Internacional

CATALANS PEL MÓN MARTÍ MATABOSCH

DIRECTOR DE L’ÀREA DE CIÈNCIES DE L’ESPORT A LA SELECCIÓ MEXICANA

“Hi ha risc de lesió al 100%”

“Si als jugadors ja els afecta de manera brutal entrenar-se esporàdicament en superfícies diferents, tot i que sigui el mateix entrenament, després d’un canvi d’estil de vida com el que han tingut amb el confinament, encara més”

Volem implantar una nova proposta a la selecció de Mèxic i cal un procés de treball, d’assimilació i de pràctica

Martí Matabosch (Olot, 27/08/87) fa pocs dies que ha tornat de Ciutat de Mèxic per motius personals relacionats amb una futura paternitat. El garrotxí forma part del projecte ambiciós de la Federació Mexicana de Futbol per tal d’aplicar una nova metodologia als seus equips. Matabosch coordina els preparadors físics, els nutreòlegs i els psicòlegs de tots els equips amb l’objectiu de consolidar una línia de treball i crear una identitat.

Com estava vivint la situació a Mèxic. Amb restriccions?
Mèxic s’ha anticipat molt bé respecte a altres països. A dia d’avui, no hem palpat tants moments crítics com en alguns països d’Europa, tot i estar sempre en atenció. Pel que fa a la feina, fa dos mesos que no treballem a les instal·lacions, just abans que el virus estigués a punt d’arribar de ple. La federació ens va donar l’ordre de confinar-nos, treballar des de casa, i al centre d’alt rendiment només hi anaven a treballar els de seguretat i els de manteniment.
El fet de veure a venir el virus va fer actuar Mèxic amb antelació suficient?
La sensació és que es va prevenir més que a Espanya. Les xifres exactes del que rodeja el virus mai sabrem si són les reals, però sí que sembla que no ha afectat tan fort com als Estats Units, a Espanya o a Itàlia. Hem tingut la sort de prevenir amb contundència i, a part, Mèxic és un país que ja ha viscut situacions una mica semblants amb la grip A, el 2009, una infecció que es va propagar i va matar força gent. L’experiència ha estat un valor afegit.
Tenia el suport de la família per passar el tràngol?
La meva família sempre ha vingut amb mi, la meva dona i ara també la meva filla de deu mesos. Al Kazakhstan i a Guadalajara, amb l’Atlas, i ara a Ciutat de Mèxic, mai he estat sol. Ha estat vital tenir-les al costat. A la feina s’han portat molt bé amb mi, ja que la meva dona està embarassada i em van enviar a casa de seguida. Hem estat dos mesos confinats i aixecar-te al matí, veure la dona, la nena i el gos… no té res a veure amb estar sol i contactar a molts quilòmetres per Skype; la situació hauria estat més estressant.
Ha tornat a casa fa pocs dies. Entrava en dels plans? Va ser una tornada fàcil?
Volem que el nostre futur fill neixi aquí i volem tenir un control amb els metges d’aquí i un seguiment exhaustiu, tot i que sabem que a Mèxic també ho hauríem portat igual de bé. Hem tornat per una situació personal; la federació s’ha portat molt bé, ja que m’han donat via lliure fins que tot torni una mica a la normalitat i puguem tornar a la feina presencial. La tornada ha estat un procés feixuc amb controls i enquestes. Vam tenir la sort d’anar directes a Madrid en un vol amb moltes restriccions, no tens ningú ni a l’esquerra ni a la dreta, cada tres seients hi ha una persona... No ens han obligat a fer quarantena, però som responsables i ens hem tancat a casa sense veure la gent. D’aquí a 14 o 20 dies començarem a fer el que puguem, ens hem aplicat les normes nosaltres mateixos.
En l’àmbit esportiu i de seleccions, està tot parat. Esquivant les limitacions i aplicant noves metodologies de treball virtual?
Teníem molta feina amb les gires, a més de les concentracions al centre d’alt rendiment ja programades durant tot l’any. Ara s’ha congelat tot i hem hagut de canviar la proposta d’aplicació de la metodologia. La intenció que tenim és guanyar els partits, però d’una manera determinada, i això ens donarà una essència i una identitat competitiva. Per aconseguir això tenim la nostra proposta de treball i perquè el jugador arribi el punt que volem hi ha d’haver un procés de treball, d’assimilació de continguts i de pràctica.
I com ho volen integrar?
Tot això té tres fases. La primera fase és de coneixement, en la qual donem a conèixer al jugador què volem proposar, millorar i entrenar; després hi ha una fase de convenciment, en la qual mirem que interpretin tot això com una proposta competitiva, i al final hi ha la fase de desig, en què el jugador no només està convençut amb la idea sinó que desitja dur-la a terme, s’hi sent identificat i creu que la selecció de Mèxic pot competir així contra els millors del món. Hem aprofitat el període de congelació per treballar sobretot la primera fase de coneixement. Ho fem a diari a través de videotrucades amb tots els cossos tècnics, doctors, preparadors físics, coordinadors, entrenadors i directors esportius. Les altres dues fases s’aconsegueixen damunt del camp a través de les pràctiques i els partits. La resposta està sent molt bona.
A Europa ja s’està tornant a entrenar i en breu, a jugar partits. El risc de lesió serà altíssim?
Hi ha risc de lesió al 100% a conseqüència del canvi d’estil de vida. Si als jugadors ja els afecta de manera brutal el fet d’entrenar-se esporàdicament en superfícies diferents, tot i que sigui el mateix entrenament, amb un canvi radical d’estil per culpa del confinament, encara més. Diversos professionals ens estan aportant informació per aplicar una bona tornada als entrenaments i al format competitiu, setmana rere setmana; a partir del que he analitzat, tinc força clar que s’han de respectar fases. Al principi, el jugador ha de tenir una primera adaptació al fet d’entrenar-se damunt del camp, ja que passarà d’entrenar-se a casa, amb un treball aïllat, a fer-ho en espais oberts amb treballs més específics i tècnics. També s’han d’adaptar a entrenar-se així i de manera consecutiva, a més d’entrar en el procés competitiu jugant un partit de futbol, per exemple. I més endavant, cal adaptar tot això a una modalitat de calendari competint cada dissabte o quan toqui.
Es necessita temps, i sembla que és el que més falta.
Al final, els preparadors físics som experts per identificar certes situacions, millorar aspectes de rendiment del futbolista, i el primer objectiu és que no es lesioni i el segon, que rendeixi.
Olot, Nàstic, Kairat, ara Mèxic, amb l’Atlas primer i a la federació actualment. Què l’ha dut a travessar l’Atlàntic?
Tant la meva dona com jo ens considerem uns privilegiats de poder conèixer altres cultures, menjars, tradicions… és una vida divertida i agradable. Per sort, som una xarxa de professionals i ens ajudem entre nosaltres, i, quan em vaig quedar sense feina després del Kairat, un amic em va posar en contacte amb l’Atlas i ara, a la federació. Volem tornar a casa algun dia, però ara estem contents.
Treballa en un projecte ambiciós i amb el Tata Martino.
Treballar amb el Tata Martino, anteriorment a l’Atlas amb Rafa Márquez i, al Kairat, tractar amb Andrei Arxavin és una experiència única. He tingut la sort d’estar amb persones a nivell futbolístic màxim i és una sort tenir-hi contacte. Són únics al món i tenen dons especials. Aprenc molt, el meu despatx està paret amb paret amb el del Tata i és una meravellosa persona, molt humà i a nivell de coneixements és un savi, és espectacular el que sap de futbol.
Ha escrit ja dos llibres, però aquesta experiències li donarà per escriure’n més, no?
Escriure els llibres m’ajuda a ordenar les idees que tinc al cap. Tinc pensat escriure dos llibres més juntament amb dos companys de feina, un de motricitat i coordinació en els nens petits i l’altre, sobre com preparar l’esportista al llarg de la seva trajectòria, des de petit fins a professional. A part, estic amb la tesi doctoral i amb un projecte de compartir coneixements amb tota la gent del món a través d’una aplicació. Soc pare d’una nena de 10 mesos i n’espero un altre, estic molt entretingut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)