Barça B

futbol

barça b

El nen dels 140 gols

Choco Lozano, nou davanter del Barça, és la gran esperança nacional del futbol hondureny

Als tretze anys meravellava per la seva capacitat golejadora, amb quinze va debutar a primera i només la resistència de l’Olimpia, el seu exequip, no li ha permès consolidar-se a Europa

A Anthony Rubén Lozano (Yoro, 1993) no li podia passar res millor que el seu cosí el portés aquell dia a veure’l jugar. Gustavo Piota jugava a l’institut Don Bosco de San Pedro Sula, un municipi al nord-oest d’Hondures, i allà va presentar el Choco Lozano, amb 13 anys, al gran entrenador de futbol en categories inferiors, Charly Zúñiga. “Jo ja el tenia vist de quan jugava al Marathon en categories de formació, així que quan va venir li vaig demanar si volia jugar amb nosaltres”, recorda a aquest diari Zúñiga, entrenador de Don Bosco i del Platense, a la tercera divisió hondurenya. A les mans de Zúñiga Lozano va començar la carrera clàssica del nen prodigi, amb gols a cabassos –fins a 140 en una temporada– que ha desembocat en el que qualsevol nen centreamericà somia quan té la pilota als peus: jugar a Europa i amb el Barça. Amb 24 anys, al Choco Lozano li arriba l’oportunitat de posar-se la samarreta blaugrana, la del filial a segona divisió A, mentre el seu país mira amb lupa cadascuna de les seves evolucions.

Zúñiga era conscient que el jugador que li havia caigut del cel no era un qualsevol. “Vam intentar fer-lo jugar els màxims tornejos possibles, tant amb el Platense com amb el Don Bosco, i amb tretze o catorze anys jugava una mitjana de 60 o 65 partits a l’any marcant uns 140 gols per temporada. En el primer partit que va jugar amb nosaltres va marcar 17 gols”, rememora aquest prestigiós tècnic de categories inferiors a Hondures. “Amb catorze anys va debutar en les Ligas Mayores [la tercera categoria hondurenya] i l’any següent, amb 15, va fitxar per l’Olimpia, el club més potent del país.”

Salt a Europa

Aquell nen que estava cremant etapes amb una gran facilitat es va topar amb la realitat del futbol centreamericà i sud-americà, sempre avesat a treure partit econòmic de les seves figures. “Les proves que va fer amb el Tottenham amb 16 anys van ser molt profitoses i l’equip se’l volia quedar, però els dirigents de l’Olimpia no el van voler deixar marxar pel que li oferia l’equip anglès”, rememora Zúñiga que destaca la fortalesa psicològica del jugador: “Tot i que era la seva gran il·lusió, això no el va ensorrar i va continuar millorant. Ell sempre està centrat en el seu objectiu.” El València, en canvi, sí que va arribar a un principi d’acord per obtenir el jugador de 18 anys a canvi d’un milió i mig d’euros i després de dues temporades, la primera cedit a l’Alcoià i la segona amb el Mestalla, va tornar a l’Olimpia fins que va anar cedit al Tenerife a la segona divisió A. “És un futbolista que juga bé d’esquena, és ràpid, remata molt bé de cap. Ho té tot per triomfar i per acabar en un equip gran d’Europa”, admet Charly Zúñiga que quan mira una foto de Lozano posant amb la samarreta del Barça, ell encara veu el nen dels 140 gols.

3
gols
va marcar en la seva primera etapa en el futbol espanyol (un curs cedit a l’Alcoià, a segona A, i el segon, al Mestalla, a segona B).
42
gols
va marcar en la seva tornada a l’Olimpia, entre les temporades 2013/14 i 2014/15.
20
gols
amb el Tenerife en les dues últimes temporades a segona divisió A.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)