2a divisió A

futbol

2a divisió a

A punt per a l’estrena

Els vint-i-dos equips han confeccionat unes plantilles àmplies per afrontar amb plenes garanties una temporada molt exigent

La competició arrencarà amb un munt d’aspirants a ocupar les dues places d’ascens directe i les de ‘play-off’ i amb quinze equips que tenen un passat comú en la màxima categoria del futbol estatal

El 4 de juny és una data històrica per al futbol català. El Girona va aconseguir, després de diversos intents, l’ascens a primera. L’equip amb més temporades consecutives (9) va dir adeu a la segona divisió. El Numància agafarà enguany el relleu dels gironins i es convertirà en el conjunt més veterà –hi és des del curs 2009/10– d’una divisió de plata que aixeca el teló divendres.

Des del mes d’agost fins al mes de juny, els vint-i-dos equips recorreran tota la geografia de l’Estat per completar una autèntica marató de partits. Al llarg de la competició, els conjunts disputaran 42 partits, o 46 si es classifiquen per a la fase d’ascens a primera divisió.

Tenir una plantilla llarga i versàtil és clau per afrontar la temporada. L’Alcorcón i el Granada han estat dos dels equips més actius en el mercat i han canviat, gairebé, tota la plantilla. Tot i que la majoria d’equips han optat per jugadors amb la carta de llibertat o amb la fórmula de la cessió, hi ha clubs que no han escatimat esforços econòmics en les noves incorporacions. L’Osasuna s’ha gastat 3 milions amb el central Aridane (Cadis) i el davanter Quique (Almeria); l’Sporting de Gijón ha fitxat Fede Barba (Empoli) per 1 milió d’euros, i el Còrdova ha incorporat Jaime Romero (Osasuna) i Jona (UCAM) per 500.000 euros cada un.

Però no només hi ha hagut canvis en la composició de les plantilles. Més de la meitat de les banquetes tindran aquesta temporada un nou inquilí. Dels tres equips catalans, només el tècnic del Barça B, Gerard López, segueix. El Nàstic ha confiat en Lluís Carreras i el Reus, en el debutant Aritz López Garai. Dels altres conjunts destaca l’arribada de Natxo González a Saragossa, la de Luis César a Valladolid, la de Josep Lluís Oltra a Granada i la de Paco Herrera a l’Sporting.

De candidats a ocupar les primeres posicions n’hi ha per triar i remenar. Els tres equips que arriben de primera, l’Osasuna, el Granada i l’Sporting, entren de ple en les travesses. Però també hi ha clubs històrics que fa anys que intenten tornar a la màxima categoria, com ara el Saragossa, el Valladolid i el Tenerife. Hi ha quinze equips que tenen un passat comú a primera i això demostra l’extrema dificultat de la categoria en els darrers anys. Després, la realitat és la que és i poden aparèixer convidats inesperats, com l’Osca, que sense tenir tant nom com altres va aconseguir el curs passat classificar-se per a la fase d’ascens.

El retorn, després de dos anys a segona B, del Barça B és una de les grans novetats del nou curs. Enguany hi haurà dos filials. El Sevilla Atlético acompanyarà els blaugrana. Des del curs 2013/14, amb el Barça B i el Madrid Castella, no coincidien dos filials en la divisió de plata.

Els tres catalans

El Nàstic, després d’obtenir la salvació pels pèls, es vol allunyar dels vells fantasmes i enceta un nou projecte amb Lluís Carreras. La columna vertebral formada per Xavi Molina, Sergio Tejera, Juan Múniz i Uche continua un any més, i han arribat jugadors interessants com Omar Perdomo, Álvaro Bustos, Maikel Mesa i el jove Sandro Toscano. La plantilla no està tancada i s’espera algun reforç més. Els tarragonins han transmès sensacions positives durant la pretemporada, però no volen fer volar coloms abans d’hora i toquen de peus a terra.

Per la seva part, el Reus afronta la seva revàlida en la categoria i ho fa amb nou tècnic. López Garai, fins ara jugador reusenc, agafa les regnes en substitució de Natxo González. En la seva estrena, els del Baix Camp van finalitzar en un meritori onzè lloc. Enguany, l’objectiu dels roig-i-negres és millorar aquesta posició. Tot i l’adeu de jugadors importants com Ramon Folch i Alberto Benito, els reusencs han mantingut el bloc i s’han reforçat amb futbolistes de projecció, com ara Borja Fernández (Celta B) i Carbonell (Barça B), i d’altres amb experiència, com Tito Ortiz (UCAM) i Roberto Santamaria (Mallorca), en espera d’alguna peça atacant més.

El darrer representant català és el Barça B. El filial blaugrana torna al seu escenari natural, ja que aquesta serà la 23a temporada en la categoria. El tècnic, Gerard López, encetarà el seu tercer any al capdavant de l’equip. El filial ha confeccionat una plantilla jove i renovada, formada per valors del planter com Palencia, Aleña, Cucurella, a més del retorn d’Ortolà, però també amb jugadors destacats –Ruiz de Galarreta (Numància) i Choco Lozano (Tenerife)– i promeses d’altres equips, com Cuenca (Alcorcón) i Trápaga (Vila-real). El filial espera fer un bon curs i consolidar-se en la divisió de plata.

REUS

En la revàlida, l’objectiu dels roig-i-negres és superar l’onzè lloc del curs passat

BARÇA B

El filial blaugrana torna a la categoria amb l’objectiu de consolidar-s’hi

NÀSTIC

Després d’una temporada amb ensurts, l’equip tarragoní toca de peus a terra
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)