Mundial

Catalans, europeus i mundialistes

Robert Martínez, com ja va fer a Rússia, tornarà a comandar la selecció de Bèlgica amb l’objectiu de millorar la darrera tercera posició

Els cinc catalans que seran a Qatar defensaran el combinat estatal, que busca el segon campionat

Catalunya tornarà a tenir representació en un mundial, la cita més important del futbol, que arrossega i atrapa milions d’aficionats arreu del món. La llista de catalans, per càrrec i pes específic, l’encapçalarà Robert Martínez com a seleccionador belga, un dels combinats amb possibilitats de guanyar el títol per la qualitat de la generació que comanda el de Balaguer i el joc que desenvolupa. A la gespa, David Raya, Eric Garcia, Jordi Alba, Sergio Busquets i Dani Olmo seran els representants catalans, tots ells dirigits per Luis Enrique en la selecció estatal, que encara treballa per consolidar el relleu generacional, tot i que ambiciona aconseguir el seu segon títol de la història.

Cartell internacional

Robert Martínez s’ha forjat al llarg de la seva trajectòria a les banquetes un reconeixement a còpia d’imprimir un segell en els seus equips. Amant del joc de posició, de Johan Cruyff i el Barça, el tècnic de la Noguera és el seleccionador de Bèlgica des del 2016, un cop tancada la seva etapa a l’Everton, tot just el tercer club que dirigia després del Swansea City i el Wigan Athletic, tots tres amb gran encert i èxit de resultats. Amb la selecció flamenca, el català s’ha classificat per a tots els grans tornejos possibles, amb unes classificatòries immaculades. Va aconseguir la tercera posició –el sostre del país– en el mundial de Rússia 2018 i va portar el combinat a la primera posició del rànquing FIFA –actualment són segons, darrere del Brasil.

El tècnic, que torna a disposar de l’exblaugrana Thierry Henry com a tècnic assistent després que el francès provés sort com a primer entrenador al Mònaco i el Mont-real, anhela portar el futbol belga a una nova dimensió, i és que té un grup extraordinari, a l’abast de pocs països participants en el mundial. De Bruyne, Lukaku, Metens, Trossard, De Ketelaere, Hazard, Tielemans, Carrasco i Courtois, entre d’altres, formen una plantilla que ja a Rússia va eliminar el Brasil i va acabar caient en semifinals contra França, la selecció que va ser la campiona del torneig.

Amb rols diferents

Pel que fa als futbolistes catalans que disputaran el mundial, tots l’afronten amb un paper diferent dins del combinat estatal. Els que hi podrien tenir més protagonisme són precisament els més veterans de la plantilla. Sergio Busquets és una peça intocable per a Luis Enrique i serà l’amo i senyor de la medul·lar juntament amb companys del Barça com ara Gavi i Pedri, i d’altres com Koke. El de Badia ja hi era quan Espanya va aconseguir aixecar el trofeu el 2010 a Sud-àfrica i continua acumulant experiències internacionals, com Jordi Alba, campió d’una Eurocopa, que participarà en el seu tercer mundial. El de l’Hospitalet de Llobregat competirà per una posició en l’onze amb José Gayà, la seva principal competència en una demarcació oberta per al seleccionador asturià.

En un esglaó inferior per la importància que poden tenir, Eric Garcia i Dani Olmo intentaran esgarrapar tants minuts com puguin i aprofitar les oportunitats que els doni Luis Enrique. Pel que fa al central barceloní, la lluita també serà oberta amb Laporte, que sembla que parteix davant seu, i fins i tot amb Pau Torres, tot i que el jugador de Vila-real sigui esquerrà. Per a Dani Olmo, la competència al davant serà ferotge, tot i que les absències d’Oyarzabal i Gerard Moreno, que solien jugar per la banda amb un paper fins i tot revulsiu amb l’extècnic culer, es podrien traduir en més oportunitats per aparèixer.

Qui no tindrà segurament cap possibilitat de disputar un sol partit, tret que hi hagi sorpreses, serà David Raya, que arriba a la cita com a tercer porter de la plantilla, darrere d’Unai Simón i Robert Sánchez.

Barça

Leipzig

Barça

Brentford

Barça

David Raya
Posició Porter
Naixement i data Barcelona, 15/11/95
Vegades internacional 1
Etapa de formació Cornellà
Eric Garcia
Posició Central
Naixement i data Barcelona, 09/01/01
Vegades internacional 18
Etapa de formació Barça i City
Jordi Alba
Posició Lateral esquerre
Naixement i data l’Hospitalet, 21/03/89
Vegades internacional 89
Etapa de formació Barça i Cornellà
Sergio Busquets
Posició Migcampista
Naixement i data Badia del Vallès, 15/11
Vegades internacional 139
Etapa de formació Barça
Dani Olmo
Posició Mitjapunta
Naixement i data Terrassa, 07/05/98
Vegades internacional 24
Etapa de formació Barça i D.Zagreb

Una sanció frustra el selvatà Keita Baldé

L’arbucienc Keita Baldé era un altre dels catalans que tenien moltes possibilitats de competir en el mundial de Qatar, però una sanció per una infracció en el protocol antidopatge quan jugava al Càller (ara milita a l’Spartak de Moscou) l’ha deixat fora de la llista definitiva del Senegal. La sanció, que va ser imposada per l’agència antidopatge d’Itàlia i acatada automàticament per la FIFA, expira el dia 5 de desembre i, tot i que Keita ja es pot entrenar amb el seu equip i la selecció –ho podia fer 22 dies abans que expirés la sanció–, sols hauria pogut participar amb seguretat en uns hipotètics quarts de final. S’havia especulat que la baixa de Mané per lesió podria obrir les portes al selvatà, però finalment la inclusió d’aquest jugador les hi ha tancat per complet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)