Internacional

Argentina

Entre el bàsquet i el gol

Diuen de Lautaro Martínez que és la millor aparició del futbol argentí des d’Agüero i s’estrenarà la setmana vinent amb la selecció argentina, a menys de 100 dies del mundial

Natural de Bahía Blanca, terra de bàsquet, va compaginar els dos esports fins als 15 anys

La pilota sempre mana, però a Bahía Blanca, a uns 650 quilòmetres al sud de Buenos Aires, és habitual que sigui taronja i rugosa. Li diuen la capital del bàsquet i Emanuel Ginóbili és la seva bandera. I amb raó. D’aquí ve que Lautaro Martínez (Bahia Blanca, 1997) fes esperar el futbol més del compte. O com a mínim del que és habitual en un país com l’Argentina, en què el talent s’atrapa al vol, quasi sense deixar-lo aflorar. “Fins als 15 anys o així encara compaginava els dos esports, i jugava bé a bàsquet!”, assegura Manu Fernández, l’entrenador que més ha influït en la incipient carrera de la nova sensació del futbol argentí. Al Toro, com li diuen afectuosament per un cos que li permet aguantar envestides dels defenses més fornits del país, li va costar escollir un camí. Quasi tant com a la mirada crítica detectar les seves virtuts entre uns moviments a vegades no gaire estilitzats. Va provar fortuna trucant a la porta de diversos clubs, però no sempre li van veure un present exuberant com el que té avui ni tampoc un futur estimulant com el que se li dibuixa. “Amb 15 anys vaig anar a provar-me a Boca Juniors, però em van dir que no estava a l’altura: que em faltava potència, velocitat...”, ha explicat en alguna entrevista, coincidint amb el reconeixement públic per part del president del conjunt xeneize, Daniel Angelici, d’una oferta recent de 18 milions de dòlars per incorporar-lo.

No seria lluny del barri de La Boca, però, que Lautaro acabaria trobant acomodament. Diuen d’ell que és la millor aparició del futbol argentí des de Sergio Agüero, i si el Kun va veure la llum al barri d’Avellaneda, per al punta de Bahía no seria diferent. O sí. Perquè si l’ara davanter del Manchester City du tatuat el vermell de l’Independiente, Martínez és ja una bandera albiceleste. La del Racing Club d’Avellaneda. “I això que la primera setmana semblava que no s’adaptaria, trobava a faltar Bahía Blanca”, afirma Manu Fernández. Però de sobte un torneig a Mar del Plata li va obrir el cel. “Va marcar molts gols, aquí es va començar a guanyar el respecte dels companys. Quan un futbolista et fa guanyar partits, mors amb ell. I Lautaro va aconseguir aquest reconeixement”, assenyala el tècnic, que reconeix en Martínez una capacitat per polir-se per sobre de la mitjana: “Normalment els nois amb més potencial reben certa tolerància per part dels entrenadors però ell, tot i ser el millor, sempre ha tingut una capacitat enorme per no conformar-se, per treballar, per ser professional, quan el més habitual en la seva situació hauria estat relaxar-se.” “La seva mentalitat guanyadora i tan professional li permet ser determinant ja amb 20 anys”, ha exclamat recentment Diego Milito, actualment director esportiu de La Academia, i company de vestidor del Toro en els seus primers partits a primera divisió, quan encara vivia a la pensió que el Racing té annexa al seu estadi, a l’emblemàtic Cilindro. Allà Lautaro ha definit un físic que sempre va ser robust, però que ara li permet sortir de l’àrea, ser prou àgil i fort per suportar envestides i alhora sortir amb potència. “És molt complet tècnicament, fort físicament, sap protegir la pilota i té un gran joc aeri”, ha dit Milito. “Això del joc aeri li ve del bàsquet. Sobretot el timing en el salt. Molts joves que han combinat esports diferents fins tard tenen aquesta particularitat”, assegura Manu.

Des de les cistelles de Bahía Blanca fins a la glòria albiceleste en tan sols cinc anys, el que ha trigat Lautaro Martínez a disparar una història que avui ha seduït Jorge Sampaoli i que apunta a Europa a través del mundial de Rússia 2018.

El seu germà, promesa de la cistella
El menut dels tres germans Martínez, Jano, ha debutat amb només 14 anys amb el primer equip del seu club, el Villa Mitre, i és internacional en categories inferiors amb l’Argentina
25
milions d’euros
sembla disposat a pagar l’Inter de Milà pel davanter, que signaria per 5 anys com a substitut d’Icardi.
9
gols
en 13 partits de la lliga argentina ha fet Lautaro, que va debutar amb un ‘hat-trick’ en la Libertadores contra el Cruzeiro.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)