Espanyol

L’aprenentatge de la por

Espanyol. La plantilla, marcada pel descens, ha superat els revolts emocionals pel purgatori de segona i, a dues setmanes de l’inici de lliga, afronta el retorn a primera amb convicció d’èxit

L’entorn de l’Espanyol es debat aquests dies pensant en l’objectiu al qual ha d’aspirar el club en el seu retorn a primera. Raúl de Tomás va assenyalar que el club no es podia conformar a lluitar per la permanència i que s’havia d’aspirar a més. Un dia després, el conseller delegat, José María Durán, va rebaixar les expectatives assegurant que primer calia tancar la permanència i després pensar en objectius més ambiciosos. Unes mesures profilàctiques embolcallades de realisme. Les raons d’on està el sostre de l’Espanyol s’aniran veient al llarg de la temporada, però un dels punts nuclears el marcarà la configuració de la plantilla quan es tanqui el mercat d’estiu. Un equip que necessita més elements per potenciar les seves virtuts i minimitzar els seus defectes.

Més enllà dels noms, hi ha el pes de la institució. L’Espanyol no és un equip qualsevol que entra a primera amb el vertigen de jugar a l’elit. Tot al contrari, és un equip que es torna a col·locar on li pertoca per història però amb una lliçó de vida a la motxilla d’aquelles que canvien l’estat emocional d’un grup humà: el descens de fa un any. L’Espanyol, i el gros dels seus futbolistes, han patit de valent en les últimes dues temporades. De fet, l’últim moment de gran alegria, abans de l’ascens, va ser la classificació per a Europa. Des d’aquella tarda de maig del 2019, el club ha viscut una espiral de decepcions que s’ha anat capgirant des de l’arribada de Vicente Moreno a la banqueta. El punt de partida es va situar sobre els terrenys de joc de La Finca a Marbella on va fer l’estada de pretemporada i on ha repetit enguany. Allà es va començar a recuperar el terreny perdut, a reconstruir un equip tocat anímicament, esportivament i fos psicològicament. En certa manera, el millor aval de l’Espanyol és l’aprenentatge de la por al qual es va sotmetre l’últim any i que ha superat amb nota. Els jugadors de fa un any no tenen res a veure amb els actuals. Tenen el mateix repertori futbolístic, però més confiança en les seves possibilitats i una autoestima eixamplada. El cervell acompanya les cames i això és la base que ha fomentat Vicente Moreno en els últims mesos. De fet, els futbolistes s’han mostrat confiats en els últims dies de preparació a Marbella, on l’Espanyol va necessitar el quart partit per sumar el primer triomf amb un solvent partit contra el Cadis (2-0). Abans s’havia deixat una derrota i dos empats que havien fet augmentar els dubtes de l’entorn, totalment oposat al que es vivia dins del grup.

“La temporada passada vam venir aquí amb molts dubtes. Anímicament molt aixafats. Aquesta temporada és totalment diferent. Venim de fer una gran temporada i tornar l’equip a primera divisió”, reflexionava en declaracions als mitjans del club David López, que va deixar patent tota aquesta concatenació d’esdeveniments que han capgirat l’ànim del grup. Les crisis serveixen per fer moviments catàrtics i en el cas de l’Espanyol ha estat un autèntic gir copernicà per canviar certs paradigmes i fer-se més consistent en cos i ànima. “Els errors que ens van portar a segona ens serviran d’aprenentatge a primera per intentar fer una temporada encara millor”, va incidir Diego López.

L’Espanyol era un gegant ferit que ha anat llepant-se les ferides i refent-se anímicament des de fa un any. El terror viscut a Marbella, fa un any, quan la plantilla estava digerint el descens a segona, no té res a veure amb la situació actual. Un equip més madur, més fet i més conscient de les seves possibilitats i que afronta el retorn a primera amb convicció d’èxit.

LES OPINIONS

La temporada passada vam venir amb molts dubtes, molt aixafats; ara és totalment diferent
David López
capità de l’Espanyol
Els errors que ens van portar a segona ens serviran d’aprenentatge a primera divisió
Diego López
porter de l’espanyol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)