Girona

futbol

girona

El City ultima la compra

El City Football Group, a través de Pere Guardiola, està tancant el procés de compra del 100% de les accions de TVSE Futbol, que representen un total del 80% de la SAE del Girona

El futur nou propietari del club de Montilivi, amb molt més múscul financer que la societat francesa, ja tenia parlat amb els actuals propietaris agafar les regnes de l’entitat en el cas que l’equip de Machín pugés a primera divisió

El City Football Group està enllestint el procés de compra d’una gran part del Girona FC SAE, operació que, quan es culmini, convertirà el grup que té com a joia de la corona el Manchester City en el nou propietari del club de Montilivi. Pere Guardiola –el germà de l’actual tècnic de l’equip citizen ja va ser clau en l’anterior venda a TVSE Futbol de les accions d’UE Girona que controlava Josep Delgado– està liderant aquesta nova negociació mitjançant la qual el City Football Group aconseguirà el control del 80% del Girona FC SAE, que és el percentatge que té la societat francesa que té com a caps visibles Jean-Louis Dutaret i Samir Boudjemaa, els quals només van aparèixer una vegada per Girona (el 29 de juny de fa dos anys). La resta de les accions són propietat de Josep Delgado (es va quedar amb un 18%) i els petits accionistes (es reparteixen un testimonial 2%). El City està negociant adquirir les accions de l’empresari sarrianenc, que està empresonat a Polònia.

Quan l’operació s’enllesteixi –s’hauria de fer oficial en pocs dies–, el Girona estarà sota control absolut del City Football Grup, que a la vegada és propietat de l’imperi del xeic Mansour bin Zayed al Nahyan, que controla el grup inversor Abu Dhabi United Group. Pere Guardiola entrarà personalment en l’accionariat, però encara no està decidit quin percentatge tindrà del Girona. Sí que serà un personatge cabdal i amb molt de pes en l’estructura del club blanc-i-vermell.

Múscul financer

Quan TVSE Futbol, societat que penjava de TV Sport Evens, va assumir l’estiu del 2015 el control del Girona ho va fer amb l’objectiu d’estabilitzar el club de Montilivi –acabava d’entrar en concurs de creditors– i d’intentar impulsar-lo esportivament. Després de la intermediació en la compravenda, Guardiola va assumir el paper de consultor extern del Girona i va obrir les portes a la col·laboració amb grans clubs perquè a Montilivi es poguessin nodrir de cessions de pes. El gran exponent de tot plegat ha acabat sent el Manchester City, amb quatre jugadors a préstec el primer any (Maffeo, Lejeune, Sobrino i Nwakali) i tres el segon (Pablo Marí, Angeliño i novament Maffeo).

Aleshores, però, ja es va establir una mena de pacte que, en el cas que el Girona assolís l’ascens a primera divisió, l’acostament del City es faria molt més visible del que ho ha estat els últims dos anys només amb les cessions. De fet, l’ascens a primera comporta unes obligacions econòmiques difícils d’assolir per part de TVSE Futbol en un moment en què les despeses es multiplicaran de manera exponencial. La societat francesa no té tampoc l’indubtable coneixement futbolístic que sí que té el City per engegar un projecte ambiciós a primera divisió.

Inversió molt alta

Un dels efectes col·laterals de l’ascens és que la despesa prevista per al Girona quan va entrar en el concurs de creditors s’incrementarà en un 40%, ja que la quitança queda sense efecte mentre el club es quedi a primera divisió (els creditors, doncs, passaran a cobrar el deute de manera íntegra i no pas el 60%). Evidentment, no és l’única partida que s’incrementarà. N’hi ha que es multiplicaran per dos i fins i tot per tres (les nòmines dels jugadors de la temporada passada). N’hi ha d’altres que s’hauran d’assumir tant sí com no amb les condicions de primera divisió (les rescissions de contracte). I n’hi ha que, senzillament, es dispararan: els nous contractes (és fàcil que arribin jugadors amb nòmines superiors al milió d’euros) i possiblement alguna compra d’algun futbolista que impliqui pagar un traspàs amb uns quants zeros al darrere. Tot això, sense oblidar que els nous propietaris tenen entre cella i cella la construcció de la futura ciutat esportiva, instal·lació que en dues o tres temporades (encara no hi ha els terrenys, tot i que el radar de cerca continua del tot activat) ha de ser una realitat.

Tot i que la pluja de milions de les televisions serà considerable, el Girona estarà a la cua dels equips de primera divisió pel marge salarial, i TVSE Futbol estaria limitada en la confecció de la plantilla. El City, en canvi, es pot permetre fer cessions i assumir operacions que el Girona per si sol no podria fer de cap de les maneres sense passar la línia econòmica que li marqui la LFP. A més, la intenció dels nous propietaris és fer una plantilla tan competitiva com sigui possible per no passar ensurts i consolidar-se –fent fressa?– en la màxima categoria.

EL PASTÍS D’ACCIONS

D’aquest 80%, s’haurà de veure quin percentatge es queda el City i quin Guardiola

INVERSIÓ GEGANT

Les despeses es multiplicaran exponencialment, i TVSE no té la capacitat del City

FINS AL 98%?

S’està negociant també la compra del 18% que es va quedar Delgado, l’antic propietari

OBJECTIUS

La plantilla serà molt cara, però també es té al cap la construcció de la ciutat esportiva

CONCURS MÉS CAR

Amb l’ascens, també desapareix la quitança del 40% del concurs de creditors

DOS ANYS DESPRÉS

El 29 de juny del 2015 hi va haver l’única aparició de Dutaret i Boudjemaa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)