Girona

Una família multiplicada

En l’últim any del Girona a segona A, deu jugadors nous s’han afegit als 121 futbolistes que ja havien defensat, poc o molt, els colors blanc-i-vermells en els vuit primers cursos a plata

Hi ha catorze jugadors, sis dels quals són gironins, que han superat el centenar de partits jugats, entre lliga i ‘play-off’

Per disputar els 388 partits a segona A en nou temporades (378 de lliga regular i 10 de play-off) els deu entrenadors que ha tingut el Girona han fet servir 131 futbolistes. En el curs de l’ascens, la família s’ha vist incrementada amb deu cares noves (Portu, Juanpe, Bounou, Román, Longo, Mojica, Marí, Saúl, Cámara i Marc Carbó). La següent llista ja serà a primera perquè l’etapa a plata s’ha acabat. I això ja són paraules majors.

Ja se sabia que Miguel Ángel González, Migue, era intocable al capdamunt de la classificació històrica de partits a segona A amb la samarreta del Girona. L’autor del gol que va valer l’ascens (l’1-0 contra el Ceuta) i, per tant, l’ingrés del club de Montilivi a la Lliga de Futbol Professional ha estat, de llarg, el jugador més utilitzat. És l’únic que ha superat els 200 partits (215). Són 47 duels més que el segon de la llista, Jandro, que no n’hauria fet prou per enxampar-lo ni jugant tota una temporada sense perdre’s ni un partit.

Jandro Castro tampoc ha vist perillar el segon lloc del podi (168 partits) ni Jose el tercer (160) perquè el seu més immediat perseguidor, Albert Dorca (152), ja fa unes quantes temporades que va canviar d’aires. I els únics futbolistes que aspiraven a superar-los, o bé no han tingut continuïtat (Felipe Sanchón) o bé les lesions els han frenat l’escalada (Richy Álvarez). El davanter ha acabat jugant només quatre partits en tota la lliga i el central, amb uns problemes al genoll que han precipitat la seva retirada, només un. Qui venia absolutament llançat des de darrere era Pere Pons, però es quedarà setè del rànquing amb els mateixos partits que el porter Becerra (138).

Només hi ha catorze jugadors en el selecte club dels 100 partits. I aquest any només hi ha arribat Àlex Granell (ha acabat el curs amb 115), perquè la resta ja hi eren (Pere Pons va complir els 100 el dia que el Girona va perdre la possibilitat de pujar a primera contra l’Osasuna a Montilivi). S’ha quedat a les portes de ser centenari Aday (97), com en el seu dia s’hi va quedar David Garcia (99).

Del top 14, només Matamala i Moha han penjat les botes, i ara s’hi afegirà Richy per causa de força major. Migue continua en actiu a segona A (Cadis), i Jandro ho fa a tercera divisió (Olímpic de Xàtiva), tot i que està a punt de pujar a segona B. Jose (Olot) acaba de celebrar un ascens a segona B i Dorca (Elx) ha viscut l’altra cara de la moneda amb el descens a la tercera categoria del futbol estatal després de la caiguda en picat dels il·licitans. Isaac Becerra es va enrolar l’any passat en el Valladolid; Marcos Tébar ha jugat amb el Reus i Juanlu Hens s’ha quedat a prop del retorn a segona A amb el Cartagena.

26 gironins

Només un 20% dels futbolistes que han jugat amb el Girona a segona A són nascuts a la demarcació, tot i que, dels 14 que estan en el club dels 100 partits, n’hi ha sis que són de casa (Jose, Dorca, Eloi, Matamala, Pere Pons i Granell). N’hi ha quatre més entre els 35 futbolistes més utilitzats en aquest periple de nou anys a plata: Chechu és el 18è; Coris, el 29è; Serra, el 31è i Juncà, el 34è.

Pel que fa als estrangers, la nòmina ha crescut força aquesta temporada amb els debuts de Bounou (Marroc), Longo (Itàlia) i Mojica (Colòmbia). La seva participació ha elevat a disset el nombre de jugadors estrangers i a onze les nacionalitats diferents, perquè s’hi han afegit la italiana i la colombiana (el Girona ja havia tingut un marroquí, Moha). Els altres forans que ha tingut el club han estat Rafa Ponzo (Veneçuela), Javi Acuña (Paraguai), Florian Lejeune (França), Ranko Despotovic i Dejan Lekic (Sèrbia), Ibusuki Hiroshi (Japó), Ritxie Kitoko (República del Congo), Yago Fernández i Agostinho Cá (Portugal), i José Luis Acciari, Matías Ballini, Brian Sarmiento i Javier Almirón (Argentina).

Deu jugadors inèdits

Els 131 futbolistes haurien pogut ser uns quants més, però n’hi ha hagut una desena que s’han hagut de conformar a entrenar però no pas a tenir protagonisme sobre la gespa.

La meitat d’aquests jugadors són porters. En la temporada 2009/10, David Pociello va estar per darrere de Dani Mallo i d’Albert Jorquera i no va poder tenir ni una sola oportunitat. Exactament el mateix li va passar a Albert Quintanas la temporada 2010/11, el tercer porter rere Mallo i Santamaría (com a mínim, el porter, desvinculat ara de l’Olot, va poder jugar aquell curs amb el filial). Andrés Díez també es va trobar en aquesta situació durant dues temporades en què va acabar jugant amb el Girona B i en què la porteria del primer equip era territori únic d’Isaac Becerra.

De fet, la titularitat de Becerra va deixar sense ni un sol minut dos segons porters: Germán Parreño (2014/15) i David Oliveros (2015/16) no van poder debutar perquè el porter titular va acaparar tots els minuts.

Els altres jugadors que no van poder disputar ni un sol minut amb el Girona van ser dos Emmanuel, Biancucchi (2010/11) i Omgba (2011/12), Marcelo Djalo i Chidibière Nwakali (2015/16) i Angeliño Tassone (2016/17).

El cas de Biancucchi, el seu fitxatge va anar acompanyat d’un rebombori espectacular pel fet de ser el cosí de Leo Messi. Va aterrar al límit del tancament del mercat d’hivern i va entrenar-se a les ordres d’Agné, però mai va tenir els papers en regla i va acabar marxant a final de curs fent molta menys fressa que quan va arribar. Omgba va ser un dels reforços del mercat d’hivern més prolífic amb Barrera a la direcció esportiva, però tampoc va estar mai a punt burocràticament per debutar.

Diferents van ser els casos de Djalo i Nwakali. Els dos jugadors van estar a disposició de Machín el curs 2015/16. Djalo, ara al Lugo, va arribar cedit per la Juve, però va tenir al davant cinc centrals que li van barrar el pas. Nwakali va arribar al mercat d’hivern cedit pel City, però Machín no el va veure mai prou a punt per donar-li l’alternativa. Aquest any també s’ha quedat sense minuts Angeliño, que va arribar al desembre (com Maffeo), però que va demanar un canvi d’aires en veure que no jugava i al gener ja s’havia incorporat al Mallorca.

MIGUE, BICENTENARI

El central, autor del gol de l’ascens a 2a A, és també el jugador amb més partits (215)

ELS ESTRANGERS

El Girona ha alineat disset futbolistes d’onze nacionalitats diferents

ELS GIRONINS

Dels 131 jugadors que han disputat partits a plata, 26 són futbolistes de la demarcació

EL PODI

Felipe (147) hi aspirava, però no ha pogut atrapar Jandro (168) ni Jose (160)

AMB ZERO MINUTS

Deu jugadors, cinc dels quals són porters, eren a la plantilla però no van debutar

ELS QUE MENYS

32 jugadors han disputat menys de deu partits i, d’aquests, 14 n’han jugat un o dos
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)