Futbol

Segona divisió A

Si així també es guanya...

El Girona encadena el setè triomf a Montilivi i suma tres punts vitals en un duel molt complicat en què els de Machín van estar lluny de la seva millor versió

El central va fer l'1-0 (88') quan l'empat semblava un mal menor després del notable partit que va fer el Mallorca

GIRONA 1 MALLORCA 0

GIRONA:René; Kiko Olivas, Alcalá, Juanpe; Coris (Mojica 77'), Rubén Alcaraz, Granell, Aday; Borja García (Longo 62'), Portu (Eloi 82'); i Sandaza. MALLORCA:Cabrero; Campabadal, Raillo, Héctor Yuste, Angeliño; Sasa, Juan Domínguez (Saúl García 91'); Moutinho (Lekic 76'), Culio, Pol Roigé (Brandon 62'); i Lago Junior. GOLS:1-0 (88') Juanpe.ÀRBITRE:Díaz de Mera, del col·legi castellanomanxec.T.G.: als locals Sandaza (30) i Eloi (89'), i als visitants Sasa (50'), Lago Junior (89').T.V.: per doble amonestació a Culio (35' i 85'), del Mallorca.PÚBLIC:5.773 espectadors a Montilivi.

Si en tardes grises com la d'ahir el Girona és capaç de sumar els tres punts, això pinta a meravella. En altres circumstàncies, el discret tirant a dolent partit dels locals hauria estat penalitzat amb un empat o qui sap si una derrota, però sembla que els de Pablo Machín estan davant la seva gran temporada. Va ser el setè triomf seguit a Montilivi, que aviat està dit però que no havia passat mai en nou anys a segona A. I, per la manera com es va produir –un cop de cap salvador de Juanpe quan el partit tocava a la fi–, l'1-0 va ser una injecció d'adrenalina tan gran per al Girona com una puntada on més mal fa per als seus grans perseguidors, el Getafe i el Cadis, que precisament seran els dos propers equips que visitaran la fortalesa de Montilivi. De moment, el Girona s'ha despertat avui amb vuit punts més que el tercer classificat, que ara és el Tenerife.

El Mallorca, molt millor

Era de lògica que Machín no se la jugaria amb dos puntes. Primer, perquè el Girona se sent especialment a gust amb Borja García i Portu fent d'enllaç amb el davanter. Però sobretot perquè ahir calia més que mai compensar la baixa al mig del camp del gran motor d'aquest equip, Pere Pons. Machín hi va situar Rubén Alcaraz, però no va ser el mateix. No pas perquè el barceloní no estigués a l'altura, sinó perquè el de Sant Martí Vell és poc més que indispensable. I perquè el Mallorca també jugava. I els balears, sòlids i alhora ambiciosos com pocs equips que han trepitjat Montilivi, van agafar sense manies el timó del partit i van tenir el control absolut.

Ofensivament, el Girona no va existir. Ni Borja García ni Portu van entrar en joc. Tampoc Sandaza, que a la mitja hora es va guanyar una targeta per haver protestat, més per desesperació que per cap altra cosa. Coris va fer un parell d'eslàloms marca de la casa i Aday, alguna internada per l'esquerra. Però això va ser tot el bagatge en atac dels locals, molt i molt lluny de ser aquell equip dominador i demolidor.

I el Mallorca, que d'urgències en tenia un grapat –l'equip de Javier Olaizola no aconsegueix sortir de les brases–, va anar per feina i no va sorprendre el Girona de miracle. Abans del minut 10 ja havia tingut dues grans ocasions (la de Juan Domínguez, clamorosa). Els visitants van omplir molt millor el camp, van mossegar cada vegada que el Girona intentava fer arribar la pilota als seus mitjapuntes i no van perdre mai de vista la porteria de René. Si els locals van estar espessos en atac en part també va ser perquè des de darrere van jugar ben poques pilotes: tips de veure el rival massa a prop de l'àrea de René, els de Machín van abusar dels rebutjos i del joc directe, la majoria de vegades sense sentit ni direcció. El Mallorca va continuar insistint i col·leccionant oportunitats. El 0-0 en el descans era la millor notícia per al Girona, que hi hauria pogut arribar amb un 0-1 o un 0-2.

El bloqueig i l'estratègia

Era difícil que el Girona no millorés. Havia generat poc i concedit molt en els primers 45 minuts. El pas endavant hi va ser, però només en l'aspecte de contenció: els de Machín van equilibrar el partit a la zona ampla i, almenys, van evitar que el Mallorca fes i desfés com en el primer acte. Els balears ja no van trobar el camí de l'àrea rival amb tanta facilitat com en la primera part, malgrat que Olaizola sempre va mirar endavant amb els canvis: primer Brandon i després Lekic.

En atac, el Girona no va millorar, però Machín va tardar més d'una hora a moure la banqueta. Potser fins i tot massa després de veure que ni Borja García ni Portu tenien precisament el seu millor dia. Els canvis no van capgirar el partit, però van donar més consistència al Girona. El tècnic va sacrificar els dos mitjapuntes per fer entrar un davanter (Longo) i un migcampista (Eloi). I entremig va fer un canvi que tampoc no hauria passat res si l'hagués fet 20 minuts abans (Mojica va sortir per Coris i Aday va passar a la dreta). El Girona va acabar inclinant el camp, però molt lleugerament.

El bloqueig es va solucionar amb l'estratègia. El passet endavant que van fer els locals amb els canvis va generar accions a pilota parada. Quan no hi ha lucidesa en l'atac estàtic, les faltes i els córners poden ser un bon desbrossador. I així va ser. L'esquerra de Granell i el cap de Juanpe van ser decisius. No pas a la primera (Cabrero es va lluir en la rematada del central, 84'). Però sí a la segona (el porter va recollir de les xarxes el segon cop de cap del canari, imperial per alt, 88'). Feia pocs minuts que el Mallorca jugava amb deu perquè a Culio se li va parar el comptador i va veure la segona groga.

Amb l'1-0 i Montilivi encès, era el moment que no passés res. I el Girona va tirar d'ofici, liderat per un Eloi que va fer uns minuts impagables tot i que també es va jugar l'expulsió. I malgrat que l'àrbitre va allargar fins al minut 95, els locals van gestionar molt bé un gol que va donar tres puntassos que acosten més l'equip al gran objectiu.

MINUT A MINUT:

8' Pol Roigé rep una passada interior, guanya la línia de fons i la seva passada mil·limètrica a l'àrea petita la remata a fora Juan Domínguez quan tenia tota la porteria per a ell i el gol semblava inevitable..

9' Lago Junior s'escapa per la dreta i la seva rematada, tot i que semblava tova, la salva René amb la punta dels dits. La pilota acaba en córner després de tocar la part superior del travesser..

20' Eslàlom marca de la casa de Coris, que se'n va primer d'Angeliño i tot seguit de dos rivals més i guanya la línia de fons, però la seva centrada enrere a dins l'àrea la refusa la defensa visitant.

25' Pilota filtrada per a Lago Junior, que no aprofita la sortida precipitada de René i la seva rematada es perd un pam per damunt del travesser.

29' Borja García habilita Alcalá amb una gran passada a dins l'àrea, però el central s'acaba fent un embolic i desaprofita una gran ocasió de gol.

40' Una acció d'atac del Mallorca acaba amb un refús en curt de la defensa local i Juan Domínguez es troba amb una pilota solta a la frontal que no sap endreçar a la porteria de René. La rematada del migcampista visitant surt fora per poc..

42' Aday aprofita una relliscada d'un rival per iniciar des del mig del camp una llarga condució que acaba amb un xut des de la frontal de l'àrea a les mans de Cabrero després que la pilota rebotés en un defensa del Mallorca.

44' Culio se'n va per la banda esquerra de Coris, connecta a dins l'àrea amb Lago Junior i l'intent de rosca del davanter visitant buscant el pal llarg és tapat per Kiko Olivas, que envia la pilota a córner..

46' La segona part arrenca amb un xut molt desviat amb la cama esquerra de Sasa 20 segons després de la represa..

49' L'àrbitre perdona la segona groga a Culio per haver agafat la pilota amb les mans. La falta, tot i que era directa, l'executa Granell en curt per a Alcalá, que remata dur però desviat amb la dreta..

55' Alcalá força un córner absurd. El Mallorca l'executa i el rebuig en curt de la defensa local l'enxampa Pol Roigé amb una volea que René atrapa damunt la mateixa línia de gol..

57' Portu i Granell intenten dues rematades a dins l'àrea, però les dues vegades es troben amb un núvol de cames dels jugadors visitants.

65' Lago Junior s'associa amb Brandon, que es regira a dins l'àrea però per sort per al Girona no pot connectar bé la rematada i la pilota acaba a les mans de René.

68' Granell penja una pilota que Cabrero acaba atrapant en dos temps i amb moltes dificultats després de la pressió de Sandaza i Portu.

76' Passada llarga de Granell per a la cursa de Longo, que intenta la rematada des de la frontal però la pilota s'estavella en la cuixa de Raillo, que havia aguantat bé la cursa a l'italià..

79' Culio cargola una pilota amb l'esquerra que ningú no remata i acaba a les mans de René, ben col·locat.

83' Eloi habilita Mojica i la centrada del colombià, perillosíssima, l'envia a córner Angeliño per evitar mals majors..

84' Granell executa el servei de cantonada i la rematada neta de cap de Juanpe la salva Cabrero amb els dits i torna a enviar la pilota a córner..

88' 1-0. Córner que cargola Àlex Granell i rematada de cap inapel·lable de Juanpe, que s'aixeca més que ningú, a les xarxes.

CONTROL VISITANT

Sense Pere Pons, el mig del camp del Girona va patir i va anar a remolc del rival

LA PRIMERA PART

En atac, els locals van estar lligats de mans i peus i gairebé no van fer ni pessigolles

0-0, I GRÀCIES

Els balears van tenir ocasions força clares per arribar al descans amb avantatge

EL SEGON ACTE

El Girona no va trobar la clau per fer mal, però almenys va equilibrar el duel

ELS MITJAPUNTES

Borja i Portu van ser sacrificats per donar entrada a un punta (Longo) i un mig (Eloi)

L'ESTRATÈGIA, CLAU

Amb l'atac estàtic bloquejat, la solució va arribar des del córner, on Juanpe va excel·lir

LA GESTIÓ DE L'1-0

Tot i els 5 minuts d'afegit, el Girona va tirar d'ofici i ja no va passar res després del gol