Internacional

L’Olimp en mitja hora

Eternament acusat d’irregular, Juan Fernando Quintero va ressuscitar el River Plate en la final i va acabar entrant en la història del club

Quintero va dedicar el títol a la Comuna 13, barri humil de Medellín en el qual es va criar

Quan Marcelo Gallardo pensa en Juan Fernando Quintero (Medellín, Colòmbia, 1993), no dubta. “A qui li agrada el futbol, ha d’esperar moltíssim de jugadors d’aquest talent.” A vegades, però, aquesta espera desespera. Ha frustrat el tècnic argentí, que no ha pogut garantir una plaça de titular en cap moment al mitjapunta paisa, una de les millors cames esquerres del futbol sud-americà; ha desesperat l’afició del River Plate, cansada d’il·lusionar-se amb un futbolista d’una inconstància exasperant. I fins i tot ha posat a prova la paciència del mateix Quintero, que l’any 2016, desencisat després de naufragar per Europa, primer al Porto i després al Rennes, va pensar a abandonar la pilota.

I, malgrat tot, mitja hora de Quintero és suficient per esborrar qualsevol rastre de dubte, per abraçar la glòria i per canviar el curs d’una història que no sempre va ser amable. Ni per al River, acomplexat davant l’etern rival pel descens del 2011, ni per al seu nou heroi, criat a la Comuna 13 de Medellín, un dels barris tradicionalment més perillosos de la capital d’Antioquia, escenari del dia a dia del narcotràfic, de manera sagnant durant la dècada dels noranta i, encara que menys superficial, també latent avui.

En un moment de bloqueig, de dificultat, de veure’s envoltat per la necessitat, Gallardo, a través de la mirada del seu ajudant Matías Biscay, va acreditar la seva fe en un futbolista de trajectòria guadianesca, però d’uns atributs futbolístics que escapen a qualsevol escenari de pressió. Demanar la pilota, atrevir-se, conduir, enganyar amb el cos, buscar la passada decisiva. Un llenguatge conegut per al menut mitjapunta, que de sobte, en una nit cada vegada més fosca per al River Plate, va trobar la inspiració que li havia faltat en el dia a dia.

Quintero és futbolista de grans escenaris. Hi va posar ritme, picant, i sobretot un xut per a la posteritat, un colpeig ple de lucidesa en una final instal·lada en el fang. “No m’ho vaig pensar, simplement vaig buscar l’espai i vaig executar ràpid”, va explicar posteriorment el colombià, que d’anar pel camí de ser recordat com un esquerrà de tècnica privilegiada però altament inestable, va passar a fer-se un lloc en la memòria millonaria com el mitjapunta beneït que va ser capaç de desenrocar el Boca Juniors i de treure el River Plate de l’ombra del descens. I tot, en mitja hora, el temps que va estar Quintero a la gespa del Bernabéu.

5
vegades
ha estat titular Quintero en els 12 partits de la copa Libertadores en què ha participat amb el River. De més a menys, havia perdut força dins dels plans inicials de Marcelo Gallardo.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)