Internacional

Eredivisie

Les criatures del PSV

Donyell Malen (1999) i Mohammed Ihattaren (2002) s’han destapat com dos dels grans al·licients del futbol holandès

7 gols en 6 partits de lliga ha marcat el primer, encarregat de substituir Luuk de Jong

Tot és incipient en l’Eredivisie. Eterna primavera. Un procés de recol·lecció constant en què mai és aviat per a res. Ni per debutar ni per emigrar. Ni tan sols per madurar. Tot s’escola entre els dits a la terra de les tulipes, on ha acabat de prescriure un dels millors Ajax de les últimes dècades, orfe de De Ligt i de De Jong, a la recerca de nous incentius, ja compareixen nous brots verds inesperats. O potser esperables, però mai amb la intensitat amb què han germinat a Eindhoven dos futbolistes que han agitat en les últimes setmanes el dia a dia del futbol holandès. L’un és Donyell Malen (Wieringen, Holanda, 1999); l’altre, Mohammed Ihattaren (Utrecht, Holanda, 2002). D’origen surinamès el primer, de sang marroquina el segon, fills del mestissatge tan clàssic dels Països Baixos, han estat una alenada d’aire fresc directa als pulmons del PSV en un moment en què Eindhoven es preparava per contenir la respiració, després d’un estiu frustrant, eliminats de la prèvia de la Champions pel Basilea i clarament derrotats per l’Ajax en la supercopa holandesa.

Però com succeeix en moltes ocasions, i més a Holanda, la crisi i l’oportunitat conviuen esquena amb esquena i del desencís d’haver perdut dos dels seus referents futbolístics en el mercat, un Luuk de Jong que va marcar 28 gols en 34 jornades el curs passat i el desequilibrant Hirving Lozano, el club de la Philipps ha passat a l’entusiasme de veure com de les entranyes de la seva ciutat esportiva han comparegut puntuals dos futbolistes disposats a assumir responsabilitats. De Malen se sabia que era un futbolista amb olfacte. Format entre l’Ajax i l’Arsenal i acabat de cuinar en el filial del PSV, el jove atacant havia estat un secundari de luxe a l’ombra de De Jong, foradant la porteria en 10 ocasions en 30 aparicions el curs passat. Però les 10 dianes que acumula en 13 partits oficials aquesta temporada són una carta de presentació que eleva encara més la silueta d’un davanter criat com a mitjapunta, però que ha agafat gust a tenir la porteria entre cella i cella. D’Ihattaren se sabia que arribaria sí o sí entre els millors. És un predestinat. Un futbolista amb una cama esquerra de seda. Però, nascut el febrer del 2002, pocs esperaven que amb 17 anys tindria la mescla de talent i maduresa que està exhibint en els primers compassos del curs, convertit en una de les grans aparicions del futbol europeu aquesta temporada, present. I és que, en vuit partits oficials disputats aquest estiu amb el conjunt de la Philipps, Ihattaren ha participat de manera directíssima en 8 gols, amb 3 dianes convertides per ell mateix i 5 assistències als seus companys.

Holanda i el Marroc, en disputa

No és la primera vegada que els dos països entren en conflicte per futbolistes, donada l’àmplia colònia de marroquins assentats als Països Baixos i que, per exemple, ha dut Hakim Ziyech i els germans Amrabat, tots ells crescuts i criats en territori neerlandès, a decantar-se per defensar la samarreta dels lleons de l’Atlas.

De moment, Ihattaren, que ha crescut en les categories inferiors de l’oranje (ja està en la sub-21), ha ajornat la decisió definitiva, justificant que ara mateix el seu pare està malalt i que necessita centrar-se en la seva família, però els dos països viuen molt pendents de la seva tria, amb alguns mitjans de comunicació neerlandesos apuntant que l’entorn del futbolista estaria fent força perquè el mitjapunta es decantés pel Marroc, al·legant que a Holanda a tots aquests nois d’arrels magrebines se’ls considera marroquins fins que resulta que són molt bons futbolistes i un reclam evident per a la selecció nacional. I, mentre Ihattaren desfulla la margarida, mentre Holanda i el Marroc ja han començat les seves maniobres de seducció, el PSV disfruta d’un dels talents més grans del futbol holandès.

8
gols
ha generat aquesta temporada entre la lliga i l’Europa League (n’ha fet 3 i ha assistit en 5 en 8 partits).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)