Internacional

Ligue 1

El volcà de Marsella

L’OM, fora d’Europa i eliminat per un equip de quarta divisió en la copa francesa, viu en caiguda lliure pocs mesos després d’haver disputat la final de l’Europa League

El polèmic punta italià torna a aparèixer en òrbita com a possible reforç per redreçar la situació

Els futbolistes de la selecció francesa històricament han apreciat la possibilitat de jugar al Marsella. “El Vélodrome és sinònim d’ambient de futbol, un veritable estadi, amb un públic molt calent”, ha pronunciat en alguna ocasió Didier Deschamps, que com a futbolista hi va viure un França-Sud-àfrica del mundial del 1998 i com a entrenador, la semifinal del 2016 contra Alemanya. Tots dos, saldats amb victòria bleu. A més, en la memòria del conjunt del gall també pesa la victòria en la semifinal de l’europeu del 1984, amb un gol de Platini en l’últim instant, que permetia tombar Portugal i citar-se amb Espanya, en la final, sempre a l’arena de París.

Marsella és volcànica, amb un sentiment que no sempre ha arrelat a la capital. L’escalf és atractiu, però el foc dels seus carrers també crema i la convivència amb el dia a dia és una moneda a l’aire per al seu estimat Olympique. “És un club amb moltíssima ànima, un equip que se sent, que vibra”, ha corroborat ja Andoni Zubizarreta, que es va instal·lar a les oficines del Vélodrome a finals del 2016 per intentar estabilitzar les emocions d’un club tan convuls com la ciutat, i que acabava de canviar de propietat després de la venda per part de la família Louis-Dreyfus. I de moment el basc, de bona feina a la secretaria tècnica del Barça, ha pogut comprovar que la cadira de l’OM no s’està mai quieta, i que la frontera entre sentir-hi l’escalf i sortir-ne escaldat no existeix.

I és que, en pocs mesos, el Marsella ha passat de quedar a les portes de celebrar un títol europeu per primera vegada des del 1993 amb la final de l’Europa League a ser eliminat de la copa de França a mans de l’Andrézieux, valent equip de la quarta divisió, que ja acabat d’esquerdar la calma de l’únic campió d’Europa que té el futbol francès. “Rudi García ha dilapidat en mesos tota la feina duta a terme des que va arribar a la banqueta, el 2016”, escrivia ahir el diari L’Équipe, centrant en el tècnic el desencís del moment. I encara que el president del club, Jacques-Henri Eyraud, ha afirmat que el seu càrrec no corre perill, l’eliminació en la coupe ve precedida d’una efímera participació en l’Europa League –l’OM només hi va obtenir 1 punt de 18 en el seu grup– i d’una situació tèbia en la Ligue 1, fora de places europees i conscient que competir amb el París Saint-Germain no és un objectiu real en l’escena actual.

Tot i l’ànima i el talent de futbolistes com Dimitri Payet i sobretot Florian Thauvin (11 gols en 16 partits de la Ligue 1) i les expectatives encara irregulars que projecta Maxime Lopez, el Marsella viu penalitzat per les seves dificultats defensives (encaixa 1,5 gols per partit en la Ligue 1) i per l’enyor de no haver aconseguit un davanter de garanties en l’últim mercat estival. Zubizarreta, conscient que la seva és una tasca de creixement sostingut, va apostar per una política coherent de reforços: va intentar apuntalar l’eix defensiu, niu d’experiments el curs passat, apostant per Duje Caleta-Car –amb el qual s’havia enfrontat en quatre ocasions el curs passat a Europa–, compensant la inevitable venda de Zambo Anguissa amb una peça experimentada com Kevin Strootman i afegint-hi més desequilibri amb Nemanja Radonjic, que també havia despertat bones sensacions amb l’Estrella Roja a l’Europa League. Però, tot i les bones idees, el Marsella de moment espera respostes mentre intenta cosir una ferida que supura i que continua fent arrufar el nas a la ciutat. I, per si hi faltava emoció, el diari La Provence insistia ahir amb l’interès que Mario Balotelli sigui l’últim ingredient a afegir-se al volcà marsellès.

6
gols
han marcat entre Valère Germain (16 partits de lliga) i Kostas Mitroglou (13), els dos davanters centre que té l’OM en nòmina i que per ara no han pogut dotar de contundència el conjunt. Thauvin (11) ha marcat un terç dels gols de l’equip en la Ligue 1 sense ser davanter centre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)