Internacional

Copa d’Or

Una altra gran absència

Florent Malouda, que ha jugat dos mundials i dues Eurocopes amb França, tenia intenció de jugar el torneig continental amb la Guaiana Francesa, on va néixer, però la Concacaf li ho va impedir a última hora

El jugador i la federació s’agafaven al fet que el combinat guaianès no és una selecció reconeguda per la FIFA

La copa d’Or és una competició particular. El torneig continental de la Concacaf, que es disputa als Estats Units, és el més important de seleccions d’Amèrica del Nord, Amèrica Central i el Carib, té més seus (14) que equips (12), hi participen seleccions que no estan reconegudes per la FIFA, i deu ser l’únic campionat continental en què els combinats alliberen les seves estrelles de participar-hi. Per exemple, Mèxic intentarà revalidar el títol amb un equip B, compost per futbolistes que juguen a la lliga mexicana i sense cap europeu, Estats Units ha deixat a casa Clint Dempsey (Seattle Sounders), Michael Bradley (Toronto) i Christian Pulisic (Borussia Dortmund), i Costa Rica ha alliberat el seu referent, el porter Keylor Navas (Real Madrid).

Tot i això, també hi ha conjunts que no es volen guardar res, com és el cas de la Guaiana Francesa, una d’aquestes seleccions –com la Martinica– que no estan afiliades a la FIFA, però sí a la Concacaf, i participen en el torneig. El combinat guaianès comptava amb Florent Malouda, exfutbolista del Chelsea, campió d’Europa amb els londinencs (2012) i internacional vuitanta vegades amb França, amb la qual va disputar dos mundials (2006 i 2010) i dues Eurocopes (2008 i 2012). De fet, la participació en la copa d’Or del futbolista, que fa 37 anys va néixer a Caiena, la capital de la Guaiana Francesa, es donava per feta, ja que tot i haver jugat amb la selecció francesa, ara es disposava a defensar la samarreta d’un combinat que no pertany a la FIFA –també Jocelyn Angloma va disputar la mateixa competició amb la seva Guadalupe natal havent estat també internacional francès–, però la Concacaf li ho va impedir.

El jugador i la federació s’agafaven als precedents i a que el combinat guaianès no és una selecció reconeguda per la FIFA i per tant el pas de Malouda per França no hauria de tenir influència. En canvi, la Concacaf va esgrimir que el futbolista no pot jugar perquè el torneig es basa en la normativa de la FIFA: si un jugador ha jugat amb una selecció absoluta en partit oficial ja no pot jugar amb una altra.

D’aquesta manera, la incertesa sobre si l’internacional francès seria alineat en el debut –divendres a la matinada amb derrota (2-4) contra el Canadà– va estar latent fins al final, encara que finalment l’entrenador Jair Karam no es va arriscar a incórrer en alineació indeguda i va deixar fora Malouda. El veterà futbolista es converteix, doncs, en una absència més en aquesta copa d’Or.

Comença el torneig

Amb la derrota de la Guaiana contra el Canadà es va encetar el torneig, en un partit en què pels canadencs es va destapar un futbolista de setze anys, Alphonso Davis, que va marcar un doblet. Mèxic, el favorit juntament amb els Estats Units, debuta aquesta matinada (3 h) contra El Salvador.

Trajectòria
Florent Malouda (Caiena, Guaiana Francesa, 1980) ha jugat al Chateauroux (97-00), Guingamp (00-03), Olympique de Lió (03-07), Chelsea (07-13), Trabzonspor (13-14), Metz (14-15) i Delhi Dynamos (2015-).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)