Girona

futbol

Girona-Barça

La inauguració ja va ser de primera

El Barça va aplegar més de 20.000 espectadors a les graderies de l’estadi gironí el dia que es va estrenar, el 14 d’agost del 1970

La capacitat del recinte, ara municipal, s’ha reduït notablement en relació amb la que tenia fa 47 anys i, encara que demà s’ompli a vessar, hi haurà uns 7.000 aficionats menys que en el primer Girona-Barça a Montilivi

El Barça, que dissabte visitarà Montilivi, va ser el primer rival que va trepitjar l’estadi el dia que es va inaugurar ara fa 47 anys, el 14 d’agost del 1970. Aleshores, l’equip blaugrana ja era tota una atracció, com ho demostren els més de 20.000 espectadors que es van aplegar a Montilivi per veure l’estrena d’aquesta instal·lació. El bateig de Montilivi va ser espectacular, amb tres dies d’or: l’endemà del Girona-Barça es va celebrar la primera edició del torneig Costa Brava amb la participació del Borussia de Neunkirchen, el València, l’Espanyol i el San Lorenzo de Almagro.

Tot i que demà el ple serà absolut (13.500 espectadors), no s’arribarà al sostre d’assistència perquè Montilivi ha perdut capacitat respecte a quan es va inaugurar. El 1970 el camp tenia una capacitat que podia arribar a uns 25.000 espectadors si es posaven drets i ocupaven només un graó en les zones dels gols i de l’actual preferent (abans tribuna de sol). Només la tribuna coberta s’ha mantingut pràcticament igual –amb alguna remodelació, sobretot a la llotja– amb el pas dels anys.

Els 13.500 aficionats que ompliran demà l’estadi seran, pel cap baix, uns 7.000 més dels que s’hi van aplegar en la inauguració. També serà una xifra inferior a la que va reunir l’equip blaugrana en els dos trofeus Costa Brava, que es van celebrar el 1972 i el 1978, i a les visites del Real Madrid, que va disputar per Fires quatre vegades el torneig Immortal Girona a finals de la dècada dels 70 i principis de la dels 80.

Un partit per al record

També va ser un jugador del Barça (Bustillo) qui va marcar el primer gol de la història de Montilivi. El jugador blaugrana, que també va ser l’autor del 0-2, va aprofitar un embolic a dins de l’àrea després d’un córner per enviar la pilota a les xarxes amb un xut imparable. El primer gol del Girona a Montilivi va ser de Vivolas.

En la plantilla blaugrana d’aquella temporada militaven dos futbolistes nascuts a la demarcació: el gironí Pau Garcia Castany i el palafrugellenc Narcís Martí Filosia. El tècnic blaugrana era Victor Frederick Buckingham. El Barça va acabar segon la lliga 1970/71 i el campió (gràcies al goal-average) va ser el València.

El Girona, que jugava a tercera divisió, va quedar a les portes de pujar a segona. L’equip de Martín Vences va acabar segon rere el Mestalla i va perdre la fase d’ascens a la categoria de plata contra el Vila-real.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)