1a divisió

El derbi de Mateu Lahoz

Empat entre Barça i Espanyol, en un duel en què l’àrbitre valencià acapara els focus i perd el control del partit en el tram final amb decisions controvertides

Barça 1 Espanyol 1

BARÇA:Ter Stegen; Sergi Roberto (Koundé, 82’), Christensen, Marcos Alonso, Jordi Alba; Frenkie de Jong (Balde, 82’), Gavi (Sergio Busquets, 52’), Pedri; Raphinha (Dembélé, 62’), Lewandowski i Ansu Fati (Ferran Torres, 62’).ESPANYOL:Álvaro Fernández; Óscar Gil (Rubén, 90’), Sergi Gómez, Cabrera, Brian Oliván (Aleix Vidal, 90’); Calero (Edu Expósito, 57’), Vini Souza, Darder; Nico Melamed (Puado, 57’), Joselu i Braithwaite (Simo, 86’).GOLS:1-0 (7’)Marcos Alonso. 1-1 (73’) Joselu (p.),ÀRBITRE:Mateu Lahoz (comitè valencià).T.G.:als locals Ansu Fati, Gavi, Ferran Torres i Raphinha; i als visitants Brian Oliván, Cabrera i Calero.T.V.:doble amonestació a Jordi Alba (74’ i 77’) i a Vini Souza (74’ i 80’). .

El 2022 diu adeu i en la Barcelona futbolística el comiat va ser un derbi al Camp Nou que va acabar amb empat (1-1). Va ser un partit de dos episodis; el primer, que va durar 70 minuts, sense estridències, ni tot el picant que sí va tenir la prèvia amb el nom de Lewandowski en primer pla. I el segon, del 70’ fins al final, ja amb més agitació i tensió, amb l’àrbitre Mateu Lahoz al comandament, que va acaparar absolutament tots els focus, protagonista, una vegada més, d’una controvertida actuació.

El recital de l’àrbitre va engegar amb el penal amb el qual Joselu (73’) va empatar l’inicial gol de Marcos Alonso (7’). Fins a aquest moment, l’enfrontament havia tingut realment poca història. El conjunt orientat per Xavi Hernández va tenir l’esfèrica, davant d’un Espanyol que va plantejar un partit per sobreviure, que vist el resultat li va sortir bé. Amb això, l’equip blaugrana va dur a terme una primera part de suficient, ja que després del gol de Marcos Alonso a la sortida d’un córner, un dels talons d’Aquil·les dels blanc-i-blaus que ja han encaixat 8 dianes a la lliga a pilota aturada, es va dedicar a controlar, sense acabar de ser punyent en els metres finals, encara que tampoc patint gens al darrere. Només quan va trobar Jordi Alba, en el carril esquerre, va generar arribades i volum ofensiu, i, de fet, la més clara per fer el segon va tornar a ser per a Marcos Alonso, a centrada del lateral. A la medul·lar, ni Gavi ni Pedri van acabar de trobar el seu espai entre línies, i a les ales, ni Ansu ni Raphinha van ser desequilibrants, la qual cosa va propiciar que Lewandowski tampoc hagués estat assortit de pilotes.

Mentrestant, el grup entrenat per Diego Martínez va buscar el seu moment. Va aguantar per no encaixar un segon gol que hauria pogut ser definitiu, intentant que no passés gran cosa, defensant a camp propi i atacant, sense massa èxit, aferrat a les batzegades de geni de Darder o a l’autosuficiència de Joselu, que es va passar el matx a dalt ben sol buscant-se la vida a la recerca de caçar alguna de les pilotades que li enviaven. I ho va fer prou bé l’ariet perico, tant que ell es va inventar del no-res la jugada que va canviar el guió de l’enfrontament, la del penal. Dins de l’àrea, en una acció que no semblava suposar massa perill, va rebre una trepitjada tan clara com involuntària de Marcos Alonso i Mateu Lahoz va decretar pena màxima. I el penal, que va transformar el mateix Joselu, que ja suma 8 gols a la lliga, va encendre tothom a l’estadi. Absolutament tothom: els jugadors blaugrana, banqueta inclosa, que van protestar la infracció assenyalada; els blanc-i-blaus, que ho van celebrar; el públic culer, enfadat; i  Mateu Lahoz. Sobretot Mateu Lahoz es va encendre.

El xou de l’àrbitre

El col·legiat, que no deixa mai ningú indiferent i que venia del mundial després de xiular l’Argentina-Països Baixos de quarts de final en què va ser criticadíssim i que el va enviar cap a casa, va agafar les regnes i el joc va començar a girar al seu voltant. Ja abans havia fet les seves típiques aturades, per anar a la banqueta a parlar amb els entrenadors –una d’elles amb petó i abraçada a Xavi–, però des de l’empat perico, que quedaven 20 minuts, va perdre els papers. Les targetes van començar a caure-li de la butxaca –una vegada de fet li van caure literalment–, cap als dos bàndols, va expulsat Jordi Alba (78’) i Vinicius Souza (80’), també Cabrera, però el VAR li va fer rectificar. Va parar el joc constantment per xerrar amb tothom, va xiular faltes que ningú havia vist... i va treure de polleguera tothom. Un espectacle que va eclipsar un final de partit en què el Barça va collar, però en què Álvaro Fernández, sobri i encertat, es va imposar.

Repartiment de punts doncs el dia de cap d’any entre els catalans; el Barça és colider empatat a punts amb el Real Madrid i l’Espanyol queda un punt per sobre de la zona de descens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)