Girona

Valors a la gespa i al despatx

El bon rendiment de diversos futbolistes amb contracte a Montilivi els fa candidats a ser seduïts per altres clubs

Si arriben ofertes, el Girona haurà de valorar si val la pena negociar traspassos per ajudar a fer assumible un pressupost que tornarà a ser ajustat

Primer s’ha de definir el projecte. Després, la banqueta. I de mica en mica, anar configurant la plantilla. D’entrada, s’hauran d’anar cobrint els buits que deixen els futbolistes que jugaven a Montilivi cedits i els que acaben contracte, si és que no n’hi ha algun amb qui s’acaben entenent, com el porter Juan Carlos, que fa una setmana era molt més optimista que uns mesos enrere. Tenir contracte, però, tampoc és garantia de començar la temporada 2021/22 a Montilivi. I entre els interrogants, hi ha els casos de futbolistes que han ofert un rendiment òptim i que, aprofitant que el Girona s’ha tornat a quedar a les portes de l’ascens, poden ser seduïts per altres clubs.

Mamadou Sylla és un dels que més focus acaparen. El vallesà ja havia rebut l’interès de diversos clubs en el passat, i els números amb què ha tancat el seu retorn al futbol estatal l’han enfortit. Autor d’onze gols (pitxitxi del Girona) i de sis assistències, Sylla ja va viure un mes de gener alterat, perquè clubs com el Mallorca li van anar al darrere. El Girona es va acabar fent fort per no perdre’l i el davanter, després de superar una etapa de sequera, ha tornat a acabar el curs en forma. Té una temporada més de contracte i, si el club no aconsegueix ampliar-li el contracte, haurà de valorar si hi ha alguna oferta que li faci el pes per fer caixa.

Al darrere, el futbolista que més s’ha revalorat és Santi Bueno. L’uruguaià va tancar la temporada 2019/20 havent jugat un sol partit de lliga, l’últim de la lliga regular, el dia que Francisco va fer rotacions en massa. Aquesta temporada, en canvi, l’excentral del Barça B ha estat una peça indispensable per al tècnic andalús, fins al punt que és el jugador de camp amb més minuts (3.424), superat només pel porter Juan Carlos. Bueno va firmar un contracte de llarga durada amb el Girona, fins al juny del 2024. Ha passat a ser un dels actius principals de l’equip a la gespa, però per edat (22 anys), projecció i recorregut encara per fer, és fàcil que diversos clubs s’hi fixin. Una altra cosa serà calibrar la predisposició del club blanc-i-vermell a desfer-se’n, en funció de les ofertes que li arribin. Per contractes, la posició de central és la que més coberta té ara mateix el Girona, amb la presència de Juanpe, Santi Bueno, Arnau Martínez i Bernardo Espinosa.

El valor dels joves

Un altre actiu que ha potenciat el Girona durant la temporada, i que ha de continuar sent un signe d’identitat de l’equip –sobretot ara que haurà de tornar a lluitar a segona A i amb un pressupost ajustat–, és l’aparició de futbolistes joves al primer equip. Ibrahima Kébé va ser dels primers a fer-se un lloc al primer equip, i hi ha un parell de companys que l’han seguit amb encara més força. Ramon Terrats, una de les grans sorpreses de la temporada, ha ofert un nivell molt alt. El Girona té lligat el migcampista barceloní, que va renovar fins al juny del 2024 poc després de debutar amb Francisco.

Encara més potent ha estat la irrupció del juvenil Arnau Martínez, que es va fer un lloc al primer equip amb 17 anys, n’ha fet 18 i ha acabat la temporada com a indiscutible a l’eix de la defensa. Amb el maresmenc, el club fa setmanes que hi negocia un acord, ja molt madur, per prorrogar-li un contracte que expira el juny del 2022. Futbolistes com Arnau i Terrats són valors de present i futur per al Girona, tot i que tampoc s’ha de descartar que clubs més potents truquin a la porta i plantegin un dilema a Montilivi.

PORTERS
ORTOLÁ 2 cursos més
Va arribar al mercat d’hivern per cobrir la marxa de Muric i no ha debutat. Té 27 anys.
DEFENSES
SANTI BUENO 3 cursos més
Una de les sorpreses agradables. Ha passat de tenir un paper residual la temporada passada a ser el jugador de camp amb més minuts (3.424 en 40 partits). Té 22 anys.
JUANPE 1 curs més
Ha estat el líder de la defensa quan ha pogut jugar, superades les lesions, a partir de mitja temporada. Té 30 anys.
ARNAU 1 curs més
Juvenil de segon any, ha protagonitzat una irrupció impactant i s’ha fet un lloc fix al darrere. A punt de renovar el contracte. Té 18 anys.
BERNARDO 2 cursos més
Va allargar el contracte a l’estiu i va començar la temporada amb galons, però ha acabat arraconat a l’ostracisme pel rendiment de Santi Bueno, Arnau i Juanpe. Té 31 anys.
CALAVERA 1 curs més
Adquirit en propietat després de ser cedit per l’Eibar, va ser dels més utilitzats en la primera volta però va desaparèixer, víctima de la irrupció de Yan Couto. Té 25 anys.
MIGCAMPISTES
GUMBAU 1 curs més
El segon migcampista amb més minuts, superat només per Monchu, va créixer en la segona volta, al mateix ritme que l’equip. Té 26 anys.
IBRAHIMA KÉBÉ 1 curs més
Recurs habitual de Francisco, entrant gairebé sempre des de la banqueta, s’ha anat fent un lloc al primer equip. Té 20 anys.
RAMON TERRATS 3 cursos més
Una altra sorpresa molt positiva. El barceloní ha ofert molt bones sensacions al mig del camp, Renovat fins al 2024. Té 20 anys.
SAMU SAIZ 2 cursos més
Després d’una remodelació profunda de la plantilla fa deu mesos, quedava com un dels jugadors que havien de marcar diferències, però ha fet una temporada decebedora. Té 30 anys.
VALERY 2 cursos més
L’escalenc ha jugat amb intermitència i ha tingut poc protagonisme, sense acabar de guanyar-se la confiança de Francisco. Té 21 anys.
DAVANTERS
MAMADOU SYLLA 1 curs més
Rendiment òptim del granollerí, tot i alguna etapa més fosca, amb una gran arrencada i un bon final. Màxim golejador i segon màxim assistent. Té 27 anys.
STUANI 2 cursos més
Temporada difícil i irregular del gran referent, que va estar inactiu durant mesos per diversos problemes. Tot i jugar poc, ha marcat 10 gols. Té 34 anys.
També tenen contracte Mojica, Iago López, Maxi Villa, Jairo, Diamanka, Gallar i Zeballos, que han jugat cedits en altres clubs, a més de joves del filial com el porter Jona Morilla i el davanter Pau Víctor.

ELS MÉS JOVES

Terrats, Ibra i Arnau, a qui el Girona confia renovar, també s’han fet veure

EL CREIXEMENT

Santi Bueno, per edat, projecció i rendiment, ha vist multiplicat el seu valor

EL MÉS CRIDANER

Els números de Sylla, que ja va viure un mercat d’hivern incert, el fan llaminer

Les vendes, una via explotada

X.M.

Haver-se quedat sense ascens a primera divisió la temporada que s’havia excedit en el límit salarial (amb l’autorització de LaLiga) obligarà el Girona a tenir un pressupost ajustat per a la confecció de la plantilla 2021/22. Les ampliacions de capital aprovades donen aire, però d’entrada per compensar la previsió de pèrdues del pressupost i per contrarestar l’excés del límit salarial. Una altra via, reconeguda i explotada, per fer front a les pèrdues són les vendes de jugadors. El club no té la mateixa força a primera que a segona A, però l’estiu passat ja va tancar diversos traspassos. El més car va ser el del porter Yassine Bounou, per qui el Sevilla va activar una clàusula de compra (de 4 milions d’euros) inclosa en la cessió del curs anterior. Un cas similar al de Choco Lozano i el Cadis, que va pagar 2,5 milions. L’Osca es va endur Borja García per uns 2 milions d’euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)