Girona

El calendari, un aliat?

El Girona afronta els últims nou partits de lliga amb l’objectiu de classificar-se per a Europa, una fita en què es preveu una lluita feroç i amb un grapat d’equips amb possibilitats

Comparat amb els seus principals competidors, el conjunt dirigit per Pablo Machín és l’únic que només ha de jugar contra un dels primers sis classificats

El Girona ha arribat a l’aturada de seleccions amb la permanència a la butxaca des de fa dies i amb les possibilitats intactes de lluitar per les places europees fins a final de curs. El conjunt dirigit per Pablo Machín s’ha convertit en la gran sorpresa de primera divisió i, tot i l’última derrota al camp del Madrid (6-3), no vol renunciar a fer-la grossa a final de temporada. Després de la desfeta al Bernabéu, els gironins continuen en la setena posició de la taula amb 43 punts, a només dos del sisè, el Sevilla, una distància més que assumible. A més, cal tenir en compte que es pot donar el cas que aquesta temporada la setena posició també doni accés a disputar l’Europa League, un supòsit que es compliria si el Barça guanya la copa del Rei i també si el campió fos el Sevilla i els de Vincenzo Montella acabessin la lliga entre els sis primers classificats. Un al·licient més per lluitar de valent fins al final del campionat.

El que queda

Un cop hagin acabat els compromisos internacionals, el Girona tornarà a la competició el dissabte 31 de març, en què rebrà la visita del Llevant a Montilivi (a la una del migdia; és el partit que obrirà la jornada 30). Serà el primer dels nou partits que els queden per jugar als blanc-i-vermells, dels quals cinc seran a casa i quatre a domicili. En aquest sentit, el factor Montilivi pot tenir un paper decisiu per al Girona, i és que els gironins estan fent del seu estadi un autèntic fortí (han enllaçat sis victòries i a sobre sense rebre cap gol).

Desgranant un a un els rivals, i sempre tenint en compte la classificació actual, veiem que el Girona ja només haurà de jugar contra un dels equips que ocupen zona europea, el València, que visitarà Montilivi en la jornada 37. En contrapartida, els gironins també jugaran un sol partit contra un dels conjunts que ara estan en descens, en aquest cas Las Palmas, que rebrà els de Pablo Machín en l’última jornada i qui sap si ja sense res en joc.

Pel que fa a la resta d’enfrontaments, alguns seran contra equips que estan instal·lats a la zona tranquil·la de la taula –i a priori sense possibilitats ni de classificar-se per a Europa ni de baixar de categoria–, com és el cas de la Real Sociedad (jornada 31 a Anoeta), l’Alavés (jornada 33 a Mendizorrotza) o l’Espanyol (jornada 34 a Montilivi); altres contra rivals que encara mantenen esperances de disputar competició europea el curs que ve, com el Betis (jornada 32 a Montilivi), el Getafe (jornada 35 al Coliseum Alfonso Pérez) o l’Eibar (jornada 36 a Montilivi), i finalment hi trobem el Llevant, que encara no les té totes per assolir la permanència (els granota, tot i que acumulen un 6 de 6 amb Paco López a la banqueta, tenen el descens a només 6 punts).

La principal competència

Tenint en compte que el Barça (primer), l’Atlético (segon), el Madrid (tercer) i el València (quart) ja tenen un peu i mig en la pròxima lliga de campions, no és escabellat pensar que els principals competidors del Girona en la lluita per accedir a l’Europa League van des del cinquè classificat (el Vila-real, que té 47 punts) fins a l’onzè (l’Eibar, amb 39), passant pel Sevilla (sisè amb 45), el Betis (vuitè amb els mateixos 43 punts que els gironins), i el Getafe (novè) i el Celta (desè), que en tenen 39. Amb el calendari a la mà, d’aquests principals rivals del Girona el que se suposa que té una projecció més complicada és el Celta de Vigo, que encara ha de jugar contra cinc dels sis primers classificats, per només un en descens. Seguint aquesta mateixa regla de dificultat, el seguirien el Vila-real (4 i 1), el Sevilla (3 i 1), l’Eibar (2 i 1) i el Betis i el Getafe (2 i 2).

El ‘goal-average’

A final de curs també s’espera que tingui un paper important el goal-average particular entre els equips que lluiten per un mateix objectiu. Pel que fa als interessos del Girona, encara ha de tornar a jugar contra tres d’aquests rivals directes, amb un resultat de la primera volta molt difícil de revertir contra l’Eibar (4-1 a Ipurua), un 2-2 al camp del Betis i un 1-0 favorable aconseguit contra el Getafe a Montilivi. D’altra banda, els gironins ja tenen guanyat l’average particular amb el Vila-real (1-2 a casa i 0-2 a domicili) i el Celta (3-3 a Balaídos i 1-0 a Montilivi), mentre que contra el Sevilla el tenen perdut (0-1 a Girona i 1-0 al Pizjuán).

Els càlculs matemàtics ja se sap que no solen ser garantia de res en el món del futbol, tot i que sí que es preveu que per aconseguir la classificació per a la pròxima Europa League caldrà sumar bastants punts. I el Girona segurament en necessitarà algun més dels 14 sobre 27 que va aconseguir en la primera volta contra els mateixos nou rivals contra els quals li falta encara jugar.

A MILLORAR

14
punts
de 27 possibles va sumar el Girona en la primera volta contra els nou equips amb els quals encara ha de jugar.

LA SETENA POSICIÓ

Serà d’Europa si el Barça guanya la copa o si ho fa el Sevilla i els de Montella queden entre els 6 primers

EL PITJOR CALENDARI

Dels principals rivals per a Europa el Celta és el que ho té més difícil: ha de jugar contra 5 dels 6 primers

EL PRÒXIM, TRAMPA

El Girona tornarà a la lliga rebent el Llevant (dissabte 31 de març a les 13 h), que enllaça dues victòries

EL ‘GOAL-AVERAGE’

El té guanyat amb el Vila-real i el Celta, perdut amb el Sevilla, i ha de jugar amb l’Eibar, el Getafe i el Betis

EL FACTOR MONTILIVI

Els gironins jugaran 5 dels últims 9 partits a casa, on enllacen 6 victòries i sense encaixar cap gol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)