana de Penyes de l’Espanyol (FCPE) ha preparat una iniciativa per al dia d’avui: encoratja i anima tots els seguidors blanc-i-blaus “a lluir amb més orgull que mai els colors blanc-i-blaus”. “Omplim els nostres balcons de color blanc-i-blau, penjant la nostra bandera, i us convidem a tots a fer la tradicional ofrena de forma virtual a les xarxes socials, compartint fotografies, mostrant el nostre orgull perico de 120 anys amb les etiquetes #120RCDE #FCPE #RCDE”, deia la FCPE en un comunicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)