Girona

La causa torna enrere

El tribunal accepta les al·legacions de Josep Rofes i fa retornar a la fase d’instrucció el procés sobre la transformació a SAE del Girona

L’acusat al·lega que va quedar sense assistència lletrada quan va entrar a la presó

El judici sobre la transformació del Girona FC a societat anònima esportiva que començava ahir a l’Audiència de Girona, amb Josep Rofes com a acusat, va quedar frenat al cap de poc més d’una hora d’arrencar. Rofes, contractat per Josep Gusó per liderar el procés de constitució a SAE el 2009, va presentar cinc qüestions prèvies per frenar el judici i se’n va sortir. Tot i la negativa del ministeri fiscal, el tribunal va acceptar les al·legacions de l’acusat, que va rebre també el suport de l’acusació particular, el Girona FC, representat per Carles Monguilod. L’argument que va convèncer els magistrats és que, durant un període de la fase d’instrucció –des del maig del 2018 fins al novembre del 2019–, Rofes va quedar sense assistència lletrada, fet que vulnerava un dret de defensa fonamental. Ara el cas torna a la fase d’instrucció, just al punt en què l’acusat va perdre l’assistència. I en funció de com evolucioni, la causa pot acabar tornant a judici o quedant arxivada sense arribar-hi.

Rofes, que també havia demanat el recusament d’un pèrit en l’arrencada del judici, va presentar cinc qüestions prèvies per demanar la nul·litat. Va explicar que ell mateix exercia la seva defensa i que, com que va haver d’entrar a la presó per un altre cas i l’advocat designat per substituir-lo no ho va acceptar, a partir del maig del 2018 no li van notificar les resolucions de la causa. També va argumentar que no se li permetia la intervenció en la diligència pericial i que “la imputació va ser per sorpresa” perquè no se’l va interrogar en fase d’instrucció. “Estic segur que, si s’hagués fet, no s’hauria arribat aquí perquè les falsedats són clamoroses”, va explicar a la sala.

Un cop plantejades les qüestions prèvies de l’acusat, la fiscalia –demanava cinc anys de presó per a Rofes “per un delicte continuat d’apropiació indeguda” i el retorn de 755.500 euros al Girona– va mantenir que el judici havia de tirar endavant. En canvi, l’acusació particular (el club, representat per Carles Monguilod) es va alinear amb Rofes: “Entenem que, si l’acusat no ha disposat d’assistència lletrada durant un temps, és una vulneració clara”, va dir Monguilod a la sala. Després d’una pausa per deliberar, el tribunal (format per tres magistrats) va donar la raó a Rofes: “La defensa ha estat un temps sense lletrat, tot i que també hi ha contribuït.” La decisió del tribunal fa retornar la causa a la fase d’instrucció, concretament al punt a què s’havia arribat el maig del 2018, quan l’acusat va quedar sense assistència lletrada. Es reprendran les diligències prèvies, ja amb Rofes amb un advocat assignat. Un cop es completi la fase d’instrucció, quedarà definit si la causa torna a judici o s’arxiva abans, tenint en compte que el Girona, com a part perjudicada, no reclama res.

Testimonis quiets

Citats com a testimonis, esperaven fora de la sala on arrencava el judici els expresidents Ramon Vilaró, Francesc Rebled (qui va denunciar el cas) i Joaquim Boadas; els exdirectius Camil Molina, Josep Rigau, Josep Sierra i Jordi Miró; l’exdirector general Joaquim Torrecillas, a més de l’ara director general del club, Ignasi Mas-Bagà, i el secretari del consell d’administració, Ricard Capdevila. Però el judici no va ni arrencar i els testimonis no van haver de declarar.

EN LA INSTRUCCIÓ

Es reprendran les diligències i es definirà si la causa torna a judici o s’arxiva
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)