Girona

Un campió d’Europa en hores baixes

Alts i baixos. El Nottingham va viure els seus millors anys en la dècada dels setanta amb Brian Clough, però actualment juga a la Championship

El Nottingham Forest, fundat l’any 1865, és un dels clubs històrics del futbol anglès. El 1892 va participar en la primera edició de la First Division (nom de la lliga anglesa fins a la creació de la Premier League, l’any 1992). Des de llavors el club ha esdevingut una autèntica muntanya russa, capaç del millor, però també del pitjor. De viure algunes temporades a l’infern de la tercera divisió a la glòria més absoluta amb un títol de lliga i dues copes d’Europa consecutives.

Actualment, el Forest no viu el seu millor moment i milita en la segona divisió anglesa, la Championship. Però en la dècada dels setanta i a principis dels anys vuitanta va convertir-se en un dels grans. Si hi ha una figura clau que ajuda a entendre el seu creixement aquesta no és cap altra que l’entrenador Brian Clough.

Etapa daurada

El tècnic va arribar a mitjan temporada 1974/75 per reconduir la mala trajectòria de l’equip en la segona divisió i va aconseguir evitar el descens. Va continuar a la banqueta i, al costat del seu inseparable Peter Taylor, va confeccionar un bloc per pujar de categoria i, novament, va assolir al seu objectiu.

L’any del seu retorn a l’elit, el Nottingham va obtenir el títol de lliga amb set punts d’avantatge sobre el segon classificat, el Liverpool. Com a campió va disputar la copa d’Europa del curs 1977/78. Al llarg de la competició, el Forrest va superar el Liverpool, l’AEK Atenes, el Grasshopper, el Colònia i, contra tot pronòstic, va arribar a la final de Munic contra el Malmo. L’equip de Clough va guanyar per 1-0 i es va convertir, juntament amb el Madrid, en l’únic que ha estat capaç de guanyar-la en l’any del seu debut.

En la temporada següent, els anglesos tornen a participar en la màxima competició continental com a vigents vencedors. El vent bufa, de nou, al seu favor, i després de superar l’Ajax en unes dures semifinals, es va imposar per la mínima a l’Hamburg i es va proclamar novament campió d’Europa. El Nottingham és l’únic conjunt que te més copes d’Europa (2) que lligues del seu país (1) a les seves vitrines. Els seus millors jugadors només van triomfar vestint l’elàstica vermella del Forest i demostra la singularitat de l’equip dirigit per Clough.

De baixada

En la dècada dels vuitanta, el Forest va guanyar dues Carling Cups. La temporada 1992/93 l’equip va baixar a segona i el tècnic Brian Clough va deixar-ho després de divuit temporades,a la banqueta del City Ground. Va ser el començament d’uns anys complicats i durs en què el Nottingham Forrest va tornar a caure a l’abisme de la tercera divisió. La temporada 2008/09 va tornar a la Championship i, no pas sense patiment, ha aconseguit mantenir-la en aquests últims cursos.

BRIAN CLOUGH

El tècnic va agafar l’equip a segona i va convertir-lo en un dels grans

PALMARÈS

És l’únic club que té més copes d’Europa (2) que lligues del seu país (1)

CHAMPIONSHIP

El Nottingham milita en la segona divisió anglesa des del curs 2008/09
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)