Més futbol

La rebel·lió dels modestos

Copa. Amb l'agre record de les finals perdudes el 2001, l'Alavés i el Celta buscaran aquesta nit a Mendizorrotza (21 h, Gol) una plaça en la final d'un títol que cap dels dos ha guanyat

Ha arribat el dia esperat per a l'Alavés i el Celta. Setze anys després que els dos conjunts es quedessin a un pas de tocar la glòria en diverses competicions, bascos i gallecs buscaran aquesta nit (21 h, Gol) a l'estadi de Mendizorrotza el bitllet per a la final de copa i, de retruc, un lloc en la història que els permeti rescabalar-se de l'amargura viscuda el 2001. “Té molt a veure amb el que veig al voltant, més que amb mi mateix. Com a futbolista el que va succeir, va succeir, no hi ha títol que compensi allò. Comprenc molt bé el que és la il·lusió per a la ciutat, l'afició, i per a nosaltres, com a equip, poder obtenir alguna cosa”, reconeixia Toto Berizzo, un dels integrants d'aquell Celta que aleshores disposava d'homes de la talla de Mostovoi, Karpin i Gustavo López i que va caure derrotat en la final de la copa contra un Saragossa que dues setmanes abans havia segellat la salvació. “No es pot anar contra els designis. Si el futbol és just, aquesta copa la guanyarà el Celta”, va declarar Víctor Fernández, aleshores el preparador del conjunt gallec, poc abans de la final contra el Saragossa, l'equip que ell mateix va dirigir i va fer campió el 1994 contra el mateix Celta. “Igual mai més tornem a disputar una final. Ja són massa cops”, reblava Mostovoi després de perdre a l'estadi de la Cartuja.

I és que per als gallecs, la competició del KO només ha suposat un degoteig de patiments i decepcions, ja que han perdut les tres finals (1948, 1994 i 2001) que han disputat al llarg de la seva història. “Sé com ho vivim tots els que estem al voltant de l'equip, sé el que necessita la nostra afició, per haver estat futbolista i haver passat per aquella final del 2001. M'agradaria que això tingués un final feliç, hi ha una il·lusió contagiosa que surt de nosaltres, va cap a l'afició i ens torna amb més força”, va explicar el preparador argentí.

La rebel·lió dels modestos

Aquell episodi del Celta també el va viure l'Alavés quaranta-cinc dies abans, al Westfalenstadion de Dortmund, en l'èpica i i inoblidable final de la UEFA contra el Liverpool de Gerard Houllier. Mai una derrota, però, va servir per honorar tant el triomf d'un club modest que, tot i perdre en la pròrroga amb un autogol d'or de Geli, va completar un dels episodis més gloriosos que es recorden en el futbol europeu. “Els he dit que som els mateixos que fa dues hores, que som homes grans que sabem intentar fer coses grans. Avui estan dolguts, però demà ho estaran menys. Demà seran més grans”, va declarar l'aleshores entrenador José Manuel Esnal, Mané, minuts després de la derrota. Unes paraules que tot i el pas dels anys, continuen clavades a les entranyes de Mendizorrotza. “Un partit d'aquesta entitat es dona poques vegades, i tractarem d'aprofitar-ho. Es nota a la cara dels jugadors i en l'ambient. Els meus jugadors han de pensar en els detalls i en la concentració que requereixen aquest tipus de duels”, va recordar Pellegrino, exjugador de l'Alavés i el Liverpool i amb una llarga experiència en partits importants.

FRASES

Un partit d'aquesta entitat es dona poques vegades, es nota en l'ambient i en els jugadors
Mauricio Pellegrino
entrenador de l'alavés

LA DADA

Vaig passar per aquella final del 2001 i m'agradaria que això tingués un final feliç
Eduardo Berizzo
entrenador del celta
3
finals
de copa ha disputat el Celta (1948, 1994 i 2001) i les ha perdut totes tres. L'Alavés no n'ha disputat cap.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)