1a divisió

Un problema capital

L’equip dirigit per Zinedine Zidane no s’enlaira i, a 16 punts del lideratge, ha tocat fons

Ángel Cappa, Víctor Muñoz, Santi Cañizares i Lluís Carreras analitzen per a L’Esportiu el mal moment que passa el conjunt blanc

El Real Madrid va a la deriva. El conjunt dirigit per Zinedine Zidane, que va acabar la temporada passada aixecant la lliga i la Champions League amb autoritat, no es reconeix en aquesta. No se li intueix pla futbolístic per enlloc, tampoc està fent gols i els resultats no arriben. A Balaídos, l’equip blanc va tornar a ensopegar, oferint una imatge pobríssima i, a 16 punts de lideratge, va tocar fons. “Hem de tornar al dia a dia, al partit a partit i a jugar bé amb regularitat”, va manifestar al final del partit Zidane, criticat més que mai per l’entorn en els darrers dies. Un altre dels assenyalats, Marcelo, un dels capitans, va resumir el que pensa el vestidor: “És una de les pitjors situacions que he viscut. No podem fer-hi res més, fem el que podem, correm, lluitem, intentem fer un bon futbol, fer gols, però no ens surt. Hem de donar la cara, sortir i seguir corrent i lluitant, no hi ha més remei.” Les carències del Madrid són profundes, capitals. “Haig de detectar el problema, perquè jo en soc el responsable”, va sentenciar Zidane.

L’anàlisi

“El que li passa al Madrid és que no defineix un estil de joc, des de fa bastant de temps. No té una identitat futbolística definida i, per tant, moltes vegades, com li està passant ara, va a la deriva”, assegura l’entrenador Ángel Cappa. “Veig que al Madrid li falta un punt de frescor, d’un patró. El Madrid sempre s’ha caracteritzat per ser un equip guanyador, però si vols definir el seu estil de joc, el cert és que no el trobes”, coincideix Lluís Carreras. “L’Atlético té un patró, juga al contraatac. No d’ara, ja ho feia amb Luis Aragonés. El Barça juga mantenint la possessió més o menys segons l’entrenador. En canvi, el Madrid no té un patró filosòfic de joc, perquè ha canviat molt d’entrenador, i tots ells amb patrons diferents”, afegeix el tècnic de Sant Pol de Mar.

La falta d’un model de joc consolidat és la causa que alguns apunten del mal moment de l’equip blanc, encara que també hi ha altres teories que es decanten per la davallada física. “L’equip viu un moment delicat. Durant la temporada no ha estat capaç de trobar un nivell de forma òptim en la lliga, i per aquest motiu és el quart classificat”, indica Santi Cañizares, exporter del Madrid i ara comentarista. “Més enllà de les sensacions que transmet l’equip, és evident que físicament no marquen les diferències, al contrari, les xifres així ho avalen”, indica Cañizares, referint-se a la dada demolidora dels madridistes en les segones parts. Després del descans, l’equip orientat per Zidane ha encaixat més gols (10) que no pas n’ha fet (9). “A diferència de les primeres parts, hi ha una estadística negativa de l’equip en les segones, en què apareix el cansament dels jugadors”, assegura l’exporter. “Zidane ha recorregut quasi sempre a un mateix 11 i ha confiat habitualment en tan sols 14 jugadors. No ha recorregut al fons d’armari i s’ha demostrat que de moment no li ha anat bé. En aquest sentit, des de fora sembla que hagi pogut haver-hi una davallada física important”, diu Carreras.

No hi coincideix Cappa, però, convençut que tot es redueix a una qüestió de joc: “Des dels anys setanta tots els jugadors estan físicament bé. El físic correspon clarament a la ment. Si un està bé mentalment, em refereixo jugant a futbol, físicament es notarà. Si jo estic no estic gust, sembla que corri menys, i si estic bé, sembla que corri més, però no, el físic a nivell professional no és mai determinant. El problema principal és el joc”, replica. “Un moment baix de la temporada com el que viu el Madrid no saps mai si és físic, psíquic o tàctic. En tot cas, penso que és un compendi de tot, un problema general de l’equip. En definitiva, un desencadenament de tot que passa dins del vestidor, en l’aspecte individual i col·lectiu”, analitza d’altra banda Víctor Muñoz. “L’agost passat, quan van guanyar el Barça en la supercopa, estaven en un moment molt sòlid i fort, i ara es troben en el cas contrari, tal com marca el joc i els resultats actuals”, explica l’entrenador aragonès. “La causa més probable sigui una pobra pretemporada, amb dos títols en joc en ple agost, fet que interromp de manera evident el període d’entrenaments. Tanmateix, després d’una campanya de molt d’èxit, la capacitat d’esforç disminueix en la tornada a la feina”, afegeix Cañizares.

Falta d’inspiració

El col·lectiu no rutlla i els futbolistes més determinants de l’equip tampoc estan apareixent a l’àrea rival, com sí que acostumava a passar la temporada passada. Cristiano Ronaldo (4) i Benzema (2) només acumulen sis gols després de 17 jornades disputades, Sergio Ramos no ha emergit per salvar cap enfrontament, Gareth Bale ha estat gran part de la temporada lesionat, Álvaro Morata és al Chelsea... “Penso que es va fitxar i planificar bé l’estiu, tenint en compte que en un equip com el Madrid els gols els han de fer Ronaldo, Benzema, Bale i alguna segona línia amb Asensio, Vázquez, Modric, Isco i companyia. En capacitat ofensiva, penso que és un dels millors equips”, afirma Carreras. “Ara bé, l’estat de forma d’aquests jugadors no és òptim per jugar a primera línia actualment, no dic que no ho hagi estat. Benzema està lesionat, Ronaldo és una ombra, Bale quan està bé és molt bo, però les lesions no li permeten tenir el ritme necessari... Jugadors que han estat molt importants no vol dir que ara ho siguin”, afirma el preparador català. “Els gols són conseqüència del joc”, explica Cappa. “Si s’ajunten Modric amb Kroos, amb Benzema, amb les incorporacions dels laterals Carvajal i Marcelo, alguna cosa inventaran, però quan això no passa, quan la inspiració no és suficient, cal també el coneixement”, diu l’argentí.

A un mes de l’eliminatòria de vuitens de final de la Champions League contra l’imponent París Saint-Germain, Zidane se sent amb força: “Vull demostrar que puc ser un bon entrenador també en les dificultats. Estic preparat per a això. No m’espanto”, va declarar a France Football. “En el futbol, si se sap fer, les coses sempre funcionen.”

El brasiler, assenyalat, indica que aquesta és “una de les pitjors situacions”
10
dianes
ha encaixat l’equip blanc després del descans en la lliga. Una més de les que ha marcat (9).
Veig que li falta un punt de frescor, d’un patró. No té un patró filosòfic de joc
Lluís Carreras
ENTRENADOR DE FUTBOL
Més enllà de les sensacions, físicament no marca les diferències, ho avalen les xifres
Santi Cañizares
EXPORTER I COMENTARISTA
A l’agost passat, estaven en un moment molt sòlid, ara estan en el cas contrari
Víctor Muñoz
ENTRENADOR DE FUTBOL
El que li passa al Madrid és que no defineix un estil de joc des de fa força temps
Ángel Cappa
ENTRENADOR DE FUTBOL
“Puc ser un bon entrenador també en les dificultats”, diu el tècnic francès
6
gols
han marcat Benzema i Cristiano Ronaldo en 17 jornades. 2 el francès i 4 el portuguès.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)