Girona-Barça

Primera divisió

Pedres a la pròpia teulada

Dos autogols, un d’Aday (17’) i un altre de Gorka Iraizoz (48’), ensorren les esperances del Girona de puntuar contra el Barça en un partit estrany i atípic

L’astre argentí va ser objecte d’un marcatge individual per part del futbolista del Girona, que va sortir amb l’única consigna de perseguir-lo allà on anés

GIRONA 0 BARÇA 3

GIRONA:Gorka Iraizoz; Ramalho, Bernardo, Juanpe; Maffeo (Marlos Moreno 79’), Pere Pons, Aday (Mojica 69’); Portu, Douglas Luiz; i Olunga (Kayode 60’). BARÇA:Ter Stegen; Sergi Roberto, Mascherano, Umtiti, Jordi Alba; Aleix Vidal (André Gomes 81’), Paulinho (Sergio Busquets, 66’), Rakitic, Iniesta (Denis Suárez 80’); Messi i Suárez. GOLS:0-1 (17’) Aday, en pròpia porteria. 0-2 (48’) Gorka Iraizoz, en pròpia porteria. 0-3 (69’) Luis Suárez.ÀRBITRE:Sánchez Martínez, del col·legi murcià.T.G.: als locals Maffeo (23’) i Aday (40’), Kayode (82’)T.V.: cap.PÚBLIC:13.315 espectadors a Montilivi.

Un 0-3 contra el Barça no ha d’estranyar a ningú ni ha de ser un resultat per posar-se les mans al cap, però en la previsible derrota d’ahir del Girona, els de Pablo Machín es van tirar més pedres a la seva pròpia teulada de les que ningú podia arribar a imaginar-se. D’entrada, el tècnic va sacrificar Maffeo per desactivar Messi. Si es posa només aquest marcatge en una balança, és possible que el català guanyés la partida a l’argentí, que no va marcar ni va gaudir sobre la gespa. És possible, fins i tot, que hi hagi més equips que en prenguin nota. Per anul·lar Déu, però, el Girona també va desvestir molts de sants. Va perdre la seva identitat i va ser un equip asimètric, amb una defensa que semblava més de quatre (Aday va ser més un lateral que un carriler) que no pas de tres. I amb el carril dret (les bandes són absolutament claus en aquest Girona) orfe, perquè Ramalho era més un lateral. El pitjor de tot, però, van ser que, fent molt poc en atac, el Barça es va trobar amb un 0-2 gràcies a dos gols del Girona, que fa més de 400 minuts que no marca a la porteria rival però que ahir se’n va fer dos a la seva. En el 0-1, Aday va enverinar un xut innocent de Jordi Alba (17’) i en el 0-2, Gorka Iraizoz va convertir en letal una centrada amb l’esperó d’Aleix Vidal que si no l’hagués tocat no anava cap a dins ni de conya.

Revolució

El pla de Machín per frenar el Barça va ser per revolucionar un onze com mai ho havia fet i sorprendre amb un marcatge home a home de Maffeo sobre Leo Messi, una situació vista molt poques vegades. Endevinar tot això s’hauria pogut pagar fàcilment a 3.000 euros per euro apostat sense que la casa d’apostes patís cap risc que algun il·luminat ho hagués clavat. Van ser set canvis respecte del Leganés, en totes les línies menys a la porteria. Els més sorprenents van ser la presència d’Aleix Garcia a la sala de màquines, Douglas Luiz una mica més avançat i Olunga de referència. Més previsibles, la presència de Ramalho (tot i que debutava, les lesions d’Alcalá i de Muniesa ja li donaven molts números), Bernardo, Aday i Portu. La mixta de Maffeo sobre Messi va fer que en comptes del 3-4-2-1 habitual, el dibuix s’assemblés amb un 4-2-2-1 (deu homes, perquè Maffeo només tenia ordres de perseguir Messi encara que fos al lavabo), i el Girona va ser un equip poc recognoscible. Després del 0-1 hi va haver cinc minuts d’efervescència en què va caldre que Ter Stegen intervingués per evitar l’1-1 en un xut de Douglas Luiz, molt intermitent i de vegades perdut. Tampoc no va trobar el seu lloc Olunga, un jugador d’àrea que necessita que el Girona domini i assorteixi pilotes, cosa que no va ser el cas d’ahir.

Un segon cop baix

Al descans, tot estava encara en l’aire. No és que el Girona tingués el partit on volia, però si era capaç de mantenir el 0-1 fins més enllà del minut 80 podia tenir possibilitats. A més, el Barça estava lluny de la seva millor versió i tenia problemes per generar perill. Tampoc li va caldre, perquè prou vegades que es va disparar al peu el Girona. El 0-2 va ser un altre autogol, ara de Gorka. I aleshores sí que la remuntada per a un equip que veu minúscula la porteria rival era un impossible.

Machín, de manera força incomprensible, va continuar mantenint la mixta sobre Messi fins i tot deu minuts més enllà del 0-3. Amb el 0-2, el tècnic havia provat el canvi de punta (Kayode per Olunga) i un relleu al carril esquerre (Mojica per Aday). Al final va donar deu minuts de respir a Messi traient-li l’ombra del damunt, però l’argentí ja tenia decidit feia estona desconnectar d’un partit que li va ser molt incòmode, però que està per veure si hagués fet acte de presència –segurament sí– si els blaugrana haguessin necessitat el seu desequilibri.

A REMOLC

Un xut de Jordi Alba desviat per Aday va posar fi a la resistència del Girona (17’)

SET CANVIS

Pablo Machín va sacrificar Maffeo en atac i va regirar gairebé de dalt a baix l’onze

IDENTITAT PERDUDA

La mixta sobre Messi va fer que el dibuix dels locals fos una espècie de 4-2-2-1

LA PRIMERA PART

Després del 0-1, la revifalla va durar poc i van tornar a aflorar les carències en atac

SENTENCIAT

L’autogol de Gorka (47’) ja va tallar les possibilitats de reacció dels blanc-i-vermells

EL BARÇA

Va controlar com va voler, Suárez va fer el 0-3 i no va necessitar que aparegués Messi

1 PUNT DE 12

Kayode i Marlos van tenir minuts irrellevants i la sequera comença a ser alarmant