Internacional

tRIANGULANT

LLUÍS SIMON

Les accions d'Airbus no paren de pujar

L'AVIÓ, BEN APARCAT. Mourinho va tenir, com gairebé sempre, una bona ocurrència quan va definir la seva tàctica en aquella trepidant semifinal de la Champions al Camp Nou: «No vaig posar un autobús al davant de la porteria, sinó un Airbus amb les ales desplegades.» En sentir aquestes sàvies paraules, molts entrenadors de diferent classe i condició van fer una comanda conjunta a l'aerolínia europea per aplicar a Sud-àfrica el mestratge del gran (en termes, si més no, de palmarès i compte corrent) José Mourinho. Per Itàlia les ales de l'aeronau que Nova Zelanda va desplegar al camp van ser com visitar el psicoanalista de torn. És dur asseure's davant d'un mirall i veure que algú més pobre i sense glamur ha reinventat i millorat el teu propi catenaccio. És la mateixa sensació que tenen els cuiners italians quan descobreixen, pertorbats, que la millor pasta i les millors pizzes es fan ara molt lluny de les seves fronteres.

ELS INGREDIENTS. Capello, un altre italià errant a Sud-àfrica, va veure divendres com fins i tot l'anàrquic futbol africà havia estudiat les tres normes bàsiques per no perdre: 1. Córrer més que el rival. 2. La pilota no es juga, es destrueix. 3. El temps no es guanya, es perd. Amb això i un model d'última generació, l'A-380, pots arribar fins a la fi del món.

EL MIG VOLANT. Aquesta tradicional posició dels migcampistes que realment entenia tot allò que succeïa al camp s'ha anat perdent amb el pas del temps per culpa de l'invent dels carrilers –normalment jugadors que no en centren ni una de bé–, del pivot, doble pivot i, de vegades, triple pivot defensiu. Dunga, que com a jugador era pivot, però tenia ànima (que no tècnica) de mig volant, ha apostat per modernitzar-ne la figura. Elano i Felipe Mello són jugadors físicament ben dotats, però ningú discuteix que són al camp per alguna cosa més que no pas córrer. Sembla que no hi siguin, però són l'engranatge decisiu perquè Maicon i Lucio acabin connectant amb Kaká, Robinho i Luis Fabiano.

«VIVA HONDURAS!» Això no ho dic jo, ho va dir l'antic ministre de Defensa del PP Federico Trillo el 2003 en una visita als destacaments del Salvador a l'Orient Mitjà. Aquest lapsus i el record del Naranjito faran passar avui un dia ben divertit a tots aquells que encara considerem Espanya un equip del règim. Autonòmic, és clar.


Lluís Simon

Director adjunt d'El 9

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)