Girona

futbol

girona

El millor encara ha d'arribar

Tancada la primera volta amb rècord de punts, el Girona busca ara el premi gros, que és conservar la plaça d'ascens directe a primera, on hi està instal·lat des de fa vuit jornades

En sis de les vuit temporades a segona A, els gironins han fet millors números en la segona volta, cosa que seria sinònim d'èxit

Situat des de fa vuit jornades en zona d'ascens directe, el Girona té al seu davant el repte més complicat de tots: conservar aquesta privilegiada posició fins a la jornada 42. De moment, la té garantida una jornada més passi el que passi el cap de setmana –els quatre punts d'avantatge respecte al Getafe són un marge de seguretat–, però els de Pablo Machín tot just han arribat a l'equador del campionat i els queda encara un llarg camí per recórrer.

L'equip ha tancat la primera volta amb una nota excel·lent i uns registres mai vistos, superant el llistó dels 38 punts dels cursos 2012/13 i 2014/15 que semblaven inabastables. Els gironins estan a dalt de tot en totes les classificacions (de local, de visitant, de gols marcats, de gols encaixats...) menys en la de màxims artillers, amb el pitxitxi, Samuele Longo (7 dianes) ubicat en la desena posició. El pastís dels gols està repartit entre deu jugadors i l'aportació dels migcampistes (19 gols entre Borja García, Rubén Alcaraz, Portu, Pere Pons i Àlex Granell) és essencial.

La segona volta

Mirant els vuit anys anteriors, la conclusió és que el Girona és equip de segones voltes. Quasi sempre ha sumat més punts entre les jornades 22 i 42 que no pas entre la 1 i la 21. Només hi ha dues excepcions: el curs del debut (l'equip dirigit aleshores per Raül Agné va aprofitar la inèrcia de l'ascens i va fer tres quartes parts de la feina abans de mitja lliga) i l'exercici 2012/13 (amb Rubi a la banqueta, els 38 punts de l'equador van servir per encarrilar el que va acabar sent la primera classificació per al play-off d'ascens).

Si el Girona calca tan sols la productivitat de la primera volta s'enfilarà fins als 78 punts i difícilment se li escaparà l'anhelat ascens a primera divisió. És cert que es va quedar sense premi la temporada dels 82 punts, però va ser un curs excepcional. Mai cap equip s'ha quedat sense premi amb una puntuació tan alta. De fet, la temporada següent, la 2013/14, l'Eibar va quedar campió amb 71 punts i el Deportivo va ascendir directament amb 69.

La millor segona volta que ha protagonitzat el Girona a segona A són els 44 punts de fa dues temporades, seguida dels 41 de la passada campanya. Es dona la circumstància que en la plantilla actual hi ha un gran nombre de jugadors que ja saben el que és donar el millor de si mateixos en la segona part del campionat. En la passada lliga, el Girona va arribar a meitat de curs amb 25 punts (14 menys que els actuals) i en la segona volta en va fer 16 més que en les 21 primeres jornades, la qual cosa li va valer la classificació per a la fase d'ascens, la tercera en els últims quatre anys.

La maledicció del segon

El Girona té al davant la possibilitat de trencar l'estadística que diu que el segon classificat a meitat de curs gairebé mai acaba assolint l'ascens directe. Des que es va instaurar el sistema de competició actual –temporada 2010/11, ja que fins a la 2009/10 hi havia tres places d'ascens directe–, només el Betis (segon a mig camí de la campanya 2014/15) va pujar directament, i a més com a campió. La resta de segons classificats a meitat de campionat es van haver de conformar amb jugar la fase d'ascens. Van ser els casos del Celta 2010/11 (6è lloc al final de lliga), del Valladolid 2011/12 (3r), del Girona 2012/13 (4t), de l'Sporting 2013/14 (5è) i del Còrdova 2015/16 (5è). Per al Girona, amb tres fases d'ascens perdudes els quatre últims anys, la fase d'ascens –té nou punts de coixí– seria ara mateix un premi molt menor.

LES REACCIONS

39 punts són molts i el ritme és d'ascens, evidentment. L'objectiu és ser a dalt i ens exigim anar guanyant partits
Aday Benítez
El club creix i la ciutat té il·lusió. Hem de tocar de peus a terra i continuar aquest camí
Fran Sandaza
Fer 39 punts és una bestiesa. L'equip és prou madur per estar lluitant pels llocs d'ascens, però queda mitja lliga
Àlex Granell
La primera volta és molt bona, però queda tot un món. Si continuem així crec que podem fer coses molt maques
Pere Pons
Ara tenim marge, però hem d'anar pas a pas perquè queda molt. Si volem assolir l'objectiu, hem de mantenir el ritme
Rubén Alcaraz
Són molts punts. El més important és estar ben situat per a la segona volta, que sempre és complicada
Cifu

39 punts, el sostre a 2a A

Tot i que el començament va ser irregular i en les onze primeres jornades el Girona havia acumulat 14 punts, l'acceleració en la segona part de la primera volta ha permès a l'equip de Pablo Machín arribar a mitja lliga amb 39 punts (14 punts dels primers 33, i 25 punts dels següents 30 en joc). És la xifra més alta d'una primera volta des que l'equip va arribar a segona A, l'estiu del 2008.

14 punts, segon millor a fora

Les tres primeres visites van ser ben poc lluïdes (un empat al límit al Pizjuán i derrotes al José Zorrilla i a l'Iberostar Estadi), però el Girona va anar recuperant la condició d'equip productiu a fora que l'ha caracteritzat sempre amb Machín. L'equip ha tancat la primera volta amb quatre triomfs a fora –tres de les últimes quatre visites– i, amb 14 punts de 30 (com el Reus), només el supera el líder (20 de 33).

25 punts, segon millor local

El 2-0 contra el Còrdova va ser la quarta victòria seguida del Girona a Montilivi. El conjunt blanc-i-vermell, que ja va tancar l'any 2016 sense perdre en la lliga regular a casa –l'única derrota va ser contra l'Osasuna, en el partit definitiu de la lluita per l'ascens a primera–, ha assegurat 25 dels 33 punts en joc durant la primera volta al seu estadi. És el segon millor local, només superat pel Llevant (26 punts de 30).

0 derrotes a Montilivi

Ara fa un any, i malgrat encadenar la segona victòria a Montilivi (1-0 contra el Valladolid i 4-0 contra la Ponferradina), l'equip arribava a mitja lliga pagant el peatge d'un balanç pobre com a local (13 punts de 33) i havent perdut quatre dels onze partits a casa. Ara, la situació és ben diferent, amb 25 punts i sense haver hagut de lamentar cap derrota a casa. El Llevant i el Tenerife tampoc han perdut davant la seva afició.

4 punts de marge, com mai

Pressionat en setmanes anteriors pel Getafe, el Girona va viure una última jornada de la primera volta rodona i avantatja de quatre punts els madrilenys. Els quatre punts de marge en la zona d'ascens directe són l'avantatge més alt no només d'aquest curs, sinó des de l'arribada a segona A. En la temporada 2012/13 (9 jornades en zona d'ascens directe) i en la 2014/15 (20 jornades), el marge no va ser mai de quatre punts.

35 gols, els més inspirats

El Girona fa temps que té pensat aprofitar el mercat d'hivern per incorporar un altre davanter, però ha tancat la primera volta com el màxim golejador de tota la categoria. I amb diferència, perquè no hi ha cap equip que s'acosti als 35 gols dels blanc-i-vermells. Al darrere, hi ha el Llevant, el Cadis, el Lugo i l'Elx, amb 30 gols. Fa deu jornades que l'equip veu porteria, i en les últimes tres n'han caigut vuit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)