1a divisió

Futbol

La detenció d'Ángel María Villar

Terratrèmol al futbol espanyol

El president de la RFEF, Ángel María Villar, el seu fill Gorka i altres membres destacats de la federació van ser detinguts ahir, suposadament per haver-se apropiat de fons de l’organisme en benefici propi

El govern estatal ha garantit que el sorteig de lliga no resultarà afectat
La federació va fer una piulada en què ajornava tots els actes previstos

L’estiu acostuma a ser un oasi pel flux informatiu. Les redaccions van a mig gas. El d’ahir havia de ser un dimarts més de juliol, però a primera hora del matí van saltar les alarmes. La Guàrdia Civil es presentava al domicili particular del president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, en el marc de l’operació Soule contra la corrupció ordenada pel jutge de l’Audiencia Nacional Santiago Pedraz, en col·laboració amb la fiscalia anticorrupció. El motiu de la investigació a l’òrgan federatiu, començant pel seu president i seguint pels seus col·laboradors més directes, es basa en la investigació per presumpta administració deslleial, falsedat documental, corrupció entre particulars i apropiació indeguda. La trama afecta Ángel María Villar, però en el marc de l’operació també han estat detinguts el seu fill, Gorka Villar; el vicepresident econòmic de la RFEF, Juan Padrón; el president de la Federació de Futbol de Tenerife i el secretari d’aquesta federació, Ramón Hernández, en una operació a la qual cal afegir una desena més d’arrestos.

El fil embrionari de la investigació té la seva arrel en el fill de Villar, Gorka. Aquest suposadament s’hauria embutxacat diners desviant fonts en benefici propi de l’organització de partits internacionals d’Espanya i altres seleccions en benefici propi i rebent suposades contraprestacions per la contractació de serveis i altres relacions comercials en benefici del primogènit de Villar, advocat especialista en dret esportiu. Les indagacions policials es van iniciar el 2016, abans de la marxa de l’anterior secretari general de l’Esport, Miguel Ángel Cardenal, per una denúncia directa del Consell Superior de l’Esport (CSD). Uns mesos després, l’acció judicial comença a donar fruits amb la intervenció, ahir, al domicili particular d’Ángel María Villar. De manera paral·lela també va ser intervinguda la seu de la RFEF a Las Rozas, on han estat precintats fins a sis despatxos, el primer, el del president. Els escorcolls han seguit a les federacions de Tenerife, València, Ceuta i les Balears. A més, s’han fet indagacions policials en seus d’empreses i domicilis privats dels diversos investigats.

La notícia de la detenció d’Ángel María Villar ha estat un autèntic terratrèmol per al futbol espanyol, que ha encaixat la notícia amb una barreja d’indignació i sorpresa, però en certs sectors periodístics madrilenys es veu com la crònica d’una mort anunciada. I és que les sospites sobre el regnat de Villar en la RFEF venen de lluny, i les més recents apuntaven a certs tripijocs per aprovar la seva vuitena reelecció com a mandatari el maig passat. Villar, de 67 anys, ja fa 29 anys que ocupa el càrrec. Unes eleccions que també estan en el punt de mira de la fiscalia i que estudia si el màxim directiu va utilitzar arbitràriament diners de la RFEF per obtenir suport de les federacions territorials per a la reelecció en les eleccions del maig, en què no va trobar cap mena d’oposició i va guanyar-se el dret de ser president quatre anys més, fins al 2021.

Ara una de les incògnites que planteja aquesta detenció és com i quan se celebrarà l’assemblea de la RFEF de demà. I és que dijous està previst que l’organisme es reuneixi per sortejar el calendari de lliga 2017/18. Una competició que hauria de començar d’aquí a un mes, el cap de setmana del 19 i 20 d’agost, amb les urgències que comporta el fet que aquesta temporada hi hagi mundial. L’acte que havia d’encapçalar el president Villar. Ara, amb el seu arrest, la federació viu un autèntic daltabaix. Tot i això, de moment els representants dels clubs segueixen citats per demà, però a hores d’ara no es pot assegurar amb certesa que la reunió es produeixi. La federació va fer una piulada ahir a la tarda en què deia que els actes previstos pels dies 19, 20 i 21 de juliol queden ajornats sense data concreta, amb el greuge que això pot suposar per als clubs professionals. Tot i això, el govern ha fet una crida a la calma i garanteix, mitjançant el CSD, que el futbol espanyol no quedarà paralitzat per aquestes detencions. “Des del CSD utilitzarem tots els elements que tinguem al nostre abast perquè la competició no en resulti afectada”, van indicar en un comunicat. En qualsevol cas, s’ajorni o no el sorteig de lliga, el futbol espanyol ha quedat esquitxat per sempre més i la imatge del president, Ángel María Villar, recorrent les dependències de la RFEF acompanyat de la Guàrdia Civil ha estat la imatge de molts informatius d’àmbit estatal i internacional. Una imatge que relaciona novament Espanya amb la corrupció.

Mutualitat catalana

A Catalunya, a diferència d’altres federacions, la macrooperació judicial no ha afectat, de moment, cap organisme. L’únic requeriment, a petició de la Guàrdia Civil, va ser a la Mutualitat Catalana de Futbolistes, on es van demanar uns papers concrets que els empleats de la mútua van fotocopiar i van entregar.

No penso dir res. Fa deu anys que dic el que penso, només cal recórrer a l’hemeroteca
Javier Tebas
PResident de la lfp
No és una bona imatge d’Espanya, però vetllarem pel bon govern del futbol espanyol
José Ramón Lete
Secretari d’estat d’Esports
No hi ha ningú intocable, demostra que l’estat de dret funciona i cal mirar què diu el jutge
Íñigo Méndez de Vigo
Ministre d’educació i Esports
És un home honrat, crec en la justícia i no és la primera vegada que tot això queda en un no res
Joan Gaspart
Expresident FC Barcelona

Un president sempre sota sospita

Les sospites sempre han anat amb Ángel María Villar. Un president que fa 29 anys que ocupa el càrrec però que sempre s’ha mantingut al caire de l’abisme, però sense caure-hi, fins ahir, quan la seva sort sembla que li ha girat l’esquena. Villar ha estat un mandatari que s’ha mogut com un hàbil estrateg als despatxos. Capaç de guardar fidelitat a Joseph Blatter en els seus pitjors moments en la FIFA i donar la mà, al mateix temps, al seu rival Michel Platini, expresident de la UEFA, que reclamava la cadira del suís. Tots dos han caigut a l’abisme per corrupció i ara tot fa sospitar que Villar seguirà el mateix destí. Però no és la primera vegada que està en el punt de mira de la justícia. Està investigat per prevaricació i per apropiació indeguda d’1,2 milions d’euros per un jutjat de Majadahonda. Abans ja es va acusar la federació d’apropiar-se de 220.000 euros destinats als nens dels terratrèmols d’ Haití, i haurà d’anar als tribunals per haver retardat les eleccions de la RFEF.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)