Més futbol

ANDREU FONTÀS

JUGADOR DE L’SPORTING KANSAS CITY FC

“El nivell de la MLS és molt alt i hi ha menys pressió”

“Tot i que als Estats Units estan dient que els que no tinguin assegurança no hauran de pagar el tractament del coronavirus, aquesta crisi ens ha de fer valorar la sanitat que tenim a casa nostra, som uns privilegiats”

Sempre que puc vaig als partits dels Chiefs, és increïble l’ambient i com es viu aquí el futbol americà

Andreu Fontàs (Banyoles, 1989) atén la trucada de L’Esportiu des de l’altra banda de l’Atlàntic, on està vivint la crisi del coronavirus alhora que es recupera d’una lesió al taló que el va obligar a passar pel quiròfan el passat octubre. “Dins d’una situació que és molt dolenta per a tothom, és cert que en puc treure un vessant positiu pel fet de poder guanyar temps per recuperar-me, si bé a casa no ho faig a la velocitat que podria en condicions normals”, observa el central des de Kansas City, a l’estat de Missouri, on viu la seva aventura americana.

Li ha tocat viure la pandèmia a més de 7.000 km de casa...
Increïble, i a sobre per partida doble: primer veient com s’anava desenvolupant a Europa i després com es disparava aquí, si bé a Kansas City no hi ha tants casos. És una ciutat més petita i bastant més dispersa que altres, com Nova York, on sí que hi ha molta densitat.
Els EUA han pecat de no prendre’s seriosament el problema fins que l’han tingut a sobre?
Sí, però com ens ha passat una mica a tots. Ho vèiem lluny, semblava difícil que ens arribés i no ens l’hem agafat amb el respecte que mereixia fins que l’hem tingut molt a sobre.
El sistema sanitari als Estats Units és força més classista que en estats com Espanya. Això pot accentuar més el problema allà?
Crec que aquí no estan tan preparats com a casa nostra, on el fet que qualsevol persona pugui tenir accés a la sanitat és un fet que hem de valorar, és un privilegi, sobretot en moments així. També és cert que als Estats Units s’està dient que la gent que no tingui assegurança mèdica no haurà de pagar el tractament contra el coronavirus, perquè és caríssim, i en principi és l’estat qui se’n fa càrrec.
Sempre es parla d’Amèrica com un tot, però és evident que és un concepte molt heterogeni. Com és l’Amèrica d’Andreu Fontàs? Com és viure a Kansas City?
Doncs molt diferent del prototip de ciutat dels EUA amb un downtown gegant com Nova York. Jo no he viscut en cap d’aquestes ciutats, però quan viatgem amb l’equip te n’adones de seguida, i Kansas, en canvi, és una ciutat amb un encant molt especial. Aquí la vida és molt tranquil·la, el centre te’l fas caminant en un moment, no està gens massificat, la ciutat ocupa una extensió de terreny enorme, la gent viu als afores, hi ha molt poc trànsit, no és tot tan exageradament car com en altres grans ciutats... Estic molt content d’haver arribat aquí.
I en l’aspecte futbolístic és un entorn de menys pressió?
Totalment, és una passada. Tens l’exigència personal, que en el meu cas és prou gran, i després la del club, que diria que és dels millors, pel que he pogut veure. Però també tens la tranquil·litat de viure sense que la gent estigui molt a sobre, obsessionada, en el bon sentit de la paraula, amb el seu equip. La mentalitat és molt diferent, conceben l’esport com un espectacle, i no només el soccer, també el seu esport principal, que és el futbol americà.
Kansas City té equip de futbol americà i de beisbol al màxim nivell. Quin lloc ocupa el ‘soccer’?
Estem molt al darrere d’aquests equips. El primer són els Chiefs, que van guanyat la Superbowl i van tenyir la ciutat de vermell; després els Royals de beisbol, i després nosaltres, que estaríem més a prop d’un equip de bàsquet universitari que no és exactament a Kansas però que també té bastant de seguiment. Tot i això, és evident que el futbol ha experimentat un creixement notable en els últims anys, hi ha moltíssima gent a l’estadi.
Segueix aquests esports?
Sí, el beisbol només una vegada, perquè és més ensopit i els partits són més llargs, però en el futbol americà és increïble l’ambient que hi ha. Ja a Vigo m’havia ajuntat alguna vegada amb membres de l’staff a veure la Superbowl, en tenia quatre nocions, i aquí sempre que podem amb els de l’equip intentem anar als partits. Els que són d’aquí ho viuen moltíssim.
Quin nivell de futbol s’ha trobat a la MLS?
A mi m’ha sorprès moltíssim per a bé. Hi ha jugadors de molta categoria i físicament els equips estan molt preparats. És una lliga que cada any creix més, s’estan començant a fitxar jugadors més joves i no només veterans per donar nom i publicitat. Hi ha nois joves amb unes condicions increïbles i estem veient que Europa està començant a pagar traspassos importants per jugadors d’aquí. El seguiment de la MLS anirà a més.
La segona franquícia a Los Angeles o l’arribada de Beckham a Miami, ho ha accentuat?
Segur, Beckham va ser un dels revolucionaris de la competició com a jugador i ara voldrà fer bé les coses com a president propietari d’un club. Miami és una ciutat espectacular, com també Los Angeles, on ja hi havia un club de molt bon nivell, el Galaxy, i ara n’ha aparegut un altre, Los Angeles FC, que està jugant d’escàndol i que ajudaran a seguir progressant un campionat que només té 25 anys però que segueix en progressió, amb estadis brutals i cada vegada un nivell de joc superior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)