Auge, caiguda i ressorgiment

El davanter vallesà d’origen senegalès ha passat per diverses fases des que va aterrar al Girona amb el mercat tancat

Després de la seva irrupció inicial, va passar una fase de sequera golejadora important i ara està acabant el curs com un tro

Sense fer soroll, de puntetes, per la porta de darrere i a última hora. Així va arribar Mamadou Sylla (Kédougou, Senegal, 1994) al Girona. Ja amb el mercat tancat, va signar com a agent lliure fins al 30 de juny del 2022, i pràcticament l’endemà de fer-ho ja estava decidint el partit a Butarque (0-1 contra el Leganés) i donant a l’equip blanc-i-vermell la primera victòria de la temporada. I és que el seu inici va ser impactant; sense aixecar gaires expectatives després de tancar un període de quatre anys poc destacat en el futbol belga, el que s’entreveia un suplent per a Cristhian Stuani i Nahuel Bustos va irrompre en els seus primers partits amb el Girona per convertir-se en la referència de l’atac de l’equip orientat per Francisco. Amb l’uruguaià sense estar disponible i l’argentí sense fer eclosió, Sylla va ser l’home.

En els seus primers set partits, el vallesà d’origen senegalès va anotar quatre dianes i va fer dues assistències, en una sèrie en què el Girona va sumar quatre victòries, dos empats i una derrota. “És fantàstic; fa una feina enorme i després amb la pilota ens dona moltíssimes coses”, explicava en aquell moment Francisco, encantat amb el davanter, que es trobava en ple auge després de la seva arribada. La contribució golejadora del punta, però, es va frenar. El futbolista va entrar en una època de sequera important i en 19 jornades només va anotar un gol. “A vegades passa en el futbol i estic tranquil, confio en mi mateix; he fet gols sempre i en seguiré fent”, manifestava Sylla, allunyat d’aquella versió que, fins i tot, va cridar l’atenció de diversos clubs que van interessar-se en ell en el mercat d’hivern.

El sotrac va ser gros. “Trobem a faltar els seus gols”, indicava Francisco, que durant aquest complicat tram va situar en diversos partits Sylla a la banda. No li va fer gaire bé tampoc aquest canvi de posició a un jugador que té com a punts forts la presència a l’àrea i els desmarcatges de ruptura atacant l’última línia rival i que des del costat no podia explotar. Passaven els partits i Sylla no s’enlairava –tampoc el Girona, en crisi de joc i resultats–, i va acabar perdent la titularitat.

Però després de la caiguda va venir el ressorgiment. Feia tres mesos i mig que no marcava cap gol, tretze jornades seguides, quan va trencar la malastrugança contra el Lugo a Montilivi (1-1) en un duel en què va sortir de la banqueta i va empatar en el minut 90. Des d’allà va anar cap amunt, va retrobar-se, va tornar a la punta de llança, de la qual ja no ha sortit, i va tornar a ser útil per a l’equip. Una inoportuna lesió muscular el va aturar dues setmanes en els últims compassos de lliga, però tot i això va acabar amb nou dianes el campionat regular.

La figura

Ha estat en el play-off, però, on ha confirmat l’enlairament; ha tingut un paper fonamental en els tres partits disputats fins ara. En l’eliminatòria contra l’Almeria va ser absolutament transcendental en l’anada a Montilivi (3-0); protagonista en defensa, fent un gran desplegament en la pressió alta, en atac també va ser decisiu, amb un gol i una assistència. En la tornada (0-0), tot i no marcar, va treballar sense pilota i va amenaçar amb la pilota, va generar diverses situacions de gol i va ser permanentment un incordi per al rival.

I en la final, ara mateix en la meitat d’aquesta fase, tampoc s’ha frenat. Diumenge a Vallecas va ser el salvador del Girona apareixent puntualment quan pitjor ho estava passant l’equip. Gairebé al final d’una primera part en què el Rayo estava atropellant el conjunt gironí, Sylla, que pràcticament no havia pogut participar, va olorar sang quan va veure una pilota llarga a l’espai. Per a la majoria de davanters aquella pilota no hauria estat res, però el de Granollers, potentíssim i perillosíssim a camp obert, no s’ho va pensar, va arrencar a córrer i, tot i començar darrere, va guanyar la cursa al central Saveljich, va aconseguir la pilota, va protegir-la i va servir en safata el gol a Franquesa, que va establir l’empat. No es va acabar aquí l’actuació de Sylla, que, just després del descans, va culminar una gran jugada col·lectiva i gràcies a una passada de Yan Couto va fer el gol amb el qual es va tancar l’anada (1-2).

partits
ha disputat Sylla: 36 en la lliga, 3 en el ‘play-off’ i 2 en la copa. En 32 ha estat titular.

EL ‘PLAY-OFF’

Ha recuperat la seva millor versió i és decisiu en tots els enfrontaments

COMENÇAMENT

En els seus set primers partits va marcar quatre gols i va repartir dues assistències