Girona

De segona A a Europa

El gran salt. Els quatre equips que van passar de divisió de Plata a classificar-se per a competicions europees el curs següent ja tenien experiència a la màxima categoria

Si el Girona es classifiqués per jugar l’Europa League el curs 2018/19 –l’equip de Pablo Machín és a dos punts del sisè i a només un del setè, que també anirà a Europa si el Sevilla acaba entre els sis primers–, seria la primera vegada que un equip que no havia jugat mai a primera divisió obté el passaport per a les competicions internacionals en el seu primer curs en l’elit.

En els últims anys només hi ha quatre casos d’equips que han passat de jugar a segona A a classificar-se per a una competició europea. En tots els casos, però, es tractava d’equips que ja tenien experiència pretèrita a primera divisió. Quan el Vila-real 2013/14 es va classificar per a l’Europa League en el seu retorn a la màxima categoria, els de la Plana ja col·leccionaven cinc participacions en la copa de la UEFA i tres a la Lliga de Campions després d’una trajectòria meteòrica (van jugar per primer cop a primera divisió la temporada 1998/99).

Els altres equips que van passar de jugar a segona A a fer-ho a Europa dues temporades després també tenien moltes hores de vol a primera divisió. Són els casos del Celta 2005/06 (amb Pinto a sota els pals, David Silva de figura i Fernando Vázquez a la banqueta), el Betis 2001/02 (a la plantilla actual encara hi ha un supervivent: Joaquín) i el Mallorca 1997/98 que dirigia Héctor Cuper i que tenia Valerón, Iván Campo i Amato com a futbolistes destacats.

A banda d’aquests equips, només cinc més tenien més punts que el Girona després de 24 partits de lliga.

Vila-real 2013/14

ONZE TIPUS: Sergio Asenjo, Mario Gaspar, Jaume Costa, Musacchio, Dorado, Bruno Soriano, Cani, Trigueros, Pina, Giovanni Dos Santos i Uche (Aquino, Perbet, Moi Gómez, Hernán...).

ENTRENADOR: Marcelino García Toral.

COMENTARI: De 2a A al sisè lloc a primera i a la EUROPA LEAGUE.

Vila-real 2000/01

ONZE TIPUS: López Vallejo, Roca, Arruabarrena, Quique Álvarez, Berruet, Amor, Jorge López, Cagna, Victor, Calleja i Palermo (Craioveanu, Gracia, Marioni, Escoda...).

TÈCNIC: Víctor Muñoz

COMENTARI: Dos punts el van separar d’Europa.

Atlético 2002/03

ONZE TIPUS: Esteban, Contra, Sergi Barjuán, Coloccini, Hibic, Emerson, Albertini, Movilla, José Mari, Fernando Torres, Luis García (Mono Burgos, Aguilera, Larena...).

TÈCNIC: Luis Aragonés.

COMENTARI: Va acabar 12è a sis punts del 6è (Barça).

Almeria 2007/08

ONZE TIPUS: Goitia; Jesús Gámez, Héctor Rosario, Weligton, Lolo, Duda, Eliseu, Apoño, Baha, Calleja i Adrián López (Arnau, Cuadrado, Albert Luque, Salva Ballesta..).

TÈCNIC : Antonio Tapia.

COMENTARI: Set punts el van separar d’Europa.

Recreativo 2006/07

ONZE TIPUS: López Vallejo, Beto, Dani Bautista, Mario, Merino, Jesús Vázquez, Santi Cazorla, Aitor, Viqueira, Sinama-Pongolle i Ikechukwu Uche (Javi Guerrero, Calle...).

TÈCNIC: Marcelino.

COMENTARI: Vuitè, a sis punts de la zona europea.

Màlaga 2008/09

ONZE TIPUS: Diego Alves, Bruno Saltor, Mané, Carlos García, Pulido, Felipe Melo, Juanma Ortíz, Juanito, Soriano, Negredo, Crusat (Cobeño, Corona, Kalu Uche, Acasiete...)

TÈCNIC: Unai Emeri.

COMENTARI: A vuit punts d’Europa

Mallorca 1997/98

ONZE TIPUS: Roa, Olaizola, Romero, Marcelino, Iván Campo, Mena, Vicente Engonga, Valerón, Stankovic, Gabi Amato i Gabi Moya. (Kiko, Gálvez, Eskurza, Lluís Carreras, Iván Rocha...)..

ENTRENADOR: Héctor Cuper.

COMENTARI: El cinquè lloc a final de curs el va classificar per a la RECOPA d’Europa.

Betis 2001/02

ONZE TIPUS: Toni Prats; Rivas, Luis Fernández, Juanito, Filipescu, Capi, Ito, Denilson, Benjamín, Joaquín i Joao Tomas. (Gaspercic, Varela, Belenguer, Mingo, Gabi Amato, Dani Martín...).

ENTRENADOR: Juande Ramos

COMENTARI: Sisè a final de curs, va jugar la COPA DE LA UEFA juntament amb el Celta, l’Alavés i el Màlaga.

Celta 2005/06

ONZE TIPUS: Pinto; Ángel, Placente, Lequi, Sergio Fernández, Borja Oubiña, Núñez, Iriney, Baiano, Canobbio i David Silva. (Esteban, Jorge Larena, Gustavo López...).

ENTRENADOR: Fernando Vázquez.

COMENTARI: El sisè lloc li va valer l’accés a la COPA DE LA UEFA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)