Eurocopa

Dues generacions en harmonia

Rúben Dias i Pepe –un jove que juga com un veterà i un veterà inconsumible– formen una de les millors parelles de centrals del campionat

“És un jugador increïble i d’aquí a cinc o set anys encara ho serà més”, ha dit Guardiola sobre Dias

Un sembla més jove del que diu el passaport. L’altre fa la sensació que fa dues dècades que jugui, tot i ser un defensa amb tota la vida al davant. Pepe té 38 anys, Rúben Dias 24, però el futbol els ajunta a mig camí de les seves trajectòries per formar una parella de centrals quasi sense fissures, en què la raça, el caràcter i la determinació defensiva s’ajunten en un tot.

De Pepe, ja fa temps que el més normal hauria estat imaginar un descens en el seu rendiment, i més sent un defensa que en el passat sempre va destacar per la seva velocitat i capacitat per corregir. I més encara quan l’estiu del 2017 va decidir canviar el Real Madrid pel Besiktas i anar a una lliga turca que sovint sol ser terra de repòs per a futbolistes descartats. Pocs imaginaven, però, que quatre anys després Pepe seria encara al Porto un dels defenses amb més garanties del continent, un central que potser ja no té la punta de velocitat d’abans, però que ho compensa tot amb experiència i amb una capacitat per defensar l’àrea descomunal.

De Rúben Dias, tothom esperava que acabaria sent el que avui és. L’expectativa, en canvi, a vegades és traïdora. Però en el cas del central nascut a Amadora, no ha estat cap llosa. Ni tan sols els 68 milions d’euros que va invertir en ell el Manchester City l’estiu passat van canviar el semblant a un defensa que sembla que no suï quan juga, però que arriba a tot, amb una planificació perfecta, i que s’ha convertit en un dels perquès de la gran temporada de l’equip de Pep Guardiola. “És un futbolista increïble, i encara serà millor d’aquí a cinc o set anys. Ens ha sorprès molt la seva capacitat física i el seu caràcter”, ha dit el tècnic català sobre un Rúben Dias que va arribar a ser capità del Benfica amb tan sols 20 anys i que, després d’haver vist des de casa com Portugal es proclamava campiona d’Europa el 2016, amb José Fonte com a parella de ball de Pepe, ja va irrompre al passat mundial com un futbolista cridat a marcar una època per a un dels països amb més capacitat per produir talent del planeta ara mateix. “Actualment no hi ha cap defensa millor que ell, ja li ho he dit personalment. S’ha convertit en un central absolutament top”, va dir el mes de gener passat Pepe, que ha passat d’una rivalitat fèrria en els Porto-Benfica a una societat sobre la qual es fonamenta l’actual selecció portuguesa.

Pepe, sense descans

L’excentral del Real Madrid, que farà 39 anys a principis del 2022, arriba a l’Eurocopa amb l’etiqueta de titular indiscutible i sobretot després d’una temporada al Porto en què pràcticament no ha tingut treva per a Sergio Conceição. Amb els dragões, és el vuitè futbolista més utilitzat en la lliga (26 partits de titular de les 34 jornades que té el campionat), el sisè en la copa i el desè en la Champions League, on ha tingut actuacions destacadíssimes, com per exemple en l’eliminatòria en què el conjunt del nord de Portugal va despatxar la Juve.

“És el futbolista més competitiu i professional amb qui he treballat mai”, va dir fa uns mesos el seu entrenador, un Sergio Conceição que té en Pepe un jerarca defensiu a qui no s’intueix encara caducitat.

116
partits
amb la selecció portuguesa suma Pepe, brasiler de naixement, només superat per Cristiano Ronaldo (176), João Moutinho (132) i Luis Figo (127).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)