1a divisió

A la presó sense fiança

Futbol. El jutge ordena la mesura contra el president Villar, el seu fill Gorka i el vicepresident Padrón, als quals considera responsables de la xarxa de saqueig de l’ens

A punt de complir tres dècades en el càrrec, les hores d’Ángel María Villar com a màxim representant de la Federació Espanyola de Futbol (FEF) estan a punt d’arribar a la seva fi. Atenent a la petició de la fiscalia anticorrupció, el magistrat de l’Audiencia Nacional Santiago Pedraz va ordenar ahir l’ingrés a presó incondicional sense fiança per a Villar i el seu fill Gorka, a més del vicepresident econòmic de l’ens federatiu i president de la federació territorial de Tenerife, Juan Padrón.

El jutge, que al llarg del dia d’ahir va interrogar-los a la seu de l’Audiencia Nacional en el marc de l’operació Soule, els considera tots tres responsables del desviament de fons de l’organisme a empreses vinculades a la trama. Per al quart detingut en l’operació, Ramón Hernández Baussou, secretari de la federació territorial de Tenerife, també es va dictar presó, en aquest cas eludible sota fiança de 100.000 euros.

En la interlocutòria, el jutge Pedraz els imputa delictes d’administració deslleial, falsedat documental, corrupció entre particulars i apropiació indeguda, i justifica l’adopció de mesures cautelars per “la gran capacitat econòmica de la qual disposen”, a més d’evitar l’obstrucció de la investigació, atès que es troba pendent d’analitzar tota la documentació recollida en els escorcolls que s’estan efectuant al llarg d’aquesta setmana. En aquest sentit, la interlocutòria també apunta “excessos en les facultats administratives per afavorir el seu fill Gorka a través de l’empresa Sport Advisers SL, a més de compres de vots i de pagaments de 300.000 euros per a la construcció de camps que mai s’anaven a construir i que el tresorer, Juan Luis Larrea, no veia gens clars i al qual Padrón deia que a Villar li importava tres collons la federació”.

Xarxa de “clientelisme”

En la resolució de 44 folis dictada ahir, el jutge Pedraz apunta que, com a mínim des del 2009, Villar va crear un entramat que va permetre la desviació de fons, tant públics com privats, de la FEF, així com d’organismes vinculats a ells, com la mateixa fundació.

Així, el dirigent basc va establir un “clientelisme”, tant en la contractació del personal que recau en familiars dels acusats com en la presumpta adjudicació arbitrària de contractes de subministraments. “Els acusats van cometre aquests fets amb la voluntat d’enriquir-se i afavorir l’enriquiment de tercers”, detalla la resolució del magistrat, després que els quatre detinguts fossin interrogats pel presumpte cobrament de comissions i pels negocis del grup Santa Mónica, que haurien suposat un perjudici econòmic per a la FEF, que segons algunes fonts podria vorejar els 50 milions d’euros.

El CSD vol inhabilitar Villar

Poc després que es fes pública la notícia, el Consell Superior d’Esports (CSD), per boca del seu president, José Ramón Lete, va iniciar els tràmits pertinents per tal de sol·licitar l’obertura d’un expedient al Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) que hauria d’acabar desembocant en la inhabilitació de Villar.

Petició de pena elevada

Segons indica el col·lectiu de tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha), l’encara màxim dirigent de la FEF, Ángel María Villar, podria fer front a una” pena d’un mínim de nou anys de presó si s’acaben provant els fets investigats en l’operació Soule”. Així, el dirigent basc quedaria “inhabilitat per exercir qualsevol càrrec públic un màxim de fins a sis anys, amb una multa econòmica que podria ascendir al triple del valor il·lícitament obtingut”, indiquen des del Ministeri d’Hisenda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)