Girona

Girona

Primera divisió

Amb la fotografia del curs passat

Més del 70% de futbolistes que Machín va fer jugar d’inici contra el Vila-real ja estaven en la plantilla la temporada passada

De les dotze cares noves d’aquest estiu, només Iraizoz, Muniesa, Bernardo i Stuani tenen la confiança del tècnic

El Girona va canviar a l’estiu el 50% de la plantilla –dels 24 futbolistes, 12 són cares noves–, però per a l’inici de curs a primera divisió, Machín va optar per mantenir l’esquelet de la temporada de l’ascens i en la seva primera alineació, a Montilivi contra l’Atlético de Madrid, hi havia set jugadors que havien pujat de segona A. La inèrcia de l’ascens i el fet que els nous havien d’assimilar un nou sistema que els que ja hi eren tenien perfectament interioritzat feia fàcil explicar la decisió del tècnic. I els primers resultats (4 punts de 6) encara van carregar més de raons l’entrenador.

Superada la vuitena jornada, la fotografia del Girona 2017/18 difereix ben poc de la del curs 2016/17. Hi ha hagut escàs Photoshop. I diumenge passat contra el Vila-real, Machín va fer un onze amb vuit dels futbolistes de l’ascens: Juanpe i Ramalho a l’eix; Aday i Maffeo als carrils; Pere Pons i Granell al mig del camp; i Borja García i Portu a la mitja punta. Més d’un 70% de jugadors de la temporada passada. Això, tenint ja en compte la preocupant frenada de l’equip, que només ha sumat 2 punts dels últims 18 possibles.

Què passa amb els nous?

Dels dotze fitxatges que el Girona va fer a l’estiu i que havien d’ajudar a fer un salt de qualitat imprescindible, la gran majoria no tenen de moment la confiança de Pablo Machín. El tècnic només ha donat un paper de protagonista al porter Iraizoz (l’únic futbolista de la plantilla que ha disputat tots els minuts possibles), al davanter Cristhian Stuani (l’uruguaià només ha descansat contra el Barça, en un partit en què el tècnic va fer una sorprenent revolució) i als centrals Bernardo i Muniesa (el colombià només va descansar d’inici al camp del Leganés i el lloretenc es va lesionar precisament a Butarque i ja no ha jugat cap més partit).

Fent una simple resta es pot concloure que vuit dels dotze fitxatges no han convençut Machín, la qual cosa planteja alguns interrogants: s’ha fitxat malament? Els futbolistes que no juguen, realment no serveixen per a primera divisió?

Ni les cessions estel·lars

El City va portar al Girona dos futbolistes pels quals va haver de fer una inversió econòmica notable. Va pagar uns 13 milions d’euros per Douglas Luiz al Vasco de Gama. I també va haver de rascar-se la butxaca per treure Larry Kayode, pretès per altres clubs europeus, de l’Austria de Viena, amb qui havia quedat màxim golejador de la Bundesliga austríaca. De moment, el paper tant del brasiler com del nigerià és més aviat testimonial. Douglas només ha estat titular contra el Barça, en un duel que en cap cas es pot considerar de termòmetre perquè era l’últim d’una setmana amb tres partits que Machín va aprofitar per donar descans a titulars habituals. La resta d’aparicions del brasiler ni tan sols s’han acostat a la mitja hora: 20 minuts contra el Màlaga, 19 contra l’Athletic, 19 més a Butarque, 7 al camp del Celta i 14 contra el Vila-real. I Kayode, tot i participar en tots els partits de lliga, només ha jugat un partit d’inici (Leganés) i en la resta ha tingut minuts només en les segones parts: 6 contra l’Atlético, 9 contra el Màlaga, 25 a San Mamés, 10 contra el Sevilla, 31 contra el Barça, 22 a Balaídos i la segona part de diumenge contra el Vila-real. I un cas tan o més desconcertant és el d’Aleix Garcia, que està alternant no convocatòries, titularitats i partits sencers a la banqueta.

La resta, encara menys

A excepció de Timor, que ha estat baixa per una causa de força major i és un jugador que possiblement acabarà tenint protagonisme, la resta de jugadors han comptat en poc per al tècnic. El que menys és Farid Boulaya, que ni tan sols s’ha assegut mai a la banqueta. Però no gaire lluny de l’algerià s’hi troben Carles Planas (20 minuts el dia del debut) i Marlos Moreno (13 minuts contra el Barça), dos habituals descartats de les convocatòries. Un altre davanter, Olunga, acumula 84 minuts de 720 possibles, cosa que encén el llum d’alarma sobre la fiabilitat dels davanters. Només Stuani (576 minuts) suma més participació que Marlos, Olunga i Kayode junts (327). I l’aportació dels davanters ha de ser una de les claus de la permanència.

OBLIDATS

Gorka Iraizoz
Titularitats 8
Partits jugats 8
Partits suplent 0
Partits no convocat 0
Minuts jugats 720
COMENTARI:
El porter navarrès ha estat l’aposta a sota els pals de Machín i ha disputat tots els minuts possibles, relegant a la suplència Bounou.
Bernardo Espinosa
Titularitats 7
Partits jugats 8
Partits suplent 1
Partits no convocat 0
Minuts jugats 661
COMENTARI:
El colombià és un dels cinc jugadors de la plantilla que ha participat en els vuit partits. Només va ser suplent a Leganés, on va haver de rellevar Muniesa.
Marc Muniesa
Titularitats 5
Partits jugats 5
Partits suplent 0
Partits no convocat 3
Minuts jugats 419
COMENTARI:
Un fix per a Machín fins que es va lesionar a l’inici de la segona part a Butarque. Aquest trencament muscular l’ha tingut de baixa els tres últims partits.
Carles Planas
Titularitats 0
Partits jugats 1
Partits suplent 2
Partits no convocat 6
Minuts jugats 20
COMENTARI:
La seva participació es redueix als 20 últims minuts del Girona-Atlético. Només ha estat convocat a Vigo, tot i que no va jugar contra el seu exequip.
David Timor
Titularitats 0
Partits jugats 0
Partits suplent 1
Partits no convocat 7
Minuts jugats 0
COMENTARI:
El futbolista valencià va arribar lesionat i tot just es va asseure diumenge passat a la banqueta per primer cop. Està cridat a tenir protagonisme.
Aleix Garcia
Titularitats 2
Partits jugats 3
Partits suplent 3
Partits no convocat 3
Minuts jugats 196
COMENTARI:
Un embolic. Ha estat descartat tres vegades de la convocatòria, ha jugat dos partits titular i n’ha vist dos més sencers des de la banqueta sense participar.
Douglas Luiz
Titularitats 1
Partits jugats 6
Partits suplent 7
Partits no convocat 0
Minuts jugats 169
COMENTARI:
Present en totes les convocatòries, només ha sortit d’inici contra el Barça. Ha deixat de jugar dos partits (Atlético i Sevilla) i ha tingut pocs minuts en cinc.
Farid Boulaya
Titularitats 0
Partits jugats 0
Partits suplent 0
Partits no convocat 0
Minuts jugats 0
COMENTARI:
L’algerià no ha tingut en cap moment la confiança de Machín. Només va formar part d’una llista de 20 per a Vigo, però no va ser inscrit en l’acta.
Marlos Moreno
Titularitats 0
Partits jugats 1
Partits suplent 3
Partits no convocat 5
Minuts jugats 13
COMENTARI:
Machín pràcticament no compta amb ell i només li va donar 13 minuts contra el Barça, ja amb 0-3. Ha caigut de cinc convocatòries per decisió tècnica.
Cristhian Stuani
Titularitats 7
Partits jugats 7
Partits suplent 1
Partits no convocat 0
Minuts jugats 576
COMENTARI:
L’uruguaià és un dels indispensables de Machín. Només ha deixat de jugar contra el Barça, el dia que el tècnic va revolucionar l’onze de dalt a baix.
Michael Olunga
Titularitats 1
Partits jugats 3
Partits suplent 5
Partits no convocat 2
Minuts jugats 84
COMENTARI:
A l’inrevés que Stuani, el kenyà només va ser titular contra el Barça i les tres estones que ha jugat no sumen ni un partit sencer (84 minuts).
Larry Kayode
Titularitats 1
Partits jugats 8
Partits suplent 7
Partits no convocat 0
Minuts jugats 230
COMENTARI:
Sol ser el primer recurs de Machín quan necessita refrescar l’atac. Només va sortir d’inici a Leganés, però ha participat en tots els partits.

NOMÉS ESTONETES

Planas i Marlos, però sobretot Boulaya, no estan comptant per a res per al tècnic
Machín no ha fet encara el pas amb Douglas Luiz i Kayode, les dues cessions estel·lars

DESCONCERTAT

Aleix Garcia ha alternat les no convocatòries (3), les titularitats (2) i les suplències (3)

DUBTES DE PES

Si vuit dels dotze reforços no han convençut Machín, la situació podria ser molt greu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)