Girona

L’Oldham, un vell guerrer

L’últim. El Girona visita avui l’Oldham Athletic (20 h) abans de tornar demà cap a casa. Els Latics han militat en la màxima categoria, però actualment competeixen en la Football League

Després de la derrota contra el Nottingham Forest, el Girona juga aquest vespre (20 h) al camp de l’Oldham Athletic, que competeix en la tercera categoria del futbol anglès. Aquest duel serà l’últim acte destacat de l’estada dels gironins, que demà ja se’n tornen cap a casa.

L’Oldham té els orígens a finals del segle XIX. El 1895 a les contrades de Manchester es va crear un equip de futbol, el Pine Villa FC. Quatre anys després, el 4 de juliol del 1899, l’entitat va canviar d’aparença i de denominació. El club es va traslladar a l’estadi de l’Oldham County i es va convertir en l’Oldham Athletic.

Acceleració i frenada

Els Latics, tal com se’ls coneix en el món del futbol anglès, van ser acceptats per participar en la Football League després dels seus èxits en les competicions regionals. Tres anys en la segona divisió i van aconseguir l’ascens a la màxima categoria del futbol anglès, la First Division. La jugada no els va sortir gens malament.

L’Oldham va completar uns primers cursos a gran rendiment. Després d’una quarta posició en la temporada 1913/14, l’equip va acabar el següent campionat a només un punt del primer classificat, l’Everton. Aquest mateix any va aconseguir classificar-se per a les semifinals de la FA Cup, en què va caure derrotat per la mínima pel futur campió, l’Aston Villa.

L’esclat de la I Guerra Mundial (1914-1918) va suposar un fre a les aspiracions de l’Oldham. Quan millor estava l’equip el campionat es va aturar. El retorn a la competició després de la fi del conflicte bèl·lic no va ser tan bo com s’esperava i van arribar uns temps complicats. El 1923 van perdre la màxima categoria i van tardar 68 anys a tornar a l’elit.

Els Latics van caure en una espiral contínua de descensos i van anar perdent categories fins a arribar a la quarta divisió del futbol anglès. Els de Manchester van passar molts dies amagats dins el futbol modest fins a tornar a veure la llum del futbol professional.

Revifalla

La temporada 1973/74 va ser l’inici de la recuperació. L’Oldham Athletic va assolir el campionat de tercera divisió i va pujar a segona. El 1986/87 va tenir la primera oportunitat per agafar l’ascensor de la First Division, però va ser derrotat en la promoció d’ascens pel Leeds United. Els bons cursos van continuar i es van classificar per a la final de la FA Cup del 1990, precisament, contra el primer rival del Girona en la pretemporada, el Nottingham Forest. Els Latics no van poder aixecar el trofeu de campions i van caure derrotats per la mínima. L’entrenador rival, Brain Clough, va qualificar el resultat de l’enfrontament com a injust pels mèrits d’uns i altres.

En el curs següent, l’Oldham va aconseguir el seu objectiu somiat: tornar a la primera divisió anglesa. S’hi va estar tres anys, just en el període en què la competició va passar a denominar-se Premier League i, per tant, va ser-ne un dels clubs fundadors.

Durant aquest període, els Latics van arribar en dues ocasions a les semifinals de la FA Cup i van perdre en ambdues ocasions contra el Manchester United. El 1994, quan ja tenien la classificació per a la final a la butxaca, un gol en temps afegit del davanter Mark Hugues va privar-los del somni.

Molts aficionats del club anglès descriuen aquesta eliminació com l’inici del declivi de l’equip. El final de temporada va ser desastrós. Van encaixar set derrotes consecutives, que van suposar el descens a segona divisió.

El club va abaixar el rendiment i, malgrat els diferents intents d’empresaris per recuperar el seu estatus esportiu, els Latics no han tornat mai més a la màxima categoria del futbol anglès. Actualment militen en la Football League One (equivalent a la segona divisió B) al costat d’altres equips històrics com el Blackburn Rovers.

I GUERRA MUNDIAL

El conflicte bèl·lic va aturar l’ascens de l’equip després d’un segon lloc en la First Division

UNA MALA ÈPOCA

La derrota en les semifinals de la FA Cup del 1994 és l’inici d’una nova caiguda de l’equip
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)